Dialektisk atferdsterapi:  – Gjennom disse teknikkene kan pasienter få livet sitt helt endret

På kort sikt kan det hjelpe å distrahere seg bort fra vonde følelser. Men hvis det er det eneste man gjør, kan det som er vondt bli enda vondere, ifølge DBT-ekspert Christine Dunkley.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hår, kinn, smil.

DBT-ekspert Christine Dunkley holder innlegg og demonstrerer på konferansens første dag. Foto: privat 

Christine Dunkley har skrevet flere artikler og bøker om dialektisk atferdsterapi (DBT). Hun er en erfaren DBT-lærer i Storbritannia, og 9. mai snakket hun på 7. nasjonale konferanse om Dialektisk atferdsterapi.

Her tok hun spesielt for seg følelsesregulering, som er ett av flere elementer i DBT.

– Mange pasienter skader seg selv eller prøver å ta livet sitt fordi de ikke klarer å håndtere den emosjonelle smerten de kjenner på. De opplever følelser som forferdelige og vil gjøre hva som helst for å slippe unna, forklarer hun.

På kort sikt kan man distrahere seg selv, eller til og med akseptere at kroppen er ukomfortabel. Men på lang sikt kan en slik tilnærming bidra til å forlenge problemene, ifølge Dunkley.

Følelsen må passe til hendelsen

I stedet må du lære hva følelsene prøver å fortelle deg, påpeker hun.

– Du må også lære å gjenkjenne intensiteten i følelsene dine. Er intensiteten for lav, må du lære å øke den, og er den for høy, må du lære å senke den. Det handler ikke om å bli kvitt følelsen, men om at følelsen skal passe til det du opplever.

For eksempel: Våkner du til en brann i huset ditt, er det riktig å bli livredd. Du må da forlate huset umiddelbart og skaffe hjelp. Men hvis du får en like sterk følelse når du skal presentere noe på en konferanse, blir det for mye. Likevel er en viss angst nyttig også i det tilfellet, fordi det vil hjelpe deg i forberedelsene.

– Elsk dine følelser  

– I hverdagen har vi ofte disse egenskapene på plass. Kanskje kranglet vi hjemme om morgenen og er sinte når vi kommer til jobben. Men så gjør vi noe som regulerer følelsene våre litt ned før vi går i gang. Dette gjør vi helt ubevisst, forklarer Dunkley.

– Men hvis du er vant til å dytte følelser unna, vil de komme enda sterkere tilbake, og følelsesregulering blir mye vanskeligere.

På konferansen vil hun forklare disse mekanismene for klinikere, og hun vil også demonstrere intervensjoner der pasienten lærer teknikker for følelsesregulering.

– Gjennom DBT-teknikker kan pasienter få livet sitt helt endret. Jeg gleder meg til å snakke om det på konferansen, sier hun.  

Anita Johanna Tørmoen er førsteamanuensis og DBT-lærer ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF). Hun var sentral i arrangeringen av konferansen og glad for at Dunkley sa ja til å være hovedtaler.

– Jeg ønsket henne hit fordi hun konkretiserer noe som er helt sentralt for mange med selvskading og selvmordsforsøk, nemlig å lære seg å elske sine følelser, sier Tørmoen.

Av Silje Pileberg
Publisert 13. mai 2022 11:07 - Sist endret 6. juli 2022 18:40