Økning i bruk av sterke opioide smertestillende i langvarig behandling av smerte utenfor sykehus

En ny artikkel fra POINT-prosjektet ved SERAF og FHI viser at majortiteten som mottar langvarig smertebehandling med opioider i Norge får medikamentet på hvit (vanlig) resept og ikke blå resept.

Bildet kan inneholde: pille, medisin, helsevesen, medisinsk, farmasøytisk medikament.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I Norge smerte behandles ca 60.000 med opioide smertestillende over lang tid (vedvarende bruk).

En del av disse mottar opioder på blå resept, mens majoriteten får det på hvit resept, men likevel over lengre perioder. Dette kan tyde på at mange mottar langvarig smertebehandling med opioider uten klar indikasjon for slik behandling.

Samtidig viser vi den nye artikkelen at store grupper som mottar opioider over lengre tid også samtidig får resept på vanedannende beroligende legemidler (benzodiazepiner eller lignende medikamenter).

Dette er i strid med gjeldende anbefalinger og nasjonale faglige retningslinjer.

Spesielt bekymringsfullt er at det er det sterke vanedannende legemiddelet oksykodon som benyttes i behandling av kronisk smerte og i stadig økende grad.

I sum viser utviklingen at det er en økning i bruk av potente opioider i langvarig smertebehandling, og at mange av disse også mottar andre vanedannende medisiner på resept, på tvers av faglige anbefalinger.

Risikoen for avhengighetsutvikling, men også alvorlige komplikasjoner og overdosedødsfall øker med bruk av potente opioider sammen med benzodiazepiner.

Les hele artikkelen her og mer om studien på FHI sine nettsider

 

Les også:
Endringer i opioidbruken i Norge må tas på dypeste alvor | Tidsskrift for Den norske legeforening (tidsskriftet.no)

Smertestillende piller har tatt over som vanligste årsak til overdosedødsfall i Norge - Senter for rus- og avhengighetsforskning (uio.no)

 

 

 

 

Publisert 17. feb. 2022 10:15 - Sist endret 17. feb. 2022 10:30