Ensomhet og alkoholbruk

I hvilken grad påvirker ensomhet i etterkant av behandling for alkoholmisbruk sjansen for å unngå tilbakefall? Dette er ett av spørsmålene tatt opp av SERAF-forsker Ley Muller sammen med kollegaer fra Syddansk Univeristet i en ny kvalitativ artikkel publisert i Alcoholism Treatment Quarterly.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tolv voksne som hadde nylig vært i psykososial behandling for alkoholmisbruk ble intervjuet og bedt om å sammenligne tilfeller med tilbakefall, med tilfeller da de neste hadde drukket alkohol, men stanset i siste liten.

Alle deltakere snakket mye om at de manglet mennesker i livene sine, spesielt sammenlignet med livet før alkoholproblemene. Men de snakket også om å være alene med både positive og negative erfaringer- som både en beskyttelse og en risikofaktor.

Noen sa at ensomhet rett og slett var prisen å betale for ikke bruke alkohol igjen, og de isolerte seg med vilje fra folk som kunne ha dårlig innflytelse på dem. Andre sa at å føle seg så adskilt ga opphav til emosjonell smerte, som de senere forsøkte å dempe med alkohol.

Intervjuene pekte på et sammensatt forhold mellom ensomhet og tilbakefall, og isolasjon var en kompleks strategi som bruktes på forskjellige måter.

Isolasjon er allikevel ikke en akseptabel langstisstrategi da ensomme mennesker dør tidligere, viser større folkeundersøkelser.

Det finnes nettverksintervensjoner som kan inkluderes, til og med i poliklinisk rusbehandling, og det behøves mer fokus på nettverk og støtte som pasienten allerede har.

Les hele artikkelen her

 

 

 

Publisert 2. nov. 2018 13:53 - Sist endret 2. nov. 2018 13:53