Effekten av en internettbasert tidligintervensjon for alkohol (Balance) er testet i en randomisert studie

Resultatene fra studien ble nylig publisert i det velrennomerte tidsskriftet Addiction. Oppfølgingen som Balance tilbyr kan ha god effekt, men intervensjonen passer ikke for alle. 

Programmet starter med en hurtigtest av alkoholvaner. Fra tidligere forskning vet man at slike hurtigtester med enkel tilbakemelding har en positiv effekt på alkoholkonsum, men at denne effekten er ganske liten. Det som skiller Balance fra majoriteten av internettbaserte alkoholprogrammer er at Balance også tilbyr en intensiv selvhjelpsmodul til de som ønsker å redusere alkoholkonsumet sitt. Det er denne intensive selvhjelpsmodulen som vi har testet effekten av i denne studien. Basert på loddtrekning fikk den ene halvparten av deltagerne bruke hurtigtesten, mens den andre halvparten fikk tilbud om å bruke både hurtigtesten og den intensive selvhjelpsmodulen (dvs. det komplette Balance programmet).

Begge gruppene av deltagere reduserte alkoholkonsumet fra oppstart til seks måneder etter. For alle analysene som sammenlignet denne reduksjonen mellom de to gruppene var det en gjennomgående tendens at gruppen som fikk tilbud om intensiv selvhjelp etter hurtigtesten reduserte alkoholkonsumet mer enn gruppen som ikke fikk intensiv tilbud om selvhjelp etter hurtigtesten. Denne forskjellen var statistisk signifikant for de fleste sammenligningene men ikke for alle. Derfor hefter det noe usikkerhet til resultatene. I sum må de likevel sies å være positive. En betydelig undergruppe av deltagere som fikk tilbud om intensiv selvhjelp valgte å ikke ta denne i bruk, eller brukte det så lite at man ikke kan forvente noen effekt. Dette tolkes som at tilbudet i sin nåværende form ikke passer alle i målgruppen.

I et samfunnsperspektiv må en huske at på tross av at tilbudet ikke passer for alle og at effekten er moderat stor vil denne klassen av programmer kunne gi god samfunnsøkonomisk gevinst. Det er fordi kostanden ved å distribuere slike automatiserte selvhjelpsprogrammer er svært lav per person, samtidig som de kan nå svært mange som ellers ikke ville fått noe hjelp. 

Studien er publisert i tidsskriftet Addiction og har tittelen: "Balance – a pragmatic randomized controlled trial of an online intensive self-help alcohol intervention." Det er Håvar Brendryen, Ingunn Olea Lund, Ayna Johansen, Marianne Riksheim, Sverre Nesvåg og Fanny Duckert som har skrevet artikkelen.

Artikkelen kan leses her:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12383/abstract

Tidligere er det publisert en artikkel som beskriver utviklingen av Balance samt det teoretiske og metodiske rasjonale.

Den tidligere artikkelen kan leses her:
http://www.researchprotocols.org/2013/1/e6/

Det er AKAN kompetansesenter som eier og distribuerer Balance i Norge.

Balance kan prøves gratis hvis du går inn via deres web-side på:
https://program.changetech.no/ChangeTech5.html?Mode=Trial&P=L2X2Z8&C=4VV08F

Publisert 21. okt. 2013 15:54 - Sist endret 28. okt. 2013 13:37