H.M. Kongens gullmedalje til Nadja S. Katheder

Nadja Katheder er tildelt Hans Majestet Kongens gullmedalje for beste avhandling på Medisinsk fakultet.

Nadja S. Katheder
Nadja S. Katheder. Foto: Linda Cartridge

Katheder har sett på hvordan kreftceller dekker sitt økte energibehov gjennom en selvspiseprosess kalt autofagi. Hun har demonstrert viktigheten av autofagi i tumorens helt lokale nærmiljø, der tumorcellene lurer naboceller til å begynne med selvspising. Tittelen på avhandlingen var «Nurturing tumor growth through autophagy».

Katheders eget lokale miljø har befunnet seg på Senter for kreftbiomedisin (CCB, nå avsluttet) og nåværende Senter for kreftcelle-reprogrammering (CanCell).

– Med Nadjas store talent, pågangsmot og disiplin var det en sann glede å jobbe med henne og se henne blomstre til den sterke forskeren hun nå er, sier Tor Erik Rusten, som var hovedveileder. Han trekker også frem at hun alltid er kritisk til om funn er sterke nok, ikke minst hennes egne.

Katheder jobber nå som postdoc ved Genentech, California.

H.M. Kongens gullmedalje tildeles en yngre forsker for et fremragende vitenskapelig arbeid bedømt ved Universitetet i Oslo. Dette er tredje gang på fire år at en ung forsker fra CCB/CanCell får denne medaljen, og de tre, Nadja S. Katheder, Marina Vietri og Sigrid B. Thoresen, har faktisk delt kontor. Noe i luften?

Medaljen deles ut på Universitetets årsfest den 3. september. Vi gratulerer!

Publisert 28. aug. 2018 13:42 - Sist endret 31. aug. 2018 09:46