Episode 13: Spiseforstyrrelser

00:14.000 --> 00:18.000
Hei og velkommen til en ny episode av psykopoden.

00:18.000 --> 00:22.000
I dag skal vi snakke om spiseforstyrrelser.

00:22.000 --> 00:26.000
Og til å hjelpe oss med å forstå det bedre, så har vi med oss

00:26.000 --> 00:30.000
Øyvind Rød som er professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo

00:30.000 --> 00:34.000
med en særlig forskningsinteresse for spiseforstyrrelser.

00:34.000 --> 00:40.000
Og du jobber også til daglig ved regionalavdeling for spiseforstyrrelser her på Ullevål sykehus.

00:40.000 --> 00:41.000
Velkommen til deg.

00:41.000 --> 00:42.000
Takk skal du ha.

00:42.000 --> 00:46.000
Jeg tror du har ganske lang og bred erfaring fra dette feltet.

00:46.000 --> 00:48.000
Er det 20-25 års?

00:48.000 --> 00:53.000
Ja, jeg har jobbet heltid i ulike roller med pasienter som sliter med spiseforstyrrelser.

00:53.000 --> 00:55.000
Gått over 20 år.

00:55.000 --> 01:00.000
Da tror vi, eller er ganske sikker på at du kommer til å lære oss mye om dette.

01:00.000 --> 01:02.000
Ja, vi får se.

01:02.000 --> 01:04.000
Vet aldri.

01:04.000 --> 01:10.000
Jeg tenkte vi får begynne litt brett og bare spørre deg, hva er egentlig spiseforstyrrelser da?

01:10.000 --> 01:13.000
Det er et godt spørsmål.

01:13.000 --> 01:17.000
Hvis man tenker på spiseforstyrrelser så handler det primært om to ting.

01:17.000 --> 01:22.000
Det handler om relasjon til kropp, og det handler om mat og spising.

01:22.000 --> 01:27.000
Dette er et fenomen et hvert menneske må forholde seg til.

01:27.000 --> 01:33.000
Det er en lang historie knyttet til avferd rundt kropp og mat.

01:33.000 --> 01:37.000
I denne forbindelse med spiseforstyrrelser så er det det man ofte snakker om,

01:37.000 --> 01:44.000
er disse i middelalderen, disse personene som levde et veldig asketisk liv,

01:44.000 --> 01:51.000
og gjerne i en religiøs kontekst hvor de skulle ære Gud, på ulike måter, og være rene.

01:51.000 --> 01:58.000
Det er eksempler på noen som tok dette så langt at de slanket seg, eller spiste så lite at de døde av det.

01:58.000 --> 02:05.000
En av dem er en som heter Catharina Adziena, som interessant nok har den katolske kirken mitt helgent forklart.

02:05.000 --> 02:12.000
Disse personene, når vi bruker våre tids briller, så er det gjerne lett å tenke at de kanskje hadde en anoreksi.

02:12.000 --> 02:22.000
En viktig forskjell var i det som kom fram at deres motiv for denne avferden var primært en annen enn dette å regulere kropp og vekta.

02:22.000 --> 02:26.000
Så kan man gå til å tenke at det lå mer under enn hva vi vet.

02:26.000 --> 02:34.000
Et annet fenomen er dette med overspising og oppkast som er forbundet med bulimi.

02:34.000 --> 02:44.000
Det er et fenomen som man har sett mye med de siste århundre, og faktisk når dette ble ordentlig satt på kartet var det så sent som i 1978,

02:44.000 --> 02:51.000
hvor det var en artikkel som beskrevet det. Etter det kom det bulimi inn i disse diagnostiske manualene.

02:51.000 --> 03:01.000
Så bulimi som kanskje de aller fleste per i dag er ganske familiære med og kjenner til godt, har en relativt kort historie likevel?

03:01.000 --> 03:10.000
Ja, så skal man også tenke på noen historiske perspektiver for romer i spiseårger, hvor en da skulle spise mye morket og så orket man ikke mer,

03:10.000 --> 03:16.000
så tok man noen brekkmiddel og kastet det opp, så kunne man fortsette. Så det er noe som ser historisk parallelle til det.

03:16.000 --> 03:27.000
Men kulturelt så tenker man at et overskudd samfunn som vi nå har levd med, kan generere mer bulimisk avferd enn anorektisk avferd,

03:27.000 --> 03:32.000
som man lurer på om det har vært der mer eller mindre til alle tider.

03:32.000 --> 03:42.000
Nettopp. Det er spennende, men da har du jo allerede nevnt noen av disse uttryksformene som spiseforskyldelser kan ha,

03:42.000 --> 03:48.000
men tenkte vi kunne være litt mer ved de ulike, i hvert fall klassiske typebeskrivelsene av spiseforskyldelser.

03:49.000 --> 03:59.000
Enkelt sett pleier man å dele det opp i tre typer, og denne er anoreksi, hvor hovedsymptomet er at man spiser lite og får en lav undervekt,

03:59.000 --> 04:07.000
og gjerne forbundet med en veldig frykt for vektøkning. Så er det bulimi som karakteriseres med disse overspisingsanfallene,

04:07.000 --> 04:15.000
som betyr at en spiser en alt for stor mengde mat i en sosial kontekst hvor andre hadde spist mindre,

04:15.000 --> 04:24.000
og en opplevelse av kontrolltapp, og at man da får en frykt for vektøkning, og så gjør man ulike ting for å hindre denne vektøkningen,

04:24.000 --> 04:34.000
hvor bruk av avføringsmidler, vanndrivende midler, overdrivende trening er vanlig, og ikke minst dette med å kaste opp rett etter at man har spist.

04:35.000 --> 04:45.000
Den tredje er overspisingslidelse, hvor man har disse overspisingsanfallene, men ikke denne vektkompenserende adferden,

04:45.000 --> 04:51.000
og de aller fleste med en overspisingslidelse vil før eller senere også få et overvektsproblem.

04:51.000 --> 05:00.000
Slik at vi også sier at vi har to synlige spiseforstyrrelser, en usynlig, ved at de med anoreksi blir tynne at man ser det.

05:00.000 --> 05:08.000
De med bulimi er vanligvis normal vekt, og er usynlig, mens de med en overspisingslidelse, de aller fleste også utvikler en overvekt.

05:08.000 --> 05:14.000
Da har vi de tre typiske spiseforstyrrelsene, altså hvor vanlig er dette?

05:14.000 --> 05:22.000
Ja, så er det viktig når man prøver å lage disse grupperingene at det er vanlig at man kan gå fra en lidelse til en annen,

05:22.000 --> 05:29.000
så det er ikke ganske mange som kan gå fra anoreksi til bulimi, og noen kan gå fra bulimi til overspisingslidelse.

05:30.000 --> 05:36.000
Og så leser man masse medier i dag, så tror man at snart alle kvinner har spiseforstyrrelse, og det er ikke riktig.

05:36.000 --> 05:42.000
Jeg tror det er viktig når man snakker om forekomst, å prøve å skille mellom det å være misfornøyd med kroppen sin,

05:42.000 --> 05:45.000
og det å være opptatt av det å spise riktig og sånn.

05:45.000 --> 05:53.000
For det å ha spiseforstyrrelse, da er disse tankene av en sånn karakter at det klart går utover daglivets fungering.

05:54.000 --> 06:04.000
Og hvis vi skal komme til å ta disse tallene, så pleier man å si at kanskje 1% av kvinner i et livstidsperspektiv vil få en anoreksi,

06:04.000 --> 06:09.000
1-2 bulimi, og kanskje 3% en overspisingslidelse.

06:09.000 --> 06:16.000
Tallene for menn er mye mer usikre. I forhold til anoreksi sier man kanskje at 1 av 10 er menn,

06:16.000 --> 06:22.000
og i forhold til bulimi og overspisingslidelse så er det ikke så store kjønnsforskjeller.

06:23.000 --> 06:31.000
Også finnes det veldig mange ulike beslektet spisefenomener, som det har blitt mye snakket om nå er dette med ottoreksi,

06:31.000 --> 06:39.000
at den er så opptatt, eller sykt opptatt av å spise sunt og leve sunt, hvor det ofte handler om et veldig restriktivt,

06:39.000 --> 06:48.000
regulert spisemønster og mye trening. Det er ingen definert spiseforstyrrelsesdiagnose, men du ser det ofte hos pasienter med spiseforstyrrelse.

06:48.000 --> 06:56.000
Så er det dette med megareksi, hvor den er veldig opptatt av kroppsbygging for å få mye muskulatur og leve mye på kostholdsprodukter,

06:56.000 --> 07:00.000
og selvverdig er veldig sterk nytta til hvordan kroppen ser ut.

07:00.000 --> 07:08.000
Når du sier disse tingene så blir jeg litt tenkende på hva det er med kroppsfokuset, og at det er sentralt.

07:08.000 --> 07:17.000
Kan du si litt om hvilke tanker man har om spiseforstyrrelsens funksjon, eller det fokuset på mat og vekt?

07:17.000 --> 07:21.000
Hva kan man ha for den enkelte som sliter med dette?

07:21.000 --> 07:29.000
I dette så lever vi i en kultur som har et enormt kroppsfokus, og klart at en god del av oss blir påvirket av det.

07:29.000 --> 07:35.000
Men så er jeg veldig opptatt av å si at jeg tror at å utvikle en klar spisemønster er mye mer sammensatt,

07:35.000 --> 07:39.000
og da kommer du inn på noe av dette, hvilken funksjon dette har.

07:39.000 --> 07:46.000
De aller fleste som utvikler spisemønster gjør det i en fase i livet hvor de ikke har det bra med seg selv.

07:46.000 --> 07:53.000
De fleste utvikler spisemønster i løpet av 10-årene, det er noen som kan før, og noen kan etterpå,

07:53.000 --> 07:55.000
men det store flertallet er i løpet av 10-årene.

07:55.000 --> 08:02.000
Det er i en fase hvor det skjer mye sosiale endringer, det skjer kroppslige endringer,

08:02.000 --> 08:09.000
og det er ikke uvanlig at personer som utvikler spisemønster først har hatt en angstvidelse,

08:09.000 --> 08:15.000
og da er det ikke så uvanlig med mer tvangslignende symptomer, eller eventuelt en tvangslidelse.

08:15.000 --> 08:21.000
Eller har hatt en depresjon i mer eller mindre alvorlig grad, og så utvikler de en spisførselig åse,

08:21.000 --> 08:28.000
og så får de på en måte en opplevelse at det hjelper dem å håndtere noen av de følelsesmessige vanskende ubehag de har inn i seg.

08:28.000 --> 08:38.000
Så det er på en måte en måte å regulere følelse på, og et annet veldig viktig aspekt er at dette er en opplevelse av kontroll.

08:39.000 --> 08:49.000
Og man kan gjøre på hva det er de skal ha kontroll over, men veldig mange opplever at på en måte hverdagen er ukontrollerbar,

08:49.000 --> 08:57.000
det er uforutsigbarhet, men spisførselig åse kan gi dem en kontroll og en forutsigbarhet i hverdagen,

08:57.000 --> 09:03.000
selv om den medfører en avtale som er så destruktiv som den er.

09:03.000 --> 09:11.000
Så man kan se på dette som en forskjell på mestring, en mestringsstrategi, men kanskje uensiktsmessig?

09:11.000 --> 09:16.000
Jeg pleier å tenke at dette er en kortsiktig løsning, men en langsiktig låsning.

09:16.000 --> 09:24.000
Det hjelper der og da, men på sitt så skaper dette betydelige problemer for en selv, og ikke minst for de som står rundt.

09:24.000 --> 09:29.000
Og hvilke typiske konsekvenser kan man se av en spisførselse?

09:29.000 --> 09:36.000
Det vanlige er at du ser ganske store sosiale konsekvenser, at de trekker seg bort fra sosiale sammenhenger,

09:36.000 --> 09:45.000
man får også endringer i personlighetspersonligheten, at personer rundt plutselig kjenner ikke helt igjen,

09:45.000 --> 09:55.000
man blir tvangsmessig opptatt av detaljer, spising, trening, kalorier, at man ofte får nedsatt prestasjoner på skolen,

09:56.000 --> 10:01.000
og utvikler man bulimi, så kan man få betydelige problemer både med økonomi,

10:01.000 --> 10:10.000
man kan få selvfølgelig alvorlige somatiske konsekvenser av endrivelse, særlig hvis man blir alvorlig undervekter,

10:10.000 --> 10:16.000
og det er særlig ved bulimi og dette med oppkast og bruk av avfraget med innevandrerende midler,

10:16.000 --> 10:20.000
hvor man er også redd for at man kan få elektronikk forstyrrelse.

10:20.000 --> 10:29.000
Det er viktig å dvele med, ved dette med de kroppslige konsekvenserne og de somatiske komplikasjonene av spiseforstyrrelsen,

10:29.000 --> 10:34.000
enn å rette med elektronikk forstyrrelser med særlig bulimi kanskje?

10:34.000 --> 10:40.000
Hvilken elektronikk forstyrrelse er vi særlig bekymret for?

10:40.000 --> 10:45.000
Det er egentlig en mege komplisert fysiologisk prosess.

10:45.000 --> 10:50.000
Enkelt sagt er det at man mister kalium og man kan få en hypokalemi,

10:50.000 --> 10:56.000
og et av problemet med hypokalemi er at det handler også om nerveledningssystemet,

10:56.000 --> 10:59.000
og det påvirker også ledningssystemet i hjertet.

10:59.000 --> 11:01.000
Så det kan vi gi hjerteløk med forstyrrelse?

11:01.000 --> 11:08.000
Ja, og vi vet sannsynligvis noen i Norge som er død av hypokalemi som følge av en spiseforstyrrelse.

11:08.000 --> 11:09.000
Ikke sant.

11:09.000 --> 11:17.000
Den mest alvorlige konsekvensen er alvorlig underernæring.

11:17.000 --> 11:25.000
Og ser man på større materialer er androeksi den mest dødelige mentale ridelsen,

11:25.000 --> 11:28.000
hvis du ser bort fra alvorlig rusmissbruk.

11:28.000 --> 11:36.000
Da dør man av alvorlig underernæring, hjertesvikt, lungmittendelse, nyrusvikt, levesvikt,

11:36.000 --> 11:42.000
og så er det kanskje en tredjedel av de som dør, og så tar det på om å aktivt leve av seg selv.

11:44.000 --> 11:48.000
Og når du snakker om alvorlig underernæring,

11:48.000 --> 11:53.000
BMI er noe som folk er ganske familiære med, men hva er det vi...

11:53.000 --> 12:00.000
Altså vanlige kriterier for voksne er BMI 17,5 og under,

12:00.000 --> 12:02.000
for å si at man har androeksi.

12:02.000 --> 12:05.000
Nå diskuterer man ganske heftig hva den egentlige grensen skal være,

12:05.000 --> 12:08.000
men det er det som vi per i dag forholder oss til i Norge.

12:10.000 --> 12:15.000
Og når det gjelder barn og unge, så funker ikke den nære BMI så bra,

12:15.000 --> 12:17.000
så da bruker man gjerne BMI-persentile,

12:17.000 --> 12:22.000
for at man må ta hensyn til alder og kjønn,

12:22.000 --> 12:25.000
når man på en måte ser om en ungdom er undervektig eller ikke.

12:25.000 --> 12:28.000
Og det er det egne grafet hvor man kan se på dette.

12:29.000 --> 12:33.000
Ok, altså da tenker jeg...

12:33.000 --> 12:40.000
Hvis vi beveger oss litt over mot hvordan man skal hjelpe mennesker,

12:40.000 --> 12:43.000
de som sliter med den type problematikk,

12:43.000 --> 12:46.000
så sier du jo det at spisefortyrelsen har ofte en funksjon,

12:46.000 --> 12:50.000
følelsesregulering blant annet,

12:50.000 --> 12:55.000
og da vil man jo også tenke at det kan være en del motstand

12:55.000 --> 13:00.000
mot å gi slipp på den funksjonen.

13:00.000 --> 13:04.000
Hva tenker du, hvilke tanker gjør det deg om det,

13:04.000 --> 13:08.000
og hvilken utfordring representerer det i når man snakker om behandling?

13:08.000 --> 13:11.000
Det representerer en kjempestor utfordring,

13:11.000 --> 13:15.000
for det første er det at det er mange som har en spisefortyrelse,

13:15.000 --> 13:20.000
særlig i første tiden, som kommer til å oppleve mestring ved det mye større enn problemene,

13:20.000 --> 13:23.000
som gjør at de ikke opplever at de egentlig har noe problem,

13:23.000 --> 13:26.000
men det er mange som blir bekymret,

13:26.000 --> 13:29.000
som på en måte er uttrykk for at vi er veldig opptatt av i behandling,

13:29.000 --> 13:32.000
at det er ambivalens, at man både vil og ikke vil,

13:32.000 --> 13:35.000
og noen har ikke helt kommet dit at de faktisk vil.

13:35.000 --> 13:38.000
Dette skaper jo den store utfordringen,

13:38.000 --> 13:40.000
når du oppsøker en,

13:40.000 --> 13:43.000
eller altså forbehandler når en pasient kommer,

13:43.000 --> 13:46.000
hvor ikke er det at den egentlig vil gjøre noe om sin egen situasjon.

13:46.000 --> 13:52.000
Da må man bruke mye tid på å fokusere på dette med motivasjon,

13:52.000 --> 13:59.000
og hva kan øke denne pasientens ønske om å gjøre noe faktisk med sin situasjon.

13:59.000 --> 14:02.000
Hvis du skulle si litt om hvordan man kan utforske det,

14:02.000 --> 14:05.000
og jobbe med motivasjonen, har du noen sånne ...?

14:05.000 --> 14:09.000
Ja, for det første så tror jeg man skal passe seg for å behandle,

14:09.000 --> 14:12.000
og hele tiden tenke på at pasienten ikke er motivert.

14:12.000 --> 14:17.000
Jeg tenker det er en del av behandlingen det å prøve å bidra til at pasienten blir motivert,

14:17.000 --> 14:22.000
og dette med amylovalens og manglende motivasjon er en del av livelsen i seg selv.

14:22.000 --> 14:27.000
Så det kommer du ikke unna som behandler for personer med spiseforstyrrelse,

14:27.000 --> 14:29.000
at dette er en del av fenomenet.

14:29.000 --> 14:34.000
Den vanlige måten å prøve å jobbe på dette med manglende motivasjon,

14:34.000 --> 14:39.000
er å prøve å få tak i hva er det pasienten vinner med spiseforstyrrelsen,

14:39.000 --> 14:42.000
og ikke gi seg med gode, ganske detaljer på det,

14:42.000 --> 14:47.000
og hva er det pasienten opplever at skaper trøbbel med,

14:47.000 --> 14:53.000
og en tredje mulighet er hva er det de som står rundt pasienten opplever at den de har hatt ferdig,

14:53.000 --> 14:55.000
skaper for problemer.

14:55.000 --> 15:01.000
Og bruke en del tid på det, og også prøve å bruke en del tid på hvor er det du ønsker å være om et år,

15:01.000 --> 15:05.000
er det slik du ønsker å ha det, og hvilke verdier i livet er viktige for deg,

15:05.000 --> 15:10.000
og i hvilken grad skaper spiseproblemene vanskelig for deg,

15:10.000 --> 15:12.000
for da kan du virkelig gjøre disse verdiene.

15:12.000 --> 15:15.000
Og mange av disse har jo veldig flotte og fine verdier,

15:15.000 --> 15:18.000
som du ønsker å bidra med,

15:18.000 --> 15:21.000
og så viser det seg at spiseforstyrrelsen gjør det vanskelig for dem,

15:21.000 --> 15:25.000
og kan ikke virkelig gjøre disse målene de har i livet sitt.

15:25.000 --> 15:34.000
Hvis du får et ung menneske med spiseforstyrrelse som utvikler det,

15:34.000 --> 15:37.000
at de har motivasjon for å jobbe med dette,

15:37.000 --> 15:39.000
og kommer til behandling,

15:39.000 --> 15:46.000
hva vet vi om behandling, og hva slags type behandling kan hjelpe pasienter med spiseforstyrrelse?

15:46.000 --> 15:52.000
Grå sett kan du dele opp i de som fokuserer på å forstå

15:52.000 --> 15:56.000
hvordan spiseforstyrrelsen regulerer emosjoner,

15:56.000 --> 15:58.000
og hvor man er det som er fokuset, altså følelsefokus,

15:58.000 --> 16:02.000
og så har du andre som mer fokuserer på avfeilsendring,

16:02.000 --> 16:05.000
og så kan du kombinere dette her.

16:05.000 --> 16:13.000
Det som er vanlig at pasienter opplever at det blir for fokusert på avfeilsendring og vektøkning,

16:14.000 --> 16:19.000
men det er for å se på hvordan spiseforstyrrelsen hjelper en i livet sitt,

16:19.000 --> 16:23.000
kan en finne andre måter å håndtere dette på enn å ikke spise,

16:23.000 --> 16:25.000
enkelt å overspise eller overtrenne.

16:25.000 --> 16:30.000
Som er en av de viktige funksjonene skal man sette navn på ulike behandlingsretninger,

16:30.000 --> 16:36.000
hvor det som er best dokumentert for barn og unge mann er dette med familiebasert terapi,

16:37.000 --> 16:44.000
hvor hovedfokuset er å hjelpe foreldrene til å ta styringen hjemme i forhold til matinntak,

16:44.000 --> 16:50.000
for å hindre at ungdommen får en alvorlig undervekt som får veldig mange negative innvirkninger.

16:50.000 --> 16:56.000
Når det gjelder voksne så vet man at kognitiv avfeilsterapi er det som er best dokumentert

16:56.000 --> 16:59.000
for de som har bulimi eller overspisingslidelse,

16:59.000 --> 17:03.000
mens når det gjelder voksenvannreksi så har man så langt ikke funnet

17:03.000 --> 17:07.000
at en spesifikk terapi er bedre enn noe annet.

17:07.000 --> 17:12.000
Men nesten alle i dette feltet som jobber med spiseforstyrrelse er opptatt av at

17:12.000 --> 17:17.000
du kommer ikke ut av en spiseforstyrrelse hvis du ikke endrer avfeil.

17:17.000 --> 17:23.000
Du kan ikke snakke deg frisk av en spiseforstyrrelse, det må også gjennomføre en avfeilsendring,

17:23.000 --> 17:30.000
og på en måte terapauten må være bidra i at de klarer, orker og tørr å gjøre noen av disse avfeilsendringene.

17:31.000 --> 17:39.000
Hva handler det om at man må gjøre for å få til en avfeilsendring?

17:40.000 --> 17:47.000
Min erfaring er ofte at jo mer detaljert du spør pasienter om symptomer og ikke gir dem,

17:47.000 --> 17:55.000
så får du ofte mer tillit hos pasientene, og så lager du konkrete mål i forhold til å endre symptomavfeil,

17:55.000 --> 18:00.000
og sammen se på hva var det som gjorde at du lykkes, og hva var det som gjorde at du ikke lykkes,

18:00.000 --> 18:03.000
hvordan kan du håndtere dette neste gang eller ikke.

18:03.000 --> 18:08.000
Men i bunn måtte henge dette sammen med at hvis du skal komme ut av en spiseforstyrrelse

18:08.000 --> 18:16.000
på et eller annet tidspunkt i en periode hvor du har spiseforstyrrelse, at du selv tar tak

18:16.000 --> 18:21.000
og sier at dette vil jeg gjøre noe med, jeg vil ikke at dette skal styre mitt liv videre fremover.

18:22.000 --> 18:29.000
Det er ok at det er andre som må presse til behandling som foreldre, lærer, helsesøster,

18:29.000 --> 18:33.000
men på et eller annet nivå så må det bli ditt prosjekt.

18:35.000 --> 18:40.000
Vi hører mye om spiseforstyrrelser og at det er en veldig alvorlig tilstand,

18:40.000 --> 18:47.000
og i de alvorligste tilfellene er det jo, som du har nevnt tidligere, en potensielt dødelig tilstand.

18:47.000 --> 18:55.000
Men når vi snakker om behandling og den bredere fokus på spiseforstyrrelser,

18:55.000 --> 18:58.000
hvor mange er det som nyttiger seg av behandling?

18:58.000 --> 19:02.000
Først er det viktig at jeg må en del myter der utover at man ikke kan bli frisk av en spiseforstyrrelse,

19:02.000 --> 19:06.000
og det er feil. Man kan bli helt frisk av en spiseforstyrrelse, du kan snakke med personer

19:06.000 --> 19:11.000
etterpå som ikke skjønner at de ble fanget av dette, så er det en del som blir frisk,

19:11.000 --> 19:17.000
men fortsatt har en del tanker rundt dette med mat og kropp litt utover det vanlige.

19:17.000 --> 19:23.000
Hvis vi skal se på tallene, så pleier man å si at cirka halvparten blir friske,

19:23.000 --> 19:28.000
en tredjedel lever godt videre med det og har noen små problemer,

19:28.000 --> 19:33.000
og kanskje en 20% utvikler et nært svært langvarig sykdomsforløp,

19:33.000 --> 19:38.000
som kan ha kontakt med helsevesenet i veldig mange år,

19:38.000 --> 19:43.000
og selv der er det også mulighet til at de kan bli friske,

19:43.000 --> 19:47.000
eller man skal hele tiden bevare og håpe at det er mulig, for det må også endre alt.

19:47.000 --> 19:53.000
Og kanskje få et mer normalisert forhold til vekt og mat, ikke uten at man nødvendigvis blir frisk.

19:53.000 --> 19:59.000
Ja, det er viktig. En ting er å bli helt frisk, men man kan bli betydelig bedre

19:59.000 --> 20:03.000
for en helt annen livskvalitet enn når man er så verstrammet av det.

20:03.000 --> 20:06.000
Og kanskje kan delta i mer sosiale aktiviteter.

20:07.000 --> 20:12.000
Og så er det det man i dette feltet er opptatt av, jo tidligere man oppdager dette,

20:12.000 --> 20:17.000
jo kanskje klarer man å hindre den negative utviklingen,

20:17.000 --> 20:20.000
som man ofte ser på de som har hatt dette gjennom mange år.

20:21.000 --> 20:24.000
Jeg tenkte jeg skulle ta opp en ting til med behandling,

20:24.000 --> 20:27.000
og det er dette med hvor bør den foregå, den behandlingen.

20:27.000 --> 20:32.000
Er det sånn at den bør foregå ved innleggelse, i døgnavdelinger,

20:32.000 --> 20:34.000
eller er det et polyklimiske behandling som er det beste?

20:34.000 --> 20:41.000
Har du en anoresi, så skal en fastlege henvise videre til BUK eller VOP.

20:41.000 --> 20:47.000
Og noen milde former for bulimi kan nok også behandles i primæreassistensen.

20:47.000 --> 20:53.000
Ellers er primære steder for behandling i polyklinisk behandling.

20:53.000 --> 20:58.000
Og innleggelse er for de som er mest alvorlige syke,

20:58.000 --> 21:02.000
og man ikke kommer noen vei med strukturelt polyklinisk behandling over tid.

21:03.000 --> 21:06.000
Og når du snakker om de som blir friske,

21:06.000 --> 21:09.000
så er det de aller fleste som blir det gjennom polyklinisk behandling.

21:09.000 --> 21:14.000
Ja, og det er ofte slik at de som kommer til sykehuset er så alvorlige syke,

21:14.000 --> 21:18.000
og at prognosen for dem er dårligere.

21:18.000 --> 21:23.000
Og så viser behandling i dette feltet, som i de fleste andre felt,

21:23.000 --> 21:29.000
at når du starter behandling, hvis du klarer å få til endring i starten av behandlingsforløpet,

21:29.000 --> 21:34.000
så ser det ut som det går mye bedre enn de som venter med å gjøre endringene.

21:36.000 --> 21:41.000
Men oppsummert så finnes det god behandling der ute,

21:41.000 --> 21:46.000
og mange blir friske eller veldig mye bedre av sin spiseforstyrrelse.

21:46.000 --> 21:51.000
Og det er viktig å formidle at hvis man sliter med dette,

21:51.000 --> 21:53.000
så bør man ta kontakt med noen som kan hjelpe.

21:53.000 --> 21:55.000
Ja, det synes jeg er veldig bra.

21:55.000 --> 21:59.000
Ok, jeg tror vi sier at vi har lært ganske mye, Eivind.

21:59.000 --> 22:01.000
Tror du det? Du har lært ganske mye.

22:01.000 --> 22:07.000
Og da har vi funnet ut at akkurat i denne episoden av Psykopoden har vi laget en liten epilog,

22:07.000 --> 22:11.000
og det var fordi det var et tema knyttet til behandling som vi ikke var inne om,

22:11.000 --> 22:15.000
og det var medikamenters plass i behandlingen av spiseforstyrrelse, Eivind.

22:15.000 --> 22:17.000
Vet du om du kan si litt om det?

22:17.000 --> 22:20.000
Ja, og da tenker jeg det er viktig å skille mellom to typer medikamenter.

22:20.000 --> 22:24.000
Det ene er medikamenter mot isomatiske komplikasjoner, og de har selvfølgelig sin plass,

22:24.000 --> 22:29.000
og de kommer jeg ikke til å gå mer inn på her, men det er mer bruk av psykofarmakar.

22:29.000 --> 22:33.000
Kort fortalt er det ingen piller mot spiseforstyrrelser.

22:33.000 --> 22:41.000
Det som er rimelig bra dokumentert er at personer med bulimi kan bruke antidepressiva,

22:41.000 --> 22:48.000
og der er det ganske gode studier som sier at frekvensen av disse overspisningsanfallene går ned.

22:48.000 --> 22:52.000
Problemet med de studiene er at de har vært relativt kortvarige,

22:52.000 --> 22:56.000
og det er ganske mange eksempler på at pasienter slutter med å ta dem.

22:56.000 --> 23:04.000
Men det tenker jeg at en kortvarig bruk av antidepressiva i forhold til bulimi er det indikasjon for,

23:04.000 --> 23:10.000
og så er det vanlig at man må bruke litt høyere doser enn ved vanlig depresjonsbehandling.

23:10.000 --> 23:17.000
Ved anoreksi er det ingen piller som har vist at den har effekt for anoreksi,

23:17.000 --> 23:22.000
så det er ingen piller eller psykofarmakar som har indikasjon for anoreksi.

23:22.000 --> 23:29.000
Men det er en del erfaring med at man bruker medikamenter for komovide virelser,

23:29.000 --> 23:36.000
og en del har erfaring med særlig OCD, at man bruker antidepressiva eller SSRI.

23:36.000 --> 23:42.000
Og så er det det som er omdiskutert med å bruke antipsykotika i lav dose,

23:42.000 --> 23:49.000
og det er særlig ved pasienter som har et veldig tankekjørt, et høyt angstnivå.

23:49.000 --> 23:57.000
Klinisk er det ganske mange gode erfaringer med bruk av lav dose med for eksempel syprexa,

23:57.000 --> 24:01.000
som kan hjelpe pasienten å komme over en kritisk fase.

24:01.000 --> 24:04.000
Den vitenskapelige dokumentasjonen er ganske mager,

24:04.000 --> 24:10.000
men det er kommet en studie nå som tyder på at bruk av olansepin eller syprexa

24:10.000 --> 24:17.000
ved klinisk behandling av anoreksi viser en viss fordel i forhold til de som ikke fikk det.

24:17.000 --> 24:22.000
Og så tenker jeg at det er ganske mange pasienter med spiseforskelser

24:22.000 --> 24:30.000
som står på medisiner over lang tid uten at de har gjort en ordentlig vurdering om dette har gjort det eller ikke.

24:30.000 --> 24:34.000
Og jeg tenker at det er klomt å gjøre et forsøk på å se på det,

24:34.000 --> 24:37.000
for å se om medikamentene hjelper eller ikke.

24:37.000 --> 24:43.000
Ok, så oppsummert så kan medisiner ha en plass, særlig ved komorbiditet,

24:43.000 --> 24:47.000
også kanskje de mest alvorlige anorektiske pasientene?

24:47.000 --> 24:52.000
Ja, og da snakker vi mer om, i norsk samling, hva annet enn de som har blitt innlagt,

24:52.000 --> 24:59.000
hvor man kan også styre dette her, fordi at medikamentmetabolismen kan også endre særlig alvorlig undervekt.

24:59.000 --> 25:04.000
Og det er det ikke nødvendigvis slik at kroppen omsetter medikamentene saktere,

25:04.000 --> 25:14.000
så derfor kan dette være litt usikkert hvilken vei man får forventet for høy serumnivå eller for lavt.

25:14.000 --> 25:20.000
Så det er derfor det er viktig å kontrollere og se om speilet på disse medikamentene man bruker.

25:20.000 --> 25:27.000
Men hvis vi skulle sagt noe om hva som er primærbehandlingen på spiseforsyelser, så er det psykoterapi?

25:27.000 --> 25:36.000
Ja, det er det. Ved undervekt er det mat og samtalebehandling. Ved bulimi er det primært samtalebehandling.

25:36.000 --> 25:38.000
Fint. Da ble jeg enda klokere.

25:38.000 --> 25:39.000
Ja, bra.

25:39.000 --> 25:40.000
Takk skal du ha.

Publisert 11. aug. 2023 12:22 - Sist endret 11. aug. 2023 12:22