Klinisk Effektforskning
Forskergruppen gjennomfører store randomiserte og epidemiologiske studier for å vurdere effekter av ulike diagnostiske og terapeutiske intervensjoner.

Målet med forskningen er å finne ut om kliniske intervensjoner og behandlinger virker, hvilken som virker best, og hvilke bivirkninger og komplikasjoner de har. Vi har inkludert mer enn 300 000 deltakere i pågående studier. Vi samarbeider med de fleste sykehusene i Norge, og mange ledende forskningsinstitusjoner i utlandet. Gruppen ble startet ved Universitet i Oslo/Oslo Universitetssykehus i 2012, og ledes av Mette Kalager.
Aktuelle saker
-
Vanlige legemidler påvirker screeningtest 29. jan. 2019 11:00
En ny artikkel i Gastroenterology viser at vanlige legemidler påvirker avføringsprøven som brukes i tarmkreftscreeningen i Norge.
-
Forskere må gjennom en hinderløype av personvernombud 15. feb. 2019 14:25
Lokale tolkninger av regelverk rundt personvern forsinker forskning ved flere av landets sykehus, skriver Erle Refsum og medforfattere i et debattinnlegg publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.
Arrangementer
Om gruppen
Klinisk Effektforsking ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus ble etablert av Michael Bretthauer og Mette Kalager i 2012. Gruppen er ung og dynamisk, og driver forskning i verdensklasse. Hovedfokuset er å vurdere effekten av diagnostiske og terapeutiske intervensjoner i helsetjenesten. Gruppen driver randomiserte studier med over 300 000 deltakere, observasjonelle studier med bruk av pasientinformasjon fra journaler og koblinger til registre, og anvendelse og utvikling av nye statistiske metoder.
Gruppen har ansvar for flere banebrytende randomiserte studier innenfor endoskopisk screening og oppfølging, deriblant Norwegian Colorectal Cancer Prevention (NORCCAP) og Nordic-European Initiative on Colorectal Cancer (NordICC) og European Polyp Surveillance Study (EPoS).
Vårt mål er å bryte barrierer og utfordre etablerte sannheter. Vi arbeider aktivt med å rekruttere både nye og etablerte fremragende forskere. Vi er opptatt av å jobbe i team med fri flyt av kunnskap og ideer. Våre prosjekter er derfor i stor grad et resultat av godt samarbeid. Her kan du lese nyheter fra gruppen.
Finansiering
Forskningsgruppen får økonomisk støtte fra Norges Forskningsråd, Kreftforeningen, Den Europeiske Union, Helse Sør-Øst og andre.
Samarbeid
Gruppen er del av Helse Sør-Øst Regionalt Nettverk for Klinisk Effektforskning innen Gastroenterologi. Dette er et samarbeid mellom Oslo Universitetssykehus, Universitetet i Oslo, Sørlandet Sykehus, Telemark Sykehus, Vestfold Sykehus, Bærum Sykehus Vestre Viken, Østfold Sykehus og Sykehuset Innlandet.
Forskningsgruppen har et utstrakt samarbeid med flere institusjoner i utlandet, deriblant:
- Harvard T.H Chan School of Public Health, Boston
- Karolinska Institutet, Stockholm
- Erasmus Medical Centre, Rotterdam
-
Academic Medical center, Amsterdam
- Aarhus University, Aarhus
- Marie Curie Sklodowska Cancer Centre, Warsawa
-
Sloan Kettering Memorial, New York
-
Uppsala Universitetssjukhus, Uppsala
-
Frontier Science Foundation, Boston og Skotland
-
Landspitali, Reykjavik