Nevrokirurgisk avdeling (NKI)
Nevrokirurgisk avdeling undersøker og behandler barn og voksne med misdannelser, sykdommer og skader i hjernen, ryggmargen og perifere nerver. Det utføres nærmere 5000 kirurgisk inngrep årlig.
Vi har åtte fagseksjoner:
- Nevrotraumatologi: regionsansvar for hode- og nakkeskader, Ullevål
- Spinal nevrokirurgi: degenerativ columnasykdom og spinale svulster, Rikshospitalet og Ullevål
- Klinisk nevrofysiologisk seksjon: intraoperativ monitorering, epilepsiutredning, Rikshospitalet
- Vaskulær nevrokirurgi: akutte hjernehinneblødninger - regionsfunksjon; karmisdannelser i hjernen – landsfunksjon, Rikshospitalet
- Barnenevrokirurgi: egen barnepost (eneste i Skandinavia); 600-700 operasjoner på barn årlig; landsfunksjon i craniofacial kirurgi (craniofacialt team)
- Tumorkirurgi: operasjon av svulster i sentralnervesystemet; ca. 700 årlig, Rikshospitalet og Ullevål
- Funksjonell nevrokirurgi: epilepsikirurgi (landsfunksjon); dyp hjernestimulering i behandling av Parkinsons sykdom, dystoni og essensiell tremor; baklofenpumpe for behandling av spasmer, Rikshospitalet
- Hydrocephalus på Rikshospitalet og Ullevål
Avdelingen har universitetsfunksjon med seks professorater og omfattende forskningsprosjekter innenfor hydrocephalus, vaskulær nevrokirurgi, behandling av svulster, spinal nevrokirurgi og nevrokirurgi på barn i tillegg til undervisning.
Vilhelm Magnus forskningslaboratorium er knyttet til avdelingen og driver avansert forskning på stamceller og vaksinebehandling av høymaligne hjernesvulster.