Ikke dokumentasjon for å starte tarmkreftscreening tidligere

Fagmiljøene i i USA har de siste årene gått i retning av å redusere alderen for oppstart av tarmkreftscreening. De mener at også personer under 50 år bør screenes, fordi det har vært en stor økning av tarmkreft blant yngre. En ny studie viser at dette ikke var riktig. 

Mette Kalager og Michael Bretthauer

Mette Kalager og Michael Bretthauer. Begge er professorer ved Universitetet i Oslo, i gruppen Klinisk effektforskning.

Foto: Niklas Lello

I 2017 rapporterte amerikanske forskere (se også kilder nederst i artikkelen) som viste at forekomst av tarmkreft er raskt økende for unge voksne. Unge voksne er de som er yngre enn screeningalder i USA, som til da var 50 år. Publikasjonene førte til mye oppmerksomhet og frykt hos mange. New York Times og flere store aviser i USA rapporterte om dette.

USA endrer til 45 år

I 2018 førte debatten til at den Amerikanske kreftforening (American Cancer Society) endret anbefalingen om startalderen for tarmkreftscreening fra 50 til 45 år. I november i år har også US Preventive Services Task Force sagt at de vurderer å redusere screeningalderen i sine anbefalinger som kommer på nyåret. New York Times omtalte disse endringene i oktober i år. I Norge er det foreløpig ikke avgjort noe i forbindelse med disse endringene, men flere andre land i Europa vurderer å revidere sine retningslinjer.

Ikke dokumentasjon for endring

15. desember publiseres artikkelen "Contributions of Adenocarcinoma and Carcinoid Tumors to Early-Onset Colorectal Cancer Incidence Rates in the United States" i prestisjetunge Annals of Internal Medicine, som avslører at forskningen fra 2017 om risiko for tarmkreft i yngre alder var basert på misvisende og mangelfulle data. 

22 millioner amerikanere er i den nye aldersgruppen, så dette gjelder mange mennesker, sier Michael Bretthauer, professor ved Klinisk effektforskning.

Forskningen fra 2017 inkluderte alle typer svulster i tykktarmen, også de mer godartede svulstene (carcinoider). Disse svulstene antas ikke å bidra til tarmkreftutvikling på samme måte som adenomer. Dermed ble funnene mange flere, og resultatene annerledes enn om man hadde beregnet tarmkreftrisiko slik man tradisjonelt gjør. I en lederartikkel knyttet til dagens publisering i Annals of Internal Medicine forklarer Mette Kalager og Michael Bretthauer ved Klinisk effektforskning hva dette innebærer, og hva man bør gjøre med det. 

– Dette betyr at den sterke økningen som ble rapportert i 2017, ikke er korrekt, og at screening hos unge kanskje ikke er nødvendig, sier Bretthauer.

Dagens Medisin omtaler saken denne uken, klikk på bildet nedenfor for å lese artikkelen.

Skjermdump fra Dagens Medisin, bilde av Michael Bretthauer
Skjermdump fra Dagens Medisin 16. desember 2020.

Kilder:

Ny vitenskapelig artikkel om aldersgrenser for tarmkreftscreening i Annals of Internal Medicine:

Contributions of Adenocarcinoma and Carcinoid Tumors to Early-Onset Colorectal Cancer Incidence Rates in the United States

Lederartikkel i Annals of Internal Medicine:

Colorectal Cancer Screening in Young Adults: About Carcinoid Tumors and Cancer

Artikler som lå til grunn for oppstart av debatten i USA:

Colorectal Cancer Incidence Patterns in the United States, 1974–2013

Trends in Incidence and Stage at Diagnosis of Colorectal Cancer in Adults Aged 40 Through 49 Years, 1975-2015

Increasing disparities in the age-related incidences of colon and rectal cancers in the United States, 1975-2010

Emneord: tarmkreft, screening, preventive services task force, USA Av Anita Aalby
Publisert 15. des. 2020 12:50 - Sist endret 16. des. 2020 14:02