Episode 30: Vitaminer, kosthold og immunsystemet

00:00.000 --> 00:14.000
Velkommen til episode 30 av vaksinepodden.

00:14.000 --> 00:20.000
I dag skal vi prate om vitaminer, kosthold og immunsystemet.

00:20.000 --> 00:28.000
Vi bombarderes langt oftere enn det vi liker å tenke på av ulike virus og bakterier.

00:28.000 --> 00:32.000
De fleste av disse merker vi ingenting til, eller relativt lite,

00:32.000 --> 00:37.000
men så hender det at det er noen som bryter igjennom immunsystemet vårt fra tid til anden

00:37.000 --> 00:41.000
og forårsaker forkjølelser eller enda mer alvorlig sykdom.

00:41.000 --> 00:48.000
De virusene og bakteriene som mest trolig vil kunne forårsake betydelig sykdom har vi heldigvis vaksiner om året,

00:48.000 --> 00:54.000
noe som spesifikt trener opp immunsystemet vårt til å huske hvordan disse utvalgte virusene ser ut

00:54.000 --> 00:58.000
og som dermed immunsystemet senere er forberedt på å møte.

00:58.000 --> 01:05.000
Men er det noe vi selv kan gjøre i hverdagen for å sette immunsystemet bedre i stand til å beskytte oss mot sykdom?

01:05.000 --> 01:08.000
Det er det vi skal prate om i dag.

01:08.000 --> 01:12.000
I studio har vi som vanlig evenforsum og undertegnede, Gunnveg Rødland,

01:12.000 --> 01:19.000
og vi er forskere ved Immunologisk Institutt på Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

01:20.000 --> 01:24.000
Med oss her i vaksinepodden har vi i dag også Anne Spurkland,

01:24.000 --> 01:31.000
som er professor i anatomi og forsker i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.

01:31.000 --> 01:36.000
Du, Anne, du har jobbet med en rekke tema innen immunologi,

01:36.000 --> 01:41.000
og de siste par årene tenker jeg vi kan si at SARS-CoV-2 har vært i fokus,

01:41.000 --> 01:43.000
spesielt i forhold til formidling.

01:43.000 --> 01:49.000
Men tidligere har du også forsket på immunsystemet i kontekst av multiplesklerose

01:49.000 --> 01:54.000
og hvordan gener kan disponere for autoimmunesykdommer.

01:54.000 --> 02:02.000
Så langt jeg kan se er fellesnevneren for mye av forskningen din interesse for de molekylære mekanismene

02:02.000 --> 02:06.000
som kan forklare hvordan og hvorfor immuncellene aktiverer seg eller ikke,

02:06.000 --> 02:09.000
og T-celler har vært etter fokusområdene.

02:09.000 --> 02:13.000
Men når du er her i dag, så er det fordi du også har hatt en langvarig interesse

02:13.000 --> 02:17.000
for kosthold i relasjon til immunsystemet.

02:17.000 --> 02:21.000
I 2011 kom det ut en kokebok som du har skrevet,

02:21.000 --> 02:26.000
den heter Frie kaker, kunsten å bake supergode kaker uten melk, mel, egg og sukker.

02:26.000 --> 02:31.000
Og senere har du også skrevet ikke mindre enn to populærvitenskapelige bøker

02:31.000 --> 02:34.000
om hvordan immunsystemet fungerer.

02:34.000 --> 02:41.000
Den siste kom i 2021 og heter, frisk nok, håndbok i immunforsvar.

02:41.000 --> 02:47.000
Men vel, for noen år siden ble jeg selv bedt om å lage allergikaken

02:47.000 --> 02:50.000
til 17. mai-festen på skolen til mine barn,

02:50.000 --> 02:55.000
og denne skulle være uten melk, mel og nøtter.

02:55.000 --> 03:00.000
Hjemme hos meg er det et hovedprinsipp at vi lager mat fra råvarer vi kan se hva er,

03:00.000 --> 03:04.000
og jeg har helt oppriktig aldri slitt så mye i hele mitt liv noen gang

03:04.000 --> 03:08.000
med å finne en god kake å lage uten disse ingrediensene.

03:08.000 --> 03:11.000
For meg er jo altså utgangspunktet for en kake mel, egg og sukker,

03:11.000 --> 03:17.000
men du har altså laget en hel kokebok hvor grunnprinsippet er kaker uten melk, mel, egg og sukker.

03:17.000 --> 03:21.000
Så et naturlig startpunkt for det tema vi nå diskuterer,

03:21.000 --> 03:27.000
tenker jeg derfor er å spørre deg hva som egentlig er bakgrunnen for denne kokeboken.

03:27.000 --> 03:29.000
Hvorfor ønsker du å skrive den?

03:29.000 --> 03:38.000
Bakgrunnen er at mannen min som er en stor kakemons fikk påvist sølvjarki en gang på 90-tallet.

03:38.000 --> 03:44.000
Det var ikke en velkommen diagnose, jeg var ikke interessert i at han skulle ha det problemet,

03:44.000 --> 03:50.000
så jeg vred meg som en makk på kroken og prøvde å finne unnskyldninger for at han hadde noe annet.

03:50.000 --> 03:56.000
Men det jeg måtte gi meg, da gikk jeg hjem og begynte å bake brød uten gluten,

03:56.000 --> 03:59.000
og etter hvert kaker uten gluten.

03:59.000 --> 04:05.000
Da hadde jeg mye glede av at jeg allerede som ungdom hadde laget meg en kakebok med kategorier

04:05.000 --> 04:07.000
kaker uten mel, kaker uten smør.

04:07.000 --> 04:12.000
I tilfellet jeg skulle mangle det rett og slett, men jeg skulle bake, så hadde jeg noen andre oppskrifter å ta.

04:12.000 --> 04:16.000
Så jeg tenkte at en sånn kakebok burde noen skrive.

04:16.000 --> 04:20.000
Så var det ingen som skrev den, så til slutt gjorde jeg den selv.

04:20.000 --> 04:23.000
Jeg må bare korrigere litt, for den har fem kapitler i denne boken,

04:23.000 --> 04:26.000
og det er ikke absolutt alle kaker som er fri for absolutt alt.

04:26.000 --> 04:28.000
Det er vanskelig å få til, som du påpeker.

04:28.000 --> 04:32.000
Men å ta bort en og to av ingrediensene, eller tre av ingrediensene,

04:32.000 --> 04:35.000
det så jeg som en vitenskapelig utfordring for kakebaking.

04:35.000 --> 04:39.000
Det er en form for kjemi, og jeg hadde veldig stor glede av all kjemikunnskapen jeg hadde

04:39.000 --> 04:42.000
da jeg skulle skrive og jobbe med den boken.

04:42.000 --> 04:46.000
Siden har jeg fortsatt, så nå har jeg mange oppskrifter også på bloggen.

04:46.000 --> 04:51.000
Så problemet ditt med å lage en allergikake uten mel, melk og nøtter,

04:51.000 --> 04:55.000
det er et helt trivielt problem som man flan løser ved å sjekke min blogg.

04:55.000 --> 04:58.000
Neste gang skal jeg starte med å sjekke bloggen din.

04:58.000 --> 05:01.000
Og det er med ingredienser du skjønner hva er, for å si det sånn.

05:01.000 --> 05:02.000
Ja, det er jo bare.

05:02.000 --> 05:04.000
Kan jeg nevne at den heter da immunglint?

05:04.000 --> 05:07.000
Ja, det er immunologibloggen, kakebloggen heter fri kaker.

05:07.000 --> 05:11.000
Så hvis man søker meg og blogg, så finner man to blogger.

05:11.000 --> 05:13.000
Ja, der kan man det.

05:13.000 --> 05:17.000
Og det med at det blir en annen blogg, det skyldes at i 2012 år,

05:17.000 --> 05:22.000
etter at kakeboken kom, så hadde jeg ansatt et tilbud om POD-stilling

05:22.000 --> 05:26.000
til en fyr fra India, som oppholdt seg på andre siden av verden.

05:26.000 --> 05:30.000
Da han fikk tilbudet, og så skulle han vurdere om han skulle si ja,

05:30.000 --> 05:35.000
så han googlet meg og fant bare kaker knyttet til mitt navn.

05:35.000 --> 05:39.000
Så da han kom, han valgte å si ja til stillingen som kom,

05:39.000 --> 05:42.000
og den første dagen på jobb så fortalte han dette,

05:42.000 --> 05:44.000
at han hadde googlet meg og bare funnet kaker,

05:44.000 --> 05:46.000
så han hadde kommet litt i tvil.

05:46.000 --> 05:49.000
Da skjønte jeg at nå måtte jeg lage motlyd til de kakerne,

05:49.000 --> 05:53.000
så jeg begynte å blogge og laget bloggen i munnglimt samme høst.

05:53.000 --> 06:00.000
Før pandemien, så var det en del fokus på gluten, glutenfritt og slike ting.

06:00.000 --> 06:04.000
Har du merket noen forskjell på pågang?

06:04.000 --> 06:07.000
I de siste par årene har kanskje folk hatt andre ting

06:07.000 --> 06:09.000
å være bekymret for enn gluten, tenker jeg.

06:09.000 --> 06:12.000
Du kan si at siden jeg begynte å blogge om kaker,

06:12.000 --> 06:15.000
så har jeg hatt en viss media-tilstedeværelse.

06:15.000 --> 06:18.000
Det brakte meg inn i oppmerksomhetens lys,

06:18.000 --> 06:23.000
og som du sier, det var spørsmål knyttet til gluten, kaker og søljaki,

06:23.000 --> 06:25.000
og hvert år to-tre henvendelser.

06:25.000 --> 06:28.000
Når jeg publiserte den første boken om immunforsvaret,

06:28.000 --> 06:34.000
så ble det litt mer reisevirksomhet for å holde foredrag om immunforsvaret,

06:34.000 --> 06:37.000
og noen oppslag også knyttet til immunforsvaret.

06:37.000 --> 06:41.000
Men da pandemien traff, så tok dette fullstendig av,

06:42.000 --> 06:44.000
og ingen har spurt om gluten underveis.

06:44.000 --> 06:47.000
Det kan jeg love. Det gikk om kaker heller.

06:47.000 --> 06:49.000
Nei, ikke sant det.

06:49.000 --> 06:55.000
Da er vi inne på en av de egentlig sentrale egenskapene til immunsystemet,

06:55.000 --> 07:00.000
og det er å skille mellom når det skal aktiveres og ikke aktiveres,

07:00.000 --> 07:05.000
enten det snakker om søljaki og gluten, eller andre typer allergier.

07:05.000 --> 07:10.000
Når vi får allergier eller søljaki, som er noe litt annet,

07:10.000 --> 07:15.000
da er det jo nettopp fordi immunsystemet mistolker og oppfatter mat

07:15.000 --> 07:18.000
eller noe som er ufarlig som fremmed.

07:18.000 --> 07:25.000
Så man har på en måte da en direkte sammenheng mellom kosthold og immunresponser.

07:25.000 --> 07:30.000
Men om du forutsetter at det ikke er noen allergisk reaksjon til stede,

07:30.000 --> 07:33.000
hva er da sammenhengen mellom mat og immunsystemet?

07:33.000 --> 07:36.000
Det er egentlig det vi skal prate om i dag.

07:36.000 --> 07:40.000
Jeg tenker at vi starter diskusjonen med vitaminer,

07:40.000 --> 07:45.000
og dette får de mange av produsentene av kostholdstilskudd reklamere

07:45.000 --> 07:49.000
med at deres produkter skal styrke immunresponsene.

07:49.000 --> 07:54.000
Aller først, vil vi egentlig ha supersterke immunresponser?

07:54.000 --> 07:57.000
Nei, jeg vil jo si at det vil vi ikke,

07:57.000 --> 08:02.000
for hvis man får for sterke immunresponser eller immunreaksjoner,

08:02.000 --> 08:06.000
så kan jo det slå tilbake på kroppen selv.

08:06.000 --> 08:10.000
Så hele poenget med immunforsvaret er at kroppen og cellene som tilhører kroppen

08:10.000 --> 08:15.000
skal beskyttes mot alle mulige inntrengere som kan true det overordnede prosjektet,

08:15.000 --> 08:19.000
som er å bringe felleskener videre til neste generasjon.

08:19.000 --> 08:23.000
Nøkternt sett, vi er her for å få barn og for å plante oss,

08:23.000 --> 08:27.000
og immunforsvaret er der for å passe på at det skjer.

08:27.000 --> 08:30.000
Da må jo alle cellene i kroppen være friske, og alt annet må vekk.

08:30.000 --> 08:33.000
Det skille der, som du sier, er helt avgjørende,

08:33.000 --> 08:38.000
og et kraftig immunforsvar risikerer også å skade kroppens eget vev.

08:38.000 --> 08:41.000
Vi vil absolutt ikke ha veldig sterke immunreaksjoner,

08:41.000 --> 08:45.000
vi vil ha passe sterke immunreaksjoner som også er i stand til dette skille

08:45.000 --> 08:50.000
mellom eget, kroppens egne celler, og alt som ikke er eget fremmed.

08:50.000 --> 08:55.000
Så jeg vil heller omformulere dette til å si at vi trenger et klokt immunforsvar,

08:55.000 --> 08:57.000
som er passe godt regulert,

08:57.000 --> 09:02.000
og det er ikke så enkelt som at man kan ta en pille for å få et klokt immunforsvar.

09:04.000 --> 09:06.000
Der er det andre ting som er viktig.

09:06.000 --> 09:10.000
Der er det andre ting som absolutt er viktig.

09:10.000 --> 09:16.000
Og balansert immunsystem, som er klokt, det er nok det beste vi kan ha.

09:16.000 --> 09:20.000
Du har den gyldne middelveien som jeg liker å snakke om, og den gjelder jo også her.

09:20.000 --> 09:26.000
Det er utrolig kjedelig, og skulle oppsummere rådene jeg kan gi som immunolog,

09:26.000 --> 09:31.000
med hensyn til hva vi kan gjøre selv, at strengt tatt er det de gode gamle helserådene

09:31.000 --> 09:33.000
som faktisk gir den beste resultatet.

09:33.000 --> 09:37.000
Men vi må jo kanskje være litt mer konkrete da, siden folk har luttet innpå her

09:37.000 --> 09:39.000
for å lære litt om vitaminer.

09:39.000 --> 09:43.000
Og jeg synes et interessant perspektiv som er nyttig, i hvert fall for meg,

09:43.000 --> 09:45.000
det er å ta dette evolusjonære perspektivet.

09:45.000 --> 09:50.000
Hvis vi har en visst antall gener som cellene våre har et felles ansvar for å ta vare på,

09:50.000 --> 09:52.000
og bringe videre til neste generasjon,

09:52.000 --> 09:55.000
og det er et slående laft antall gener vi faktisk har,

09:55.000 --> 10:00.000
hvis vi sammenligner med andre organismer som også har det samme prosjektet.

10:00.000 --> 10:06.000
For eksempel den lille rundarmen C. elegans, som dere sannsynligvis også har vært borte i litteraturen,

10:06.000 --> 10:10.000
så er C. elegans, denne rundarmen, den er et veldig enkelt skapning.

10:10.000 --> 10:16.000
Den lever i tre dager, den spiser bakterier, den har 17 000 gener for å være seg selv,

10:16.000 --> 10:20.000
den består av 1000 celler, 17 000 gener, prosjektet er å lage flere rundarm.

10:21.000 --> 10:25.000
Hvor mye må den sette av til immunforsvar, den lille rundarmen?

10:25.000 --> 10:30.000
Av de 17 000 generne er 40 % av generne dedikert til immunforsvar.

10:30.000 --> 10:33.000
Det er mye, og den lever et enkelt liv.

10:33.000 --> 10:37.000
Når vi tenker på menneskers arvemasse, hvor mange gener har vi egentlig,

10:37.000 --> 10:39.000
så er det forbløffende få.

10:39.000 --> 10:44.000
Da genomprosjektet var kartlagt, når vi fikk svare på det spørsmålet der for 20 år siden,

10:44.000 --> 10:47.000
så var jo folk skuffet, for det var bare 25 000 gener.

10:47.000 --> 10:49.000
Vi hadde ikke mer enn 25 000 gener, hva er dette for noe?

10:49.000 --> 10:52.000
Vi er ikke mus, vi er ikke rundarme, så er det bare 25 000 gener,

10:52.000 --> 10:55.000
pluss at vi skal ha et immunforsvar som skal forsvare oss mot alt mulig.

10:55.000 --> 10:59.000
Det er veldig rart at det ikke er flere enn 25 000 gener,

10:59.000 --> 11:03.000
selvfølgelig pluss litt fyllstoff som er mer enn denne rundarmen,

11:03.000 --> 11:05.000
men totalt sett få gener.

11:05.000 --> 11:06.000
Hvordan har vi klart det?

11:06.000 --> 11:12.000
For vi lever et mer avansert liv, har mye mer å forsvare oss mot enn den lille rundarmen.

11:12.000 --> 11:17.000
Svaret på det er delvis at vi har outsourcet de oppgavene jeg snakket om

11:17.000 --> 11:19.000
til andre livsformer rundt oss.

11:19.000 --> 11:24.000
Vi lar planter og dyr lage en del av aminosyrene vi trenger for å bygge proteiner.

11:24.000 --> 11:29.000
Vi lar planter lage vitaminer vi trenger, hvor det er kompliserte synteseveier,

11:29.000 --> 11:31.000
og hvor vi trenger mange gener for å lage disse stoffene,

11:31.000 --> 11:34.000
men i stedet for å gjøre det selv, så får vi det jo gjennom maten,

11:34.000 --> 11:35.000
så hvorfor skal vi ha de generen?

11:35.000 --> 11:36.000
Vi kan kvitte oss med de.

11:36.000 --> 11:39.000
Vi klarer likevel å lage det barnet som er hele målet med livet.

11:39.000 --> 11:45.000
Så jeg tror vi må tenke på vitaminer og det vi spiser som en utviddet del av kroppen,

11:45.000 --> 11:50.000
og da er det selvfølgelig slik at uten å spise disse tingene,

11:50.000 --> 11:52.000
da vil immunforsvaret heller ikke bli så bra.

11:52.000 --> 11:53.000
Kroppen blir ikke så bra.

11:53.000 --> 11:58.000
Det er jo egentlig, det stemmer selvsagt.

11:58.000 --> 12:04.000
En av de tingene som er litt interessant er at jeg faktisk har sett at vitamin D

12:04.000 --> 12:08.000
det finnes og fotosynteres i egentlig alle livsformer,

12:08.000 --> 12:12.000
fra fytoplankton og opp til oss.

12:12.000 --> 12:14.000
Og hvordan skal man forstå det?

12:14.000 --> 12:17.000
Hvordan skal man forstå det? Det er selvsagt livsviktig.

12:17.000 --> 12:22.000
Dette har jeg også vært borte i for å forberede meg til et foredrag om vitamin D,

12:22.000 --> 12:30.000
og da oppdaget jeg nettopp at tanken var at uvelyse trenger også inn i vannet,

12:30.000 --> 12:33.000
og ned i vannmassen, og uvelyse er skadelig for arvestoffet.

12:33.000 --> 12:37.000
Så alle livsformer som skal overføre genene uforandret til neste generasjon

12:37.000 --> 12:39.000
må jo beskytte arvestoffet så godt som mulig,

12:39.000 --> 12:43.000
og hvis uvelyse skader det, ja da må man ha en beskyttelse mot det.

12:43.000 --> 12:47.000
Så i hvert fall noen av disse planktonene som lever helt øverst i vannmassene,

12:47.000 --> 12:52.000
de har et skal, et kalsium skal, eller et skjelett av kalsium,

12:52.000 --> 12:54.000
som da er som en slags solkrem.

12:54.000 --> 13:00.000
Og hvordan sammenhengen mellom vitamin D og kalsium og kalk har oppstått,

13:00.000 --> 13:04.000
det kan man spekulere på, men kanskje er det sånn at forstadiene til vitamin D,

13:04.000 --> 13:09.000
de dannes når uvelyse treffer, og de bidrar til å lage dette kalkskjeletet

13:09.000 --> 13:12.000
hos disse primitive livsformene, og kanskje er det derfor vi har arvet

13:12.000 --> 13:17.000
sammenhengen mellom vitamin D, uvelyse og skjeletter vårt, litt og slett.

13:17.000 --> 13:22.000
Det er mulig, og en av de tingene man jo også sier at vitamin D faktisk kan hjelpe mot,

13:22.000 --> 13:26.000
det er å beskytte mot disse ROS, reactive oxygen species.

13:26.000 --> 13:30.000
Sier du det? Vitamin D? Ja, det visste ikke jeg.

13:30.000 --> 13:36.000
Men ja, ja. Men vitamin D er jo egentlig et av de vitaminene,

13:36.000 --> 13:42.000
hvis det er et vitamin i det hele tatt, som man kan si er ganske kritiske.

13:42.000 --> 13:50.000
Og en av de tingene som man vil se er at det er reseptorer på ganske mange

13:50.000 --> 13:55.000
forskjellige immunceller som indikerer, hvertfall i utgangspunktet,

13:55.000 --> 14:01.000
at vitamin D kanskje kan ha en eller annen funksjon for immunforsvaret.

14:01.000 --> 14:07.000
Ja, og dette er ganske ny kunnskap, fordi det man visste om vitamin D da jeg studerte medisin

14:07.000 --> 14:11.000
på 80-tallet, det var at det var viktig for kalkomsetningen i kroppen.

14:11.000 --> 14:17.000
Så uten vitamin D får du engelsk syke, mykt skjeletter, hjulbeint og den type ting.

14:17.000 --> 14:21.000
Og man må passe på å ha nok vitamin D for å unngå de effektene.

14:21.000 --> 14:26.000
Sånn at i Norge, hvor vi lever såpass langt mot nord, lite sol om vinteren,

14:26.000 --> 14:30.000
så må vi ta tran med vitamin D for å unngå engelsk syke.

14:30.000 --> 14:37.000
Og så dukket det opp som en overraskelse på et vis, at det var mange gener som var regulerte av vitamin D,

14:37.000 --> 14:40.000
og at mange av dem hadde ikke noe med skjeletter å gjøre det helt annet.

14:40.000 --> 14:45.000
Og så oppdaget man også at immunceller kan produsere vitamin D selv,

14:45.000 --> 14:51.000
for frem til da trodde man at vitamin D lages forstader i huden, det går til leveren,

14:51.000 --> 14:55.000
omsettes i leveren, og så går det til nyrene, og der blir det aktivt vitamin D,

14:55.000 --> 15:00.000
og så får vi effektene vi ønsker, og det er en sammenheng mellom nyrer, tarm, lever og kalsium.

15:00.000 --> 15:05.000
Men så viser det seg at immunceller kan lage aktivt vitamin D selv ved behov.

15:05.000 --> 15:10.000
Så hvis en immunceller blir aktivert, så vil den faktisk skru på det maskineriet som skal til

15:10.000 --> 15:15.000
for å omdanne forstader til vitamin D som kommer fra leveren til aktivt vitamin D,

15:15.000 --> 15:19.000
og så brukes det som et hormon for den cellen og nabosellene rundt,

15:19.000 --> 15:24.000
slik at de da begynner å produsere forsvarsstoffer,

15:24.000 --> 15:26.000
og eventuelt andre effekter.

15:26.000 --> 15:30.000
Og det var en øyeåpner for mange innfeltet,

15:30.000 --> 15:33.000
og det som også er interessant med det i forhold til multipleskriose,

15:33.000 --> 15:36.000
som du jo minnet om at jeg har jobbet med mye,

15:36.000 --> 15:41.000
risikoen for å utvikle den sykdommen som er et immunologisk angrepp på hjernen,

15:41.000 --> 15:46.000
hvor man mister funksjon i kroppen fordi isolasjonen rundt nervetråden blir borte,

15:46.000 --> 15:51.000
den immunologiske reaksjonen risikerer man i større grad å få,

15:51.000 --> 15:54.000
hvis man på tidligere tidspunkt i livet har hatt lavt vitamin D.

15:54.000 --> 16:00.000
Så hvis man som ung rekrutt i forsvaret, hvor det er prøvenørtat, har hatt lavt vitamin D,

16:00.000 --> 16:05.000
så ser man at en del av de rekruttene 15-20 år etterpå har fått multipleskriose.

16:05.000 --> 16:08.000
Sånne sammenhenger har man også sett for andre autoimmunesykdommer,

16:08.000 --> 16:11.000
og nå helt nylig også for alvorlige covid-19-syke.

16:11.000 --> 16:15.000
Så hvis man måler vitamin D hos pasienter med covid-19,

16:15.000 --> 16:20.000
så er det flere av de som er alvorlige syke som har lave nivåer av vitamin D.

16:20.000 --> 16:31.000
Hvis vi går tilbake aller først til det du sier om at immunceller i noen tilfeller faktisk kan ta og lage vitamin D-cell,

16:31.000 --> 16:35.000
så er en av de som kan gjøre det makrofager.

16:35.000 --> 16:42.000
Det er jo en celle som er sentral i det medfødte immunsystemet,

16:42.000 --> 16:47.000
og hvor da D-vitamin har betydning for evnen til disse makrofagene

16:47.000 --> 16:53.000
når det gjelder å spise virus og bakterier, som de jo faktisk gjør.

16:53.000 --> 16:57.000
Så det kunne jo, hvis du ser rent på mekanismen,

16:57.000 --> 17:03.000
så kunne det peke i retning av at hvis du hadde masse D-vitamin,

17:03.000 --> 17:07.000
så ville du kunne få en økt aktivering av makrofager,

17:07.000 --> 17:13.000
og derfor en økt fjerning av virus og bakterier med en gang de treffer immunsystemet ditt,

17:13.000 --> 17:16.000
og at det kunne ha en positiv effekt.

17:16.000 --> 17:19.000
Men er virkeligheten så enkel?

17:19.000 --> 17:23.000
Nei, altså, det var jo ikke. Vi hadde jo ikke vært mange dager i pandemi

17:23.000 --> 17:31.000
før det kom annonser i avisen hvor folk reklamerte for vitamin D-tilskudd og andre tilskudd,

17:31.000 --> 17:34.000
og sa at ta dette, så er du beskyttet mot COVID-19.

17:34.000 --> 17:39.000
Det var jo selvfølgelig alt for tidlig, for det var jo ingen som visste om det vil beskytte mot noe som helst.

17:39.000 --> 17:44.000
Intuitivt så ville man jo tro at det å ha et høyt vitamin D-nivå ville være bra,

17:44.000 --> 17:51.000
og som du sier at man må anta at makrofagsfunksjonen i luftveien og så videre vil være bedre enn hvis man ikke har det.

17:51.000 --> 17:59.000
Men det mangler faktisk enda studier som helt klart viser at å ta vitamin D-tilskudd

17:59.000 --> 18:02.000
kan forebygge et uheldig forløp av COVID-19.

18:02.000 --> 18:05.000
Det foregår sånne studier, det er flere kliniske studier som er på gang.

18:05.000 --> 18:10.000
En av dem er i Norge, og heter Tran-studien, hvor korona-studien som drives fra OS

18:10.000 --> 18:14.000
har rekruttert folk til å spise enten Tran eller noe som ligner på Tran,

18:14.000 --> 18:23.000
og man vet ikke hva man får, og så skal man se om det er forskjell på om man er beskyttet mot infeksjonen eller mot sykdommen.

18:23.000 --> 18:29.000
Så det er vel motivasjonen for å oppfordre til å spise vitamin D.

18:29.000 --> 18:38.000
Men jeg vil si at det er gjort en god del studier fra før COVID-19 på å se om det å ta tilskudd av vitamin D løpet av et år

18:38.000 --> 18:40.000
vil gjøre at man får færre luftveisinfeksjoner.

18:40.000 --> 18:44.000
Det er såpass mange studier at de også har vært samlet i en såkalt meta-studie,

18:44.000 --> 18:50.000
og den siste kom nettopp relativt nylig, og jeg leste manuskripten før det var publisert.

18:50.000 --> 18:55.000
Over 40 studier som ble sammenlignet, over 20 000 personer involvert,

18:55.000 --> 19:00.000
noen av dem hadde lav nivå, noen hadde normal nivå, alle fikk tilskudd, eller halvparten fikk tilskudd,

19:01.000 --> 19:08.000
og så måler man om de har i løpet av året hatt en eller flere luftveisinfeksjoner.

19:08.000 --> 19:14.000
Resultatet er at hvis du i utgangspunktet har lite D-vitamin, et lavt nivå som kan måles i blodet,

19:14.000 --> 19:19.000
så vil det være en beskyttelse i å ta tilskudd.

19:19.000 --> 19:24.000
Men sammenligningsgruppen har, jeg husker ikke nøyaktig prosent,

19:24.000 --> 19:31.000
men det er sånn at 73 prosent av gruppen som ikke fikk tilskudd hadde minst en luftveisinfeksjon,

19:31.000 --> 19:36.000
mens når du fikk tilskudd så var det 71 prosent som hadde minst en luftveisinfeksjon.

19:36.000 --> 19:41.000
Det er statistisk signifikant, men prosentpoeng, forskjellen er to, det er to prosentpoeng,

19:41.000 --> 19:44.000
fra et høyt nivå til et fortsatt høyt nivå.

19:44.000 --> 19:51.000
Jeg vil si at det er så lite forskjell at jeg vil ikke love noen at de merker forskjell ved å ta vitamin D-tilskudd.

19:51.000 --> 19:56.000
Jeg kan ikke love noen at de merker at de får færre forskjølser, for du kommer til å bli forskjølt uansett.

19:56.000 --> 20:03.000
Da tenker jeg det er et kort eksempel på at statistikken kan lyve og overdrive biologiske funksjoner.

20:03.000 --> 20:04.000
Ikke sant?

20:04.000 --> 20:09.000
Det er flere studier som har kommet som har sett på dette med sånne historiske vitamin D-nivåer,

20:09.000 --> 20:16.000
at du prøver å se tilbake på personer som har fått tatt blodprøver før pandemien kom,

20:16.000 --> 20:22.000
og så måler man vitamin D-nivåene og ser at de som har hatt lavere nivåer før pandemien,

20:22.000 --> 20:25.000
kanskje har hatt høyere risiko for alvorlig sykdom.

20:25.000 --> 20:32.000
Men er dette et eksempel på at vitamin D er viktig for immunforsvaret generelt sett,

20:32.000 --> 20:37.000
og at det kanskje er et tegn på mangel av noe som selvfølgelig ikke er bra?

20:37.000 --> 20:43.000
Dette er vanskelig fordi at lave vitamin D-nivåer er også knyttet til andre forhold

20:43.000 --> 20:46.000
som også er knyttet til COVID-19-risiko,

20:46.000 --> 20:50.000
slik at overvekt er knyttet til lav vitamin D-nivå,

20:50.000 --> 20:54.000
og overvekt er også knyttet til økt risiko for alvorlig COVID-19.

20:54.000 --> 20:57.000
Lavt vitamin D-nivå gir også økt risiko for hjertekarsykdom,

20:57.000 --> 21:01.000
som igjen er knyttet til økt risiko for COVID-19.

21:01.000 --> 21:06.000
Så ting henger sammen, og man kan se at det er en risikofaktor,

21:06.000 --> 21:08.000
eller det er en korrelasjon eller assosiasjon.

21:08.000 --> 21:12.000
Det er grunn til å tro at hvis man klarer å holde vitamin D-nivået sitt høyere,

21:12.000 --> 21:17.000
eller på normalt nivå, som da ikke er helt klart definert hva er et normalt nivå,

21:17.000 --> 21:20.000
hvis man tar tilskudd eller passer på å være ute i sola,

21:20.000 --> 21:24.000
så vil man ha en generelt bedre utgangspunkt for det meste.

21:24.000 --> 21:30.000
Men å vise at tilskudd vil forbygge senere forløp,

21:30.000 --> 21:35.000
som jeg sa, den nettanalysen som er den beste som er publisert,

21:35.000 --> 21:39.000
viser marginale forskjeller, og bare hvis du lå low til utgangspunktet.

21:41.000 --> 21:46.000
En annen ting var det du nevnte, det med MS og vitamin D.

21:46.000 --> 21:50.000
Det kom en stor studie fra USA, for ikke så lenge siden,

21:50.000 --> 21:53.000
som så på det med Epsom-BAR-virus-infeksjon,

21:53.000 --> 21:57.000
som ble ansett og ment av de endelige bevisene

21:57.000 --> 22:00.000
på at det var Epsom-BAR-virus som forårsaker MS,

22:00.000 --> 22:02.000
en utløsende faktor.

22:02.000 --> 22:05.000
Tror du det? Men jeg bare tenker på det med vitamin D.

22:05.000 --> 22:09.000
Kan det være at igjen denne koblingen mellom immunforsvaret

22:09.000 --> 22:14.000
og beskyttelse mot infeksjon, at og EBV er du ...?

22:14.000 --> 22:18.000
Ja, altså den studien fra USA om multiple sklerosa og EBV,

22:18.000 --> 22:21.000
så vidt jeg husker det, så er det samme miljøet som også har vært interessert

22:21.000 --> 22:23.000
i å ha studert vitamin D.

22:23.000 --> 22:28.000
For det er det samme materialet av rekrytter fra USA

22:28.000 --> 22:30.000
som kan studeres omgjennom igjen.

22:30.000 --> 22:35.000
De har massevis av prøver og kan gjøre den typen sammenligninger.

22:35.000 --> 22:38.000
Det som jeg da ikke har sett enda, men som vil være naturlig,

22:38.000 --> 22:41.000
vil jo være å både spørre om EBV og vitamin D-status

22:41.000 --> 22:46.000
i denne rekryttgruppen og se om det øker risikoen for MS ytterligere,

22:46.000 --> 22:48.000
som vil være sannsynlig.

22:48.000 --> 22:51.000
Jeg har ikke sett at det er regnet ut.

22:51.000 --> 22:54.000
Ja, det kan godt være det, at lavt vitamin D-status

22:54.000 --> 22:59.000
vil gjøre at du har større risiko for et uheldig forløp av EBV.

22:59.000 --> 23:02.000
At du ikke klarer å håndtere det godt nok,

23:02.000 --> 23:05.000
så du får enten kystsyke når du er ung,

23:05.000 --> 23:08.000
eller at viruset reaktiveres underveis.

23:08.000 --> 23:11.000
Vi har jo det viruset alle sammen når vi først har hatt infeksjonen.

23:11.000 --> 23:14.000
Vi blir aldri kvitt det, men det kan jo likevel være forskjellig

23:14.000 --> 23:17.000
hvordan immunforsvaret håndterer det, og at vitamin D kan være med å regulere det.

23:17.000 --> 23:19.000
Ja, jeg kan godt være med på det.

23:19.000 --> 23:21.000
Dette handler jo delvis, som jeg tenker,

23:21.000 --> 23:24.000
at skal du gi folk råd om hva de skal gjøre og hva de skal spise,

23:24.000 --> 23:28.000
så er det vanskelig å være veldig tydelig på at dette kommer til å bli effekten,

23:28.000 --> 23:30.000
at det er gevinsten av å ta vitamin D.

23:30.000 --> 23:33.000
Jeg synes det er nok å si at det er åpenbart at vitamin D er viktig

23:33.000 --> 23:35.000
for normal og god helse.

23:35.000 --> 23:39.000
Og hvis du ligger lavt, så er det grunn til å ta tilskudd.

23:39.000 --> 23:43.000
Hvis du ikke ligger lavt i vitamin D, så trenger du egentlig ikke å tenke på det.

23:43.000 --> 23:47.000
Og det er egentlig, tenker jeg, ganske viktig poeng,

23:47.000 --> 23:53.000
fordi for høyt inntak av vitamin D er ikke en fin ting.

23:53.000 --> 23:56.000
Det kan føre til en del skader.

23:56.000 --> 23:59.000
Ja, det har i hvert fall vært diskutert tidligere,

23:59.000 --> 24:04.000
at hvis du tar særlig aktivt vitamin D, så kan det bli toksiske effekter av det.

24:04.000 --> 24:06.000
Nå er nok systemet mer robust enn som så,

24:06.000 --> 24:10.000
så folk klarer nok å ta vesentlig mer enn det som har vært anbefalt i Norge,

24:10.000 --> 24:12.000
som har vært en beskjeden mengde.

24:12.000 --> 24:14.000
Og fortsatt går det greit.

24:14.000 --> 24:16.000
Men det er helt riktig som du sier,

24:16.000 --> 24:20.000
for mye av en god ting ender opp med å bli toksisk.

24:20.000 --> 24:22.000
Og det gjelder ikke bare vitamin D,

24:22.000 --> 24:25.000
det gjelder jo andre vitaminer som vi har tenkt å snakke litt om også.

24:25.000 --> 24:30.000
Det er sånn at vitamin D, som vi har vært inne på,

24:30.000 --> 24:34.000
der er det ganske mange sprikende kliniske studier.

24:34.000 --> 24:38.000
Og noen av de som ikke er så sprikende, er litt pussige,

24:38.000 --> 24:40.000
som du ender på, Anne, tidligere,

24:40.000 --> 24:46.000
ser på forskjeller i kontrollgruppen og den gruppen som har fått vitamin D.

24:46.000 --> 24:47.000
Det kan godt være en effekt,

24:47.000 --> 24:51.000
men her er det mer vi vet enn det vi vet,

24:51.000 --> 24:56.000
foreløpig når det gjelder hva den effekten egentlig skal være.

24:56.000 --> 25:00.000
En av de tingene jeg synes er litt interessant med vitamin D,

25:00.000 --> 25:04.000
er hvis man ser på det tillerte immunforsvaret,

25:04.000 --> 25:08.000
for da vet man bittelitt om hvilke mekanismer

25:08.000 --> 25:12.000
dette vitaminet faktisk kan gi.

25:12.000 --> 25:17.000
Og en av de tingene jeg synes er egentlig ganske kult,

25:17.000 --> 25:21.000
er at til tross for at disse her produsentene av kostholdstilskudd

25:21.000 --> 25:25.000
driver og prater om hvordan vitaminer og sånt kan styrke immunforsvaret,

25:25.000 --> 25:31.000
det vitaminet det de facto gjør, er å dempe immunresponsen.

25:31.000 --> 25:35.000
Og nettopp derfor er også vitamin D interessant i forhold til

25:35.000 --> 25:38.000
multipel sklerose og en rekke andre immunsykdommer,

25:38.000 --> 25:43.000
fordi det tar og bidrar til å dempe de skadene som immunsystemet

25:43.000 --> 25:47.000
ellers ville ha i gangsatt i kroppen.

25:47.000 --> 25:52.000
Og dette gjelder faktisk både B-celler og T-celler

25:52.000 --> 25:54.000
når det gjelder vitamin D.

25:54.000 --> 25:56.000
Det kjører ned responsene.

25:56.000 --> 26:00.000
Det tar og aktiverer noe vi kaller for regulatoriske T-celler,

26:00.000 --> 26:03.000
som har som sin hovedfunksjon å dempe responsene.

26:03.000 --> 26:07.000
Det som er poenget der er å huske på at når immunforsvaret

26:07.000 --> 26:11.000
skal klare denne skille mellom hva er det som vi skal beskytte og bevare,

26:11.000 --> 26:16.000
og hva er det vi skal fjerne, så er det lagt på tallrike mekanismer

26:16.000 --> 26:18.000
for å holde tingene i sjakk.

26:18.000 --> 26:21.000
Og noe av det er som du sier regulatoriske celler,

26:21.000 --> 26:25.000
som vi har lært masse om de siste 10-15 årene.

26:25.000 --> 26:29.000
Det var et skjeldsord da jeg var ung student, suppressor T-celler.

26:29.000 --> 26:32.000
Til slutt ble de som snakket om det ugløset,

26:32.000 --> 26:34.000
fordi ingen trodde på dem.

26:34.000 --> 26:36.000
Ingen trodde at de fantes, trodde det var et artefakt,

26:36.000 --> 26:38.000
men det er det ikke.

26:38.000 --> 26:39.000
Det vet vi nå.

26:39.000 --> 26:42.000
At celler som kan dempe andre celler, det har vi definitivt.

26:42.000 --> 26:45.000
Og det finnes andre mekanismer også som holder alt i sjakk.

26:45.000 --> 26:48.000
Slik at når folk har den oppfatningen av at det gjelder

26:48.000 --> 26:52.000
å styrke immunforsvaret, og en idé om at jo sterkere jo bedre,

26:52.000 --> 26:57.000
så kan det jo tenkes at det de observerer og erfarer er at

26:57.000 --> 26:59.000
jeg merker ikke at jeg blir syk.

26:59.000 --> 27:01.000
Jeg føler meg alltid frisk.

27:01.000 --> 27:02.000
Jeg er den friskeste av de friske.

27:02.000 --> 27:05.000
Vel, det er min tolkning er at du har et immunforsvar

27:05.000 --> 27:09.000
som er godt regulert, og som da sjelden behøver å si fra

27:09.000 --> 27:11.000
at vi holder på med en infeksjon her,

27:11.000 --> 27:13.000
fordi man kan absolutt godt ta infeksjoner,

27:13.000 --> 27:15.000
altså virus som kommer innom kroppen,

27:15.000 --> 27:17.000
prøver seg litt, kopierer seg litt,

27:17.000 --> 27:22.000
og er definitivt en infeksjon som er en trussel.

27:22.000 --> 27:25.000
Men immunforsvaret kan håndtere det uten å lage alt for mye støy,

27:25.000 --> 27:27.000
og du merker altså ingen feber, ingen smerte, ingenting.

27:27.000 --> 27:30.000
Og synes du har et kjempefint og sterkt immunforsvar,

27:30.000 --> 27:33.000
men det du i realiteten har er et godt regulert immunforsvar.

27:33.000 --> 27:35.000
Sånn er det for veldig mye.

27:35.000 --> 27:39.000
Det er ganske entydig for vitamin D

27:39.000 --> 27:44.000
at man ser demping som den viktigste immunologiske effekten.

27:44.000 --> 27:47.000
Hvis vi går videre til vitamin A,

27:47.000 --> 27:49.000
vil du si noe før vi går videre, Neven?

27:49.000 --> 27:50.000
Jeg satt og tenkte på,

27:50.000 --> 27:53.000
for det er litt sånn fascinerende med denne immunbalansene her.

27:53.000 --> 28:01.000
Jeg satt og leste en artikkel på litt mer alternative bloggene,

28:01.000 --> 28:05.000
som da gikk på skab og vitamin D.

28:05.000 --> 28:11.000
Og argumentasjonen her var at personer med nedsatt immunforsvar

28:11.000 --> 28:15.000
kan ha høyere risiko for skab.

28:15.000 --> 28:17.000
Vitamin D er viktig for immunforsvaret.

28:17.000 --> 28:21.000
Ergo må vitamin D beskytte mot skab.

28:21.000 --> 28:24.000
Og hvordan det var å kjøre på med vitamin D.

28:24.000 --> 28:26.000
Som tabletter eller krem?

28:26.000 --> 28:30.000
Nei, her var det nok innvårte som det var snakk om.

28:30.000 --> 28:34.000
Men det er den lille logiske kortslutningen.

28:34.000 --> 28:37.000
Som alltid går på at du kan egentlig erstatte skab

28:37.000 --> 28:40.000
med hvilken som helst annen infeksjon her, tenker jeg.

28:40.000 --> 28:42.000
For å finne alle mulige andre.

28:42.000 --> 28:45.000
Er det en utfordring vi har, som formidler balansegangerne her,

28:45.000 --> 28:47.000
at noe kan være viktig for immunforsvaret?

28:47.000 --> 28:49.000
Ja, jeg bare må avbryte her.

28:49.000 --> 28:52.000
Vi har jo hatt en kjempedra hjelp av pandemien.

28:52.000 --> 28:56.000
For før pandemien visste folk litt om immunforsvaret.

28:56.000 --> 28:58.000
En av grunnen til at jeg skrev den første boken,

28:58.000 --> 29:00.000
var at vi måtte begynne å snakke om immunforsvaret

29:00.000 --> 29:03.000
i et språk som folk klarer å henge med på vei.

29:03.000 --> 29:06.000
Så kom pandemien, og så har vi fått kjempeanledning

29:06.000 --> 29:08.000
til å snakke om immunforsvaret så folk kan forstå.

29:08.000 --> 29:11.000
Så nå i løpet av toa er mitt inntrykk at både journalister

29:11.000 --> 29:16.000
og folk flest har fått et mye bedre idé om hva det handler om.

29:16.000 --> 29:19.000
Man har en idé om at vaksiner gir antistoffer og så videre.

29:19.000 --> 29:22.000
Så ja, vi får bare holde på å holde dialogen gående

29:22.000 --> 29:25.000
og prøve å forklare hvordan vi ser på dette.

29:25.000 --> 29:28.000
For det som jeg også tenker at pandemien har vist veldig tydelig

29:28.000 --> 29:30.000
er at når dette viruset ender noen ganger opp

29:30.000 --> 29:33.000
med opphold på intensivavdeling og død,

29:33.000 --> 29:35.000
så er det jo i liten grad selve viruset

29:35.000 --> 29:39.000
og mye mer immunforsvarets håndtering av situasjonen

29:39.000 --> 29:40.000
som lager skadene.

29:40.000 --> 29:43.000
Så de som dør av SARS-CoV-2-infeksjon,

29:43.000 --> 29:46.000
de dør fordi de har et dårlig regulert immunforsvar

29:46.000 --> 29:49.000
og har endt opp i den kritiske situasjonen

29:49.000 --> 29:52.000
sånn som jeg oppfatter det da.

29:52.000 --> 29:55.000
For en uke hvor du får infeksjonen,

29:55.000 --> 29:57.000
så er det en uke hvor immunforsvaret kan prøve å rydde opp.

29:57.000 --> 30:00.000
Og hvis ikke de klarer det i løpet av den andre uken,

30:00.000 --> 30:03.000
da er du i risiko for å få denne voldsomme betennelsen.

30:03.000 --> 30:06.000
Som jeg vil si er et uttrykk for dårlig regulert immunforsvar.

30:06.000 --> 30:08.000
Det er det absolutt.

30:08.000 --> 30:12.000
Men nå vil jeg gjerne videre til vitamin A, folkens.

30:14.000 --> 30:17.000
Altså vitamin D er superkult.

30:17.000 --> 30:21.000
En av de tingene jeg tenker, hvis man ser litt overordnet på det,

30:21.000 --> 30:27.000
er at der vitamin D relativt entydig bidrar til denne dømpingen av immunsystemet,

30:27.000 --> 30:33.000
hindrer rett og slett spesielt T-celler fra å choppe opp våre indre organer,

30:33.000 --> 30:38.000
så er det i hovedsak også tilfelle for vitamin A.

30:38.000 --> 30:41.000
Men her er det en del unntak til den regelen.

30:42.000 --> 30:45.000
Vitamin A er jo et mye mer vanskelig vitamin,

30:45.000 --> 30:47.000
og det er jo også et reelt vitamin,

30:47.000 --> 30:49.000
fordi vitamin D som vi har snakket om nå,

30:49.000 --> 30:52.000
er noe som kroppen i stor grad klarer å lage selv,

30:52.000 --> 30:56.000
bare på grunnlag av utgangspunkt i kolesterol og UV-lys.

30:56.000 --> 31:00.000
Mens vitamin A baserer seg på stoffer fra planter,

31:00.000 --> 31:03.000
karotenoider, gulrott og rød farge.

31:03.000 --> 31:08.000
Du må spise dette, og så blir det omdannet til vitamin A i kroppen,

31:08.000 --> 31:10.000
eller aktivt vitamin A.

31:10.000 --> 31:15.000
Det stoffet er så viktig at det ble oppdaget allerede for flere hundre år siden,

31:15.000 --> 31:19.000
at det var noe i fett som var viktig for normal funksjon av kroppen.

31:19.000 --> 31:24.000
Noen fikk Nobelprisen for å ha definert strukturen på vitamin A,

31:24.000 --> 31:30.000
allerede på 30-tallet, så dette er gammel biologisk kunnskap.

31:30.000 --> 31:35.000
Men likevel sitter jeg med en følelse av at dette er forferdelig komplisert og vanskelig,

31:35.000 --> 31:39.000
og oversiktsartikler om vitamin A for immunforsvaret,

31:39.000 --> 31:43.000
de påpekker at her er effektene mangfoldige,

31:43.000 --> 31:45.000
og det går i mange retninger.

31:45.000 --> 31:49.000
En enkel måte å tolke det på, eller konkludere på,

31:49.000 --> 31:53.000
er at vitamin A er viktig for at celler skal utvikle seg normalt,

31:53.000 --> 31:57.000
de skal få den rette funksjonen,

31:57.000 --> 32:01.000
og er det noe som virkelig hele tiden utvikler seg,

32:01.000 --> 32:03.000
så er det immunforsvaret,

32:03.000 --> 32:07.000
for veldig mye av immunforsvaret lages på daglig basis i beinmargen,

32:07.000 --> 32:12.000
og all den celleproduksjonen og utviklingen må ha støtt av vitamin A,

32:12.000 --> 32:14.000
og hvis man ikke har vitamin A i kosten til slekkelig,

32:14.000 --> 32:18.000
så vil utviklingen av immunforsvaret heller ikke være bra.

32:18.000 --> 32:24.000
I landet i tredje verden, hvor folk er fattige og kostholdet er veldig enkelt,

32:24.000 --> 32:26.000
er mange barn som har vitamin A-mangel,

32:26.000 --> 32:32.000
og mye høyere risiko for dødelighet av infeksjoner.

32:32.000 --> 32:39.000
Det er viktig å ha en viss ernæringsmessig grunnlag, utvilsomt.

32:39.000 --> 32:42.000
Når ernæringen er veldig mangefull,

32:42.000 --> 32:47.000
så er vitamin A en av de viktige tingene som absolutt bør fokuseres på,

32:47.000 --> 32:49.000
og eventuelt tas som tilskudd,

32:49.000 --> 32:52.000
fordi det er så helt sentralt i utviklingen av alle disse cellene,

32:52.000 --> 32:54.000
som hele tiden deler seg.

32:54.000 --> 32:56.000
En ting er immuncellene i beinmargen,

32:56.000 --> 32:58.000
en annen ting er de cellene som er kanter,

32:58.000 --> 33:02.000
overflatene våre i luftveiene og tarmen.

33:02.000 --> 33:04.000
Der er det også veldig stor utskifting av celler hele tiden,

33:04.000 --> 33:07.000
for å passe på at ikke mikrober står seg ned.

33:08.000 --> 33:12.000
Vitamin A er med på å sørge for at det skjer på den rette måten.

33:12.000 --> 33:14.000
Men igjen er det litt av utfordringen,

33:14.000 --> 33:17.000
det å vite hvilke infeksjoner det hjelper mot.

33:17.000 --> 33:23.000
VHOs anbefalinger går på det å supplementere med vitamin A,

33:23.000 --> 33:26.000
og det er noen Cochrane-reviews man har sett på dette,

33:26.000 --> 33:29.000
og sett at hvis man supplementerer med vitamin A,

33:29.000 --> 33:34.000
så kan man få en generell reduksjon i dødelighet hos barn.

33:34.000 --> 33:36.000
Det har helt tydelig en effekt.

33:36.000 --> 33:38.000
Men går du inn og ser på spesifikke infeksjoner,

33:38.000 --> 33:42.000
så er det ikke alltid like lett å se fin ut hvor effekten er.

33:42.000 --> 33:44.000
De tror de rapporterte noe om en redusert dødelighet

33:44.000 --> 33:49.000
til forhold til diaré, men det var omtrent det de kunne se i studien.

33:49.000 --> 33:52.000
Jeg vil kanskje skilte på de som helt åpenbart har mangel,

33:52.000 --> 33:56.000
i tredje verden, med veldig enkel kasthold,

33:56.000 --> 33:58.000
masse grøt og ikke noen særlig planter.

33:58.000 --> 34:04.000
Der vil vitamin A-tilskudd være generelt positivt.

34:04.000 --> 34:07.000
Mens hvis du tenker å gi vitamin A-tilskudd til barn i vår del av verden

34:07.000 --> 34:10.000
som har fått en luftveisinfeksjon, så er det som du sier,

34:10.000 --> 34:15.000
et studie som viser at det kan være skadelig at det gitter infeksjoner.

34:15.000 --> 34:19.000
Hvis du gir de barna vitamin A-tilskudd fordi du tror det er bra for dem,

34:19.000 --> 34:21.000
så ender det opp med å være dårlig for dem.

34:21.000 --> 34:23.000
Men ikke alle infeksjoner.

34:23.000 --> 34:26.000
Som meslinger, der ser det ut til at hvis barn har meslinger,

34:26.000 --> 34:28.000
da kan vitamin A-tilskudd være positivt.

34:28.000 --> 34:31.000
Min konklusjon på det der er at dette er så komplisert

34:31.000 --> 34:35.000
at det er best å bare spise gullerøtter.

34:35.000 --> 34:38.000
Hold seg til mat, for da kan det ikke bli for mye.

34:38.000 --> 34:40.000
Det kan ikke bli feil.

34:40.000 --> 34:46.000
Det var en studie jeg leste om hvor det ble ganske klart

34:46.000 --> 34:51.000
det du sier nå, at du ikke kan se på en generell effekt av denne vitaminen.

34:51.000 --> 34:56.000
Det gjaldt tuberkulose, som er en av de sykdommene hvor man mener

34:56.000 --> 34:59.000
at vitaminer skal være veldig bra for å styrke immunforsvaret

34:59.000 --> 35:01.000
til hjelp mot tuberkulose.

35:01.000 --> 35:04.000
En av de tingene som var litt interessant var at man faktisk fant

35:04.000 --> 35:07.000
at vitamin A kunne hjelpe på tuberkulose.

35:07.000 --> 35:12.000
Det tar faktisk og og øker effekten av behandling

35:12.000 --> 35:16.000
hvis du tar og gir vitamin A.

35:16.000 --> 35:21.000
Men det hadde relativt lite med immunsystemet å gjøre, egentlig.

35:21.000 --> 35:25.000
Grunnen er at vitamin A også har en funksjon når det gjelder

35:25.000 --> 35:28.000
å få fjernet kolesterol fra cellene.

35:28.000 --> 35:31.000
Når du fikk fjernet kolesterol fra cellene i større grad,

35:31.000 --> 35:35.000
så hadde altså ikke tuberkulose nok kolesterol til stede

35:35.000 --> 35:38.000
for å bygge opp membranen.

35:38.000 --> 35:43.000
Dermed var det mer tilgjengelig for både medikamentell behandling,

35:43.000 --> 35:47.000
men også for at immunsystemet kunne fjerne selve tuberkulosebakterien.

35:47.000 --> 35:52.000
Som igjen illustrerer at her kan det være veldig mange forskjellige prosesser

35:52.000 --> 35:55.000
for ulike virus og bakterier som er involvert.

35:55.000 --> 36:01.000
Den generelle fasiten er ikke vi i nærheten av å ha enda.

36:01.000 --> 36:04.000
Det er jo litt hyggelig, for da har vi noe å forske på videre.

36:04.000 --> 36:09.000
Ja, men ellers tenker jeg at jeg illustrerer godt mitt mantra,

36:09.000 --> 36:13.000
som er at kroppen er utviklet i nærvær av miljøet

36:13.000 --> 36:15.000
og i den måten vi har til og med vært tilspist.

36:15.000 --> 36:19.000
Hele systemet vårt er bygget på at dette er tilgjengelig.

36:19.000 --> 36:22.000
Hvis man nøyer seg med å spise mat, så blir det ikke feil.

36:22.000 --> 36:26.000
I det øyeblikk du tar ut en komponent og tar det som et ekstra tilskudd,

36:26.000 --> 36:31.000
da forskyver du den balansen som kroppen er utviklet til å fungere i.

36:31.000 --> 36:34.000
Du vet egentlig ikke helt hvordan dette går.

36:34.000 --> 36:37.000
Det som jeg synes også kan være et poeng å minne om her,

36:37.000 --> 36:41.000
fordi når vi snakker om vitaminer, så er det jo stoffer som kroppen ikke har,

36:41.000 --> 36:43.000
men som må tilføres.

36:43.000 --> 36:49.000
Det er i kontrast fra medisiner som vi av og til tar når vi er syke.

36:49.000 --> 36:51.000
Parasett og hva det er for noe.

36:51.000 --> 36:56.000
Parasett er usynt og det er unaturlig, mens vitaminer er naturlig.

36:56.000 --> 36:59.000
Jeg tror man må tenke på vitaminer litt som man tenker på medisiner.

36:59.000 --> 37:01.000
Det kan overdoseres.

37:01.000 --> 37:04.000
Når det gjelder vitaminer, så er det helt opplagt at har man for mye vitaminer,

37:04.000 --> 37:06.000
så oppfattes det mer som gift.

37:06.000 --> 37:09.000
Det er bra å ta vitaminer, det er bra å ha nok,

37:09.000 --> 37:11.000
men det er ikke bra å ha for mye.

37:11.000 --> 37:14.000
Det begrenser for eksempel hvor mye tran du kan ta hver dag,

37:14.000 --> 37:17.000
fordi tran inneholder både vitamin D, som vi snakket om i sted,

37:17.000 --> 37:19.000
og man kan kanskje ta mer vitamin D,

37:19.000 --> 37:22.000
men du kan ikke ta mer vitamin A enn en viss mengde.

37:22.000 --> 37:25.000
En barneskje tran per dag er det som er passet.

37:25.000 --> 37:28.000
Tar du to, så kan du risikere å ta for mye vitamin A.

37:28.000 --> 37:34.000
Her igjen kommer vi inn på at verden er ikke så veldig enkel.

37:34.000 --> 37:36.000
Svart-hvitt er den slett ikke.

37:36.000 --> 37:40.000
En liten spørsmål. Vitamin A er jo fettløslig.

37:40.000 --> 37:43.000
Begge to er, både vitamin A og vitamin D er fettløslig.

37:43.000 --> 37:45.000
Kan vi lagre det i særlig grad?

37:45.000 --> 37:50.000
Kan jeg ta en solid slurk med tran i helga,

37:50.000 --> 37:52.000
og holde meg i snauka?

37:52.000 --> 37:55.000
Det tror jeg kanskje går. Hvis du tar det litt i rykene opp,

37:55.000 --> 37:58.000
det tror jeg kanskje går. Vitamin A lagres i leveren.

37:58.000 --> 38:01.000
Hvis det blir et overskudd, så vil det kunne være der.

38:01.000 --> 38:05.000
Men vinduet for hva som er det riktige nivået av vitamin A,

38:05.000 --> 38:07.000
er mye smalere enn for vitamin D,

38:07.000 --> 38:11.000
og du risikerer toksiske effekter og får dårligere helse

38:11.000 --> 38:13.000
hvis du tar for mye.

38:13.000 --> 38:16.000
Mens vi er inne på en overdosevitamin,

38:16.000 --> 38:19.000
så tenker jeg vi beveger oss videre til vitamin C.

38:19.000 --> 38:24.000
Der er det selvsagt, fordi det er en del som når de kjenner

38:24.000 --> 38:27.000
de begynner å få forkjølelse eller influenssteller og liknende,

38:27.000 --> 38:30.000
tar masse C-vitamin.

38:30.000 --> 38:32.000
Funker det, eller?

38:32.000 --> 38:37.000
C-vitamin er jo noe annet. Det er et vannløslig vitamin.

38:37.000 --> 38:40.000
Det er igjen et stoff som vi ikke lager selv,

38:40.000 --> 38:42.000
fordi vi kan så lett spise det.

38:42.000 --> 38:46.000
Det er ikke så mye som skal til for at vi skulle kunne lage det selv.

38:46.000 --> 38:49.000
Andre dyr, pattedyr som er nærme oss, saurer og sånt,

38:49.000 --> 38:51.000
de kan lage vitamins selv.

38:51.000 --> 38:53.000
Så at ikke vi gjør det, det er litt rart,

38:53.000 --> 38:55.000
men det er noe sånt der.

38:55.000 --> 38:57.000
Men det er et vannløslig vitamin,

38:57.000 --> 39:02.000
og oppgaven til det vitamine er å påvirke enzymer i kroppen.

39:02.000 --> 39:05.000
Sånn sett er det litt enklere enn de to vi har snakket om nå,

39:05.000 --> 39:07.000
for de har mye flere og bredere effekter på cellene,

39:07.000 --> 39:09.000
mens dette er å påvirke enzymer.

39:09.000 --> 39:11.000
Å påvirke enzymer, og hvilke enzymer?

39:11.000 --> 39:13.000
Jo, de enzymene som inneholder metallioner.

39:13.000 --> 39:17.000
Så en del av de prosessene som foregår i kroppen

39:17.000 --> 39:20.000
er avhengig av enzymer, proteiner som kan forandre ting,

39:20.000 --> 39:22.000
og de har noen av dem.

39:22.000 --> 39:25.000
Et metallion som er helt avgjørende, jern eller sink,

39:25.000 --> 39:29.000
og vitamin passer på at ionene har den riktige ladningen.

39:29.000 --> 39:33.000
Hvis man da mangler vitamin C,

39:33.000 --> 39:37.000
så vil for eksempel bindevev i kroppen ikke bli laget på riktig måte,

39:37.000 --> 39:39.000
for så mye kjømene mangler vitamin C,

39:39.000 --> 39:41.000
og man får ikke laget et bindevev som henger sammen.

39:41.000 --> 39:44.000
Det vet vi jo fra historien,

39:44.000 --> 39:47.000
at sjøfarene som var lenge ute på sjøen,

39:47.000 --> 39:51.000
og ikke hadde med seg lager av grønnsaker og bær,

39:51.000 --> 39:53.000
de begynte å miste tennene,

39:53.000 --> 39:56.000
de begynte å blø fordi bindevevet var rødelagt.

39:56.000 --> 40:00.000
En skipslege som var på en sånn lang tur i Stillehavet,

40:00.000 --> 40:02.000
han gjorde et klinisk forsøk.

40:02.000 --> 40:05.000
Han hadde åtte forskjellige behandlinger.

40:05.000 --> 40:08.000
Noen fikk etik, noen fikk saltvann, noen fikk sitroner,

40:08.000 --> 40:10.000
noen fikk ... jeg husker ikke hva.

40:10.000 --> 40:12.000
Men de som fikk sitroner,

40:12.000 --> 40:15.000
de ble friske og kunne hjelpe de som fikk etik.

40:15.000 --> 40:18.000
Da fikk han bevist at sitroner er løsningen,

40:18.000 --> 40:22.000
selv om han ikke helt skjønte hva det var i sitroner som vil hjelpe.

40:22.000 --> 40:24.000
Men det var C-vitamin.

40:24.000 --> 40:26.000
Men det å ta megadoser med C-vitamin,

40:26.000 --> 40:27.000
det fører ikke noe steds fram,

40:27.000 --> 40:29.000
for dette skilles bare ut i urinen.

40:29.000 --> 40:31.000
Så tar man noen gram med C-vitamin,

40:31.000 --> 40:33.000
fordi man tror det hjelper mot forkjølelse.

40:33.000 --> 40:37.000
For det første har man enda ikke klart å vise at det har noen effekt

40:37.000 --> 40:40.000
på forkjølelse eller forløpet av forkjølelse.

40:40.000 --> 40:44.000
Man ender opp med å få urin som inneholder veldig mye C-vitamin,

40:44.000 --> 40:46.000
altså veldig kostbar urin.

40:46.000 --> 40:50.000
Så jeg vil si at det er ikke det som C-vitamin er for munnforsvaret.

40:50.000 --> 40:53.000
Man tenker på C-vitamin som et antioxidant,

40:53.000 --> 40:55.000
fordi denne effekten C-vitamin har på disse metallionene

40:55.000 --> 40:57.000
er å redusere dem.

40:57.000 --> 40:59.000
Da plukker det opp elektroner,

40:59.000 --> 41:02.000
og dermed fungerer det som en sånn antioxidant,

41:02.000 --> 41:06.000
fordi oksydanter er vel oksygen som har plukket opp et ekstra elektron,

41:06.000 --> 41:08.000
så vidt jeg husker.

41:08.000 --> 41:10.000
Og vitamin C kan plukke det bort.

41:10.000 --> 41:12.000
Men det klarer kroppen fint på andre måter også.

41:12.000 --> 41:15.000
I det øyeblikket produseres flere oksygenradikaler,

41:15.000 --> 41:17.000
fordi celler er aktivert,

41:17.000 --> 41:21.000
særlig immunceller begynner å produsere masse oksygenradikaler

41:21.000 --> 41:23.000
når de blir aktivert.

41:23.000 --> 41:28.000
Men da blir selvfølgelig også produksjonen av cellenes eget antioxidant

41:28.000 --> 41:31.000
økt voldsomt, så det trenger vi egentlig ikke å bekymre oss for.

41:31.000 --> 41:35.000
Kroppen klarer å håndtere oksydantene og antioxidanter selv.

41:35.000 --> 41:37.000
Vi trenger ikke å spise det.

41:37.000 --> 41:39.000
Så det viktigste vitamin C gjør i kroppen,

41:39.000 --> 41:42.000
slik som jeg oppfatter det, er påvirkning av enzymer.

41:42.000 --> 41:48.000
Og da er det også nå klart at enzymer som er viktige for immunforsvaretsfunksjon

41:48.000 --> 41:50.000
trenger vitamin C.

41:50.000 --> 41:52.000
Da jeg leste om det, tenkte jeg,

41:52.000 --> 41:55.000
wow, vitamin C er egentlig i samme familie som vitamin D og vitamin A,

41:55.000 --> 41:59.000
har en effekt på immunsystemet som i hovedsak handler om

41:59.000 --> 42:01.000
å regulere det bedre og dempe det.

42:01.000 --> 42:04.000
Så, ja.

42:04.000 --> 42:07.000
Et gjennomgående tema, dette her.

42:07.000 --> 42:10.000
Det er et gjennomgående tema.

42:10.000 --> 42:16.000
Og selv om vi vel må kunne si oss å være ganske klare på at det ikke er så veldig viktig

42:16.000 --> 42:19.000
å drive og ta kostholdsskudd med mindre du har en de facto...

42:19.000 --> 42:20.000
Mangel.

42:20.000 --> 42:25.000
Mangel, så er det jo ikke sånn at vi ikke mener at et godt og variert kosthold

42:25.000 --> 42:30.000
er et godt grunnlag for selvsagt et sunt og godt immunsystem.

42:30.000 --> 42:33.000
Mangel er ikke lurt.

42:33.000 --> 42:38.000
Men et sunt kosthold inkluderer ikke bare vitaminer og kjente ting.

42:38.000 --> 42:45.000
Et sunt kosthold inkluderer også en del stoffer vi rett og slett ikke vet så veldig mye om

42:45.000 --> 42:47.000
i dag ennå.

42:47.000 --> 42:51.000
Jeg har hørt for eksempel at det å spise gurkemeie,

42:51.000 --> 42:53.000
ikke så dumt.

42:53.000 --> 42:55.000
Anne, hva synes vi her?

42:55.000 --> 43:02.000
Gurkemeie er vel ikke akkurat et vitamin, men det er i folkemedicin kjent som en plante

43:02.000 --> 43:05.000
som har betennelsestempende effekt.

43:05.000 --> 43:11.000
Og brukes da som medisin i de delene av verden hvor man har gurkemeie.

43:11.000 --> 43:16.000
Og i India så brukes jo gurkemeie også veldig mye som en del av kostholdet.

43:16.000 --> 43:19.000
Man bruker det rett og slett som et krydder eller tilskudd i mat.

43:19.000 --> 43:22.000
Maten skal være gul og fin, den bruker gurkemeie.

43:22.000 --> 43:27.000
Så det har vært gjort forskning på å prøve å forklare den angivelige betennelsestempende effekten

43:27.000 --> 43:28.000
av gurkemeie.

43:28.000 --> 43:32.000
Man har isolert stoffer fra gurkemeie og undersøkt effekten.

43:32.000 --> 43:38.000
En studie fra, den er 25-30 år gammel nå, viste at den gule fargestoffet,

43:38.000 --> 43:42.000
det som faktisk er gul konditorfarge, det kommer fra gurkemeie.

43:42.000 --> 43:46.000
Jeg husker ikke akkurat hva det heter nå, men i alle fall det stoffet der,

43:46.000 --> 43:55.000
det kan hemme et protein eller en mekanisme i celler som er med på å drive betennelse

43:55.000 --> 43:57.000
og NFK på B hemmes.

43:57.000 --> 43:59.000
Det er jo interessant og fint.

43:59.000 --> 44:04.000
Men konsentrasjonen av det stoffet, hvor mye må du bruke for at det skal bli den effekten?

44:04.000 --> 44:07.000
Jo, du må bruke så store doser at det er vanskelig å spise så mye gurkemeie

44:07.000 --> 44:08.000
for å få en sånn effekt.

44:08.000 --> 44:14.000
De som er interessert i gurkemeie nå, med tanke på behandling og til medisinsbruk,

44:14.000 --> 44:19.000
leter etter mulighet for å endre litt på dette stoffet, slik at det blir mer potent.

44:19.000 --> 44:24.000
Men da er vi jo over i medisin og ikke i plantemedisin, vil jeg si.

44:24.000 --> 44:29.000
Så hvis du må forandre på stoffen i planter, ja da er det slik veldig mange av våre medisiner kommer fra.

44:29.000 --> 44:32.000
Nemlig at de var i en plante, vi har forbedret dem og bruker dem som medisin.

44:32.000 --> 44:35.000
Ja, hjertemedisinen kommer vel fra revigjønn, hvis ikke jeg husker det helt feil.

44:35.000 --> 44:38.000
Det er jo absolutt en medisin likevel.

44:39.000 --> 44:43.000
Jeg skrev jo den andre boken nå under pandemien om immunforsvaret frisk nok.

44:43.000 --> 44:47.000
Det var delvis fordi det hadde vært så mye snakk om immunforsvaret.

44:47.000 --> 44:50.000
Jeg hadde snakket om det, du og Gunvei hadde snakket om det.

44:50.000 --> 44:55.000
Nå har vi snakket så mye om immunforsvaret, så kanskje lage en liten oppsummering av dette da.

44:55.000 --> 44:58.000
Og spesielt hva kan vi gjøre selv for å hjelpe immunforsvaret?

44:58.000 --> 45:02.000
Fordi folk er opptatt av gurkemeie blant annet, så prøvde jeg å finne fram.

45:02.000 --> 45:06.000
Er det noe skrevet om gurkemeie som jeg synes virker fornuftig?

45:06.000 --> 45:09.000
Da fant jeg denne studien jeg nettopp refererte til.

45:09.000 --> 45:14.000
Men jeg fant også enormt mange andre artikler om gurkemeie og effekter på immunforsvaret,

45:14.000 --> 45:17.000
som jeg ikke syntes var like imponerende.

45:17.000 --> 45:20.000
Det var også veldig mange oversiktsartikler som skrives om det.

45:20.000 --> 45:25.000
Jeg har oppdaget også at enkelte forfattere er grossister i å skrive oversiktsartikler

45:25.000 --> 45:27.000
om gurkemeie og effekter på immunforsvaret.

45:27.000 --> 45:31.000
Jeg fant en iransk professor, ganske ung fyr på noen år 40,

45:31.000 --> 45:34.000
som kanskje er hjertemedisin i utgangspunktet.

45:34.000 --> 45:42.000
Han hadde over 650 oversiktsartikler totalt, og av de, kanskje 170 av dem handlet om gurkemeie.

45:42.000 --> 45:46.000
Det var en massiv produksjon av tekst.

45:46.000 --> 45:51.000
Da tenker jeg at hvis du kommer inn i vitenskapelig litteratur og begynner å lete selv

45:51.000 --> 45:55.000
etter ting du kan lese om vitaminer og om gurkemeie og hva det er du lurer på,

45:55.000 --> 46:02.000
så vil du fort komme opp i et villnes av oversiktsartikler og vitenskapelig litteratur

46:02.000 --> 46:06.000
som er, slik jeg ser det, bare støy og veldig vanskelig å orientere seg i,

46:06.000 --> 46:13.000
veldig vanskelig å vurdere kvaliteten, veldig vanskelig å forstå om dette er noe jeg må forholde meg til eller ikke.

46:13.000 --> 46:17.000
Jeg endte opp med å skrive et eget kapittel om hvordan man vet hva man vet

46:17.000 --> 46:21.000
og hvordan man skal prøve å orientere seg når man skal prøve å finne ut av dette.

46:21.000 --> 46:29.000
Som helt uerfaren leser, så vil jeg si at man kanskje ikke klarer å se at denne mannen hadde skrevet 770 oversiktsartikler.

46:29.000 --> 46:34.000
Jeg vil si at når han har skrevet så mange, så orker jeg ikke å lese noen av dem, fordi det blir for mye.

46:34.000 --> 46:40.000
Og dessuten så indikerer det jo, som du gjenner på, at kvaliteten er relativt tvilsom.

46:40.000 --> 46:46.000
Ja, det går ikke an å skrive så mye på så kort tid som har god kvalitet.

46:46.000 --> 46:52.000
Så det er et dilemma, men man kan jo starte med å påpeke at det er et problem, da.

46:52.000 --> 46:57.000
At man må rett og slett se på volumen, hvor mye som er skrevet, og hvor er ting skrevet,

46:57.000 --> 46:59.000
og hvem skriver disse tingene.

46:59.000 --> 47:07.000
Og som et minimum så må man kreve at den som skriver en oversiktsartikkel faktisk også av og til har skrevet noe som ligner på det temaet det handler om.

47:07.000 --> 47:12.000
Så jeg vil for eksempel aldri funne ut på å skrive en oversiktsartikkel om vitamin D,

47:12.000 --> 47:17.000
så lenge jeg ikke har forsket på vitamin A, så lenge jeg ikke har forsket også på vitamin A.

47:17.000 --> 47:21.000
Jeg ville jo hatt gjort én studie, da, som et minimum, før jeg skrev en oversiktsartikkel.

47:21.000 --> 47:24.000
Det er jo litt av utfordringen, at du finner jo alltid det du leter etter.

47:25.000 --> 47:28.000
Hvis du ønsker, så er det jo så mye der ute.

47:28.000 --> 47:33.000
Jeg merket det litt når vi bare prøvde å finne artikler til denne podcasten her,

47:33.000 --> 47:41.000
at det er mye om vitaminer av ganske tvilsomme oversiktsartikler, som er veldig overkant positive.

47:41.000 --> 47:44.000
Hvordan skal vi forholde oss til det?

47:44.000 --> 47:50.000
Så prøvde vi å lete litt videre til kanskje de litt mer omfattende, for eksempel disse Cochrane-studiene,

47:50.000 --> 47:53.000
så de klarer ikke å konkludere med det samme.

47:53.000 --> 47:57.000
Da blir det jo på en måte, ja, hvis du ønsker å finne positive artikler om vitamin D,

47:57.000 --> 48:00.000
eller gulkemeier, eller noe sånn, så finner man det.

48:00.000 --> 48:05.000
Ja, så kan man jo også, det som kanskje er greit å vite når man skal gå inn i denne materien,

48:05.000 --> 48:12.000
er at det finnes nå mange tidsskrifter som har en interesse av å faktisk produsere artikler for å få sin egen.

48:12.000 --> 48:17.000
De selger produseringsplass, så de tjener penger på å ta inn artikler,

48:17.000 --> 48:21.000
og da er det ikke sikkert de bryr seg så veldig mye om å sjekke kvalitet.

48:21.000 --> 48:27.000
Sånn at det er også å passe på at man leser ting som er skrevet i tidsskrifter som er anerkjent.

48:27.000 --> 48:34.000
Ja, det vi egentlig sier, ta ikke informasjonen din fra upålitelige hildre på Facebook nødvendigvis,

48:34.000 --> 48:40.000
men forsøk å sjekke kvalitet i den grad, det er mulig på det man leser.

48:40.000 --> 48:46.000
Og nå er vi jo tre monologer som sitter her, og hovedkonklusjonen vår må vel egentlig være

48:46.000 --> 48:55.000
at her har vi ikke et klart svar nøyaktig på hvordan vitaminer og andre næringsmidler faktisk påvirker immunsystemet.

48:55.000 --> 49:04.000
Vi vet at det kan ha en påvirkning, men hvordan og hvor viktig den vil være mot ulike sykdommer og i ulike sammenhenger,

49:04.000 --> 49:08.000
det vet vi egentlig relativt lite om enda.

49:08.000 --> 49:15.000
Rett og slett, flere studier må til, og det må opplagt mer forskning til,

49:15.000 --> 49:22.000
og en av de viktige tingene da vil være spesielt for kliniske studier i mennesker å ha gode kontrollgrupper.

49:22.000 --> 49:30.000
Man må sammenlegne det å bruke for eksempel vitaminer eller andre næringsmidler opp mot grupper som tilsvarer

49:30.000 --> 49:37.000
omtrent samme helsestatus og alder, noe som jo kan vise seg vanskelig ofte.

49:38.000 --> 49:44.000
Jeg håper dere har hatt det gøy sammen med oss her i dag.

49:44.000 --> 49:49.000
Produsentene av ernæringstilskudd, det er ikke jeg helt sikker på om liker oss veldig mye akkurat nå,

49:49.000 --> 49:54.000
men det er jo kanskje heller de som har skrevet i Startelige Ernæringsrådene,

49:54.000 --> 49:56.000
fordi det er vel egentlig det vi gjennom er opp med.

49:56.000 --> 50:03.000
Lev sunt, følg de rådene som faktisk er faglig forankret, det er det beste utgangspunktet du kan gi deg selv

50:03.000 --> 50:06.000
mot hva som helst av sykdommer.

50:06.000 --> 50:12.000
Ja, så spise litt av alt og gjerne mye grønt og mindre kjøtt og litt av alt.

50:12.000 --> 50:14.000
Startelige gode ernæringsråd.

50:14.000 --> 50:18.000
Det er veldig kjedelig, det er kjedelig, men det er sant.

50:18.000 --> 50:21.000
Nå kommer forresten de Startelige Ernæringsrådene snart med en oppdatering

50:21.000 --> 50:27.000
og det skal inkludere også bærekraft, så det tenker jeg blir en, hva sier jeg,

50:27.000 --> 50:32.000
et interessant tilskudd, fordi hvis vi skal basere oss på at vi skal spise litt av alt som kommer fra hele verden,

50:32.000 --> 50:34.000
så er det kanskje uheldig.

50:34.000 --> 50:36.000
Det er ikke nytt dette her.

50:36.000 --> 50:40.000
Jeg tenker tilbake på heimkunnskapstimen, den der matpyramiden,

50:40.000 --> 50:43.000
den hadde hengt der lenge når jeg gikk på sko.

50:43.000 --> 50:45.000
Der var bred spån, det var grønnsaker.

50:45.000 --> 50:47.000
Ikke sant? Sånn at det er ikke, ja.

50:47.000 --> 50:48.000
Neida.

50:48.000 --> 50:52.000
Det revolusjonerende er jo ikke disse rådene egentlig, men da kanskje som du sier, kjedelig.

50:52.000 --> 50:58.000
Det er kjedelig at vi ikke kan komme med noe bedre, men det er det som er det riktige,

50:58.000 --> 51:01.000
og man må huske på som jeg har sagt, det kan jeg gjenta meg selv,

51:01.000 --> 51:05.000
men det er utviklet som resultat av at vi har tilgang til alle disse tingene i vårt miljø,

51:05.000 --> 51:09.000
og vi har spist alt mulig rart opp gjennom tiden, og det kan vi fortsette med.

51:10.000 --> 51:13.000
Når vi nå har pratet lenge om immunsystemer mot kosthold,

51:13.000 --> 51:17.000
så er det også sånn at det kan være greit å minne på at faktisk også sønn

51:17.000 --> 51:22.000
og ganske mye stress har en påvirkning på om man blir syk eller ikke.

51:22.000 --> 51:26.000
Så her, ja, igjen er vi tilbake på det vi egentlig vet,

51:26.000 --> 51:28.000
og det er jo litt hyggelig det, på en måte.

51:28.000 --> 51:33.000
Tusen takk for at dere følgte med oss i dag,

51:33.000 --> 51:38.000
og tusen hjertelig takk til Karon Sunde fra avdeling for kompetanseutvikling

51:38.000 --> 51:42.000
ved Oslo Universitetssykehus som har hjulpet oss med det tekniske.

Publisert 15. sep. 2023 13:37 - Sist endret 15. sep. 2023 13:37