Aktuelle saker

Bildet kan inneholde: himmel, tekst, atmosfærisk fenomen, fjell, font.

"Jeg er, som de fleste nordmenn, en etterkommer av migranter, og i Norge er omfattende inn- og utvandring ikke noe nytt", skriver redaktør Lars Mehlum i siste nummer av tidsskriftet Suicidologi som handler om migrasjon og risiko for selvmordsatferd.

"Mens innvandring tidligere skjedde først og fremst av økonomiske grunner og for å søke arbeid, kommer mange innvandrere i dag som flyktninger fra krig, konflikt og materiell nød."

Les nummeret på nett eller bli papirabonnent

Henter forslag fra Google

Når ungdommene opplevde mindre håpløshet gjennom behandling fikk det langsiktige konsekvenser i form av redusert forekomst av selvmordsforsøk og selvskading. Ny artikkel i Journal of Child Psychology and Psychiatry fra Mehlum et al om langtidsoppfølgingen av ungdommer i DBT-studien viser flere viktige funn. Medforfatter Ruth-Kari Ramleth har gjort de fleste intervjuene.

Bildet kan inneholde: lys, vindu, rom.

Studier har vist at mennesker med fysisk sykdom har økt selvmordsrisiko, men kunnskap om sammenhengen mellom sykefravær grunnet fysisk sykdom og selvmordsrisiko er begrenset.

Denne studien har undersøkt forholdet mellom selvmordsrisiko og sykdom som fører til sykefravær for en rekke fysiske diagnoser, og har sett på sammenhengen mellom psykiske lidelser og sosioøkonomiske faktorer. Ny artikkel fra Tang, Mehlum, Mehlum og Qin, publisert i European Journal of Public Health

Bildet kan inneholde: Ansikt, Øyenbryn, Øyevipper, Purple, Øye.

Forskerstilling, 100 % fast (SKO 1109), er ledig ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).

Bildet kan inneholde: Jobb, Begivenhet, Samfunnet, Samarbeid, Design.

"Snakk om selvmordstanker – det redder liv" var tema for LEVEs årlige nasjonale dagskonferanse som ble arrangert i Stavanger 3. juni med over 100 deltagere. Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) har som formål å støtte etterlatte og berørte ved selvmord og bidra til å forebygge selvmord gjennom åpenhet, opplysningsvirksomhet og politisk arbeid. Årets konferanse hadde et vidt spekter av bidrag med alt fra erfaringskunnskap til forskning.

Send oss dine forslag innen 6. juni!

Olafprisen tildeles som en anerkjennelse til en person som har bidratt med særlig innsats innen kunnskapsformidling, forskning eller annet vitenskapelig arbeid for å forebygge selvmord blant barn og unge.  Prisen deles ut hvert år i forbindelse med markering av Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september.

Et fagutvalg ledet av førsteamanuensis Anita Johanna Tørmoen forestår innstillingsarbeidet av kandidater. Forslag til kandidater med navn på kandidaten, kort begrunnelse og navn på forslagstiller kan sendes på e-post til: a.j.tormoen@medisin.uio.no.

Les mer på LEVEs nettsider

- For de fleste vil sorgen etter å miste en kjær person avta etter en tid. Men for noen kan sorgen være så intens, og vare så lenge, at livet stanser. Da snakker vi om komplisert sorg. Og for disse personene kan en spesiell terapiform hjelpe, sier psykiater og professor Lars Mehlum.

Mehlum understreker at komplisert sorg regnes som en egen diagnose i den nye diagnosemanualen ICD-11, og at det eksisterer en egen behandlingsform – den såkalte Complicated Grief Treatment, utviklet av Kathrine Shear ved Columbia University.

Behandlingsformen ble importert til Norge for noen år siden, og Mehlum har de siste fem årene utdannet norske terapeuter på området.

Les hele saken

Mer om CGT og opptak til utdanningen

Bildet kan inneholde: opptreden, underholdning, scene, konsert, scenekunst.

1.-3. april 2019 arrangerte NSSF, Velg å leve og PsykOpp den 10. nasjonale konferanse om selvmordsforskning og forebygging. Dyktige foredragsholdere og deltakere ga ny kunnskap og fruktbare diskusjoner i Stavanger.

Konferansen startet med en prekonferanse og skoledag for 1000 elever i videregående skole.

Hvilken kjennskap og holdninger har medarbeidere i klinikk for psykisk helsevern og rus til retningslinjer og prosedyrer for vurdering av selvmordsrisiko? Psykologspesialist Kim Larsen ved Sykehuset Østfold har gjennomført en stor undersøkelse om temaet. Larsen har nylig publisert en artikkel om funnene i samarbeid med professor Ping Qin, som leder registerforskningsgruppen ved NSSF.

Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) har på oppdrag fra Helsedirektoratet etablert Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. I dag åpnet kartleggingsskjemaet for registrering av selvmord. Alle selvmord fra og med 1. januar 2018 skal registreres hvis personen har hatt kontakt med psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling siste år før dødsfallet.