En ny pasientgruppe dør av overdoser

En ny studie viser at personer som dør på grunn av sterke smertestillende legemidler (reseptbelagte opioider) skiller seg fra personer med andre overdoser (som heroin) i Norge.

Illustrasjonsbilde: utdeling av medisin til pasient

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De fleste nåværende overdoseintervensjoner er skreddersydd for de mer "konvensjonelle" narkotikabrukerne.

Dette nødvendiggjør at behandlende leger er mer oppmerksomme på risikoen for overdoser hos pasienter som behandles med høye doser av sterke smertestillende legemidler (opioider).

Studien er et samarbeid mellom  Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR).

Opioidepidemi i USA

I USA har de opplevd en opioidepidemi som skyltes økende forskrivning av reseptbelagte opioider til smertepasienter.

Mer enn én million mennesker har dødd av overdoser av rusmidler, de fleste på grunn av opioider, siden 2000. COVID-19 pandemien har forverret krisen, og i overkant av 100 000 personer døde av overdoser i USA i løpet av ett år i pandemien.

Økning også i Norge

Antall overdosedødsfall på grunn av reseptbelagte opioider er økende også i Norge. Paralgin forte og Oxycontin er eksempler på reseptbelagte opioider.

Disse legemidlene kan være forskrevet fra lege eller de kan være skaffet fra det illegale markedet.

Annen pasientgruppe

Den nylig publiserte studien viser at de som dør av reseptbelagte opioider skiller seg fra personer som dør av andre typer overdoser.

De er oftere eldre, kvinner, de har kroniske smerter og de har oftere vært diagnostisert med kreft. 

Flere får opioider forskrevet av lege og bruker større doser enn de som dør av andre overdoser.

De har ikke så ofte alvorlige psykiske lidelser som rusdiagnoser, schizofreni og ADHD, men de har mer angstlidelser enn gruppen som dør av andre typer overdoser.

Studien er basert på data fra sentrale helseregistre i Norge og er en del av POINT prosjektet som er finansiert av Forskningsrådet.

Se også

https://www.nrk.no/norge/en-ny-pasientgruppe-dor-av-overdoser-1.16113744

Referanse

Svetlana Skurtveit, Ingvild Odsbu, Linn Gjersing, Marte Handal, Torgeir Gilje Lid, Thomas Clausen and Aleksi Hamina. Individuals Dying of Overdoses Related to Pharmaceutical Opioids Differ from Individuals Dying of Overdoses Related to Other Substances: A Population-Based Register Study. Eur Addict Res. 2022 Sep 29:1-6. doi: 10.1159/000526145.

 

 

 

Av Pål Henrik Lillevold
Publisert 3. okt. 2022 12:12 - Sist endret 20. okt. 2022 11:13