Spennende dager for store og små på Forskningstorget

To dager hvert år er Universitetsplassen omgjort til et torg med spennende forskningsaktiviteter for alle aldre. Fra fakultetet stilte patologi, nettverk for antibiotikaresistens og Softlab ved Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM).

Verdenskart med små figurer

På verdenskartet illustrerte små figurer hvordan bruk av antibiotika kan føre til resistensutvikling helt andre steder på jorden. Foto: Julie Nybakk Kvaal. Flere bilder nederst i saken.

Forskningstorget er en del av de nasjonale Forskningsdagene. og ble i år arrangert 21. og 22. september på Universitetsplassen. Her stiller forskningsmiljøer med boder og aktiviteter utformet for både store og små, slik at folk i alle aldre kan lære mer om forskning på en morsom og interaktiv måte.

Fargerike ballonger og vannmaling

Softlab ved NCMM utvikler og tar i bruk teknologier som leker med mykt biomateriale for å kunne forstå biologi og kilden til liv. Forskerne hadde lagt mye arbeid i å kunne vise barn hvordan mykt biomateriale føles og kjennes, og vært flinke til å bruke mye forskjellige farger.

– Barna påstår at de ikke forstår engelsk, men de forstår alt jeg ber dem om å gjøre, sier Irep Gözen og smiler fornøyd. Hun er gruppeleder ved NCMM og ansvarlig for deres bod på årets Forskningstorg.

I boden var det både ballonger og muligheter for å leke med papir og farger i vann. Deltakerne kunne også få biomateriale til å danse ved hjelp av musikk. Ikke overraskende var dette en svært populær bod blant de minste besøkende.

– Dette er en veldig pedagogisk måte å forklare forskningsprinsipper til barn. Vi har hatt lange køer her begge dagene, sier Gözen.

Bakterier og verdenskart

Visste du at du har flere bakterier i og på deg enn det er celler i kroppen din? Besøkende kunne bli bedre kjent med bakterienes verden hos boden «Antibiotikaresistens». I boden kunne barna lære om hvorfor det er dumt å bruke for mye antibiotika, og hva de selv kan gjøre for å ta vare på de gode bakteriene og redusere antibiotikaresistens. Testing av bakterienivået på hendene var svært populært hos både store og små.

– Vi må gjøre det enkelt for barna å bli engasjert, for da begynner de å stille spørsmål om verden rundt seg, og da lærer de om hvordan planeten vår fungerer og hva som kan skje i fremtiden, sier postdoktor Osama Ahmed Hassan ved Helsam.

Et fargerikt verdenskart med små figurer illustrerte for barna hvordan bruken av antibiotika hos mennesker og dyr kan føre til resistensutvikling helt andre steder på jorden. For mange barn var det gøy å plukke ut landene de hadde vært på ferie i sommer.

– Det er artig og givende å formidle til barn og unge. Det er disse som i stor grad kommer til å styre forskningsfremtiden vår, sier Meryl Sønderby Lillenes, forsker og koordinator for nettverket “Turning the Tide of Antimicrobial resistance” (TTA) ved Klinmed som er ansvarlig for boden.

TTA har samarbeidet med Global helse ved Helsam, Folkehelseinstituttet, Kreftforeningen, OUS og NMBU blant annet om formidling på årets forskningstorg.

– Det at vi møter publikum i alle aldre stiller krav til utformingen av opplegget, og det er kreativt, krevende og gøy. Dette er en viktig arena som gir en fin mulighet til å formidle egen forskning og samtidig få innspill og interagere direkte med publikum, sier Lillenes.

Bod på Forskningstorget
Populært med testing av bakterienivå på hendene. Foto: Julie Nybakk Kvaal. Flere bilder nederst i saken

Mer enn det du ser på TV

– Gjennom TV-serier er vi mest berømte for obduksjon og å omgås lik, men vår rolle er tvert imot fokusert på de levende og å stille diagnoser. Vi har et stort behov for å informere allmennheten om patologenes rolle i forskning og diagnostikk på levende, sier professor G. Cecilie Alfsen ved patologiboden.

Patologer leter etter sykdom i celler og vev. Men hvordan ser egentlig sykdom ut? Er det føflekker, celleprøver eller tarmprøver? I denne boden kunne du ta en titt inn i kroppens sykdomsforandringer og se ulike stadier av kreftutvikling i mikroskop som mange syntes var spennende.

– Å vise forskning til barn og unge er en utfordring, men heldigvis synes alle det er gøy å se i mikroskop. Noen av de eldre var forbausende flinke og hadde gode spørsmål og oppgaver fra skolen. Der fikk vi kjempefine diskusjoner, forklarer Alfsen.

Hun forteller at mange av ungdommene akkurat hadde fått HPV-vaksine og var veldig interesserte i å lære om vaksiner og om forstadier til kreft på livmorhalsen. De voksne var opptatt av nytt tarmscreening-program.

Formidlingsmuligheter servert på sølvfat

Forskningsmiljøene var svært positive til Forskningstorget som arrangeres hvert år.

– For oss er det et av årets høydepunkter. Det er ikke alltid lett å finne naturlige arenaer for å kommunisere med publikum slik de fleste av oss faktisk er pålagt, og her får vi det servert på sølvfat i et praktisk format. I tillegg er det veldig gøy og givende, mener Lillenes.

– Å være her er viktig med tanke på rekruttering av unge forskerspirer, men også for å vise frem forskningen vår og øke kunnskapen om antibiotikaresistens i samfunnet, sier Hassan.

– Vi hadde stort utbytte av torget i fjor og fikk et puff til å lage brosjyrer og tenke nytt vedrørende formidlingen av eget fag. Vi sitter igjen med flere ideer som vi skal spille videre på, mener Alfsen.

Professoren tok selv en runde og traff mange dedikerte forskere og undervisere på torget. Også Lillenes er positiv til å lære av andre som er tilstede på Forskningstorget.

– Det er mange ulike aktører så det er også spennende og nyttig å gå rundt og se, både for gode ideer, men også for å lære om annen forskning. Det er mye spennende forskning i Norge, mener hun.

Medisin er svært publikumsvennlig

Forskningstorget i Oslo arrangeres av Universitetsalliansen OSLO som består av OsloMet– storbyuniversitetet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Universitetet i Oslo. Alle forskerne vil anbefale andre forskere å stille opp neste år. Irep Gözen forteller at hun alltid melder seg frivillig ved NCMM til Forskningstorget.

– Vi har brukt mye tid i forkant på å tenke ut hva vi kan gjøre her. Det krever litt arbeid, men det er verdt det, dette er et veldig fint arrangement å være med på!

– Vil absolutt anbefale dette til andre forskere. Andre medisinske fag som epidemiologi, vaksiner, moderne immunterapi og robotteknologi innen kirurgien er svært publikumsvennlig og ville hatt utbytte av å være med. Medisinske fag har mye som kunne vært spennende å formidle, sier Alfsen.

forskningstorget
Av Julie Nybakk Kvaal, kommunikasjonsrådgiver Klinmed
Publisert 25. okt. 2018 15:44 - Sist endret 26. okt. 2018 09:52