Nytt om bevissthetsforskning

Gjennom fire episoder av forskningsprogrammet Abels tårn på NRK får du være med på de nyeste forskningsmetodene og diskusjonene om et av våre største mysterier: Hva er bevissthet?

Mann som tenker

Bevissthetens mysterium har alltid opptatt menneskene. Nå kombineres hjerneforskning, filosofi, biologi og kunstig intelligens. Illustrasjon: Benjamin Balazs fra Pixabay 

Bilde av Johan Storm - Abels tårn-redaksjonen besøkte oss nylig for å lage et program om bevissthet, og resultatet var så spennende at de bestemte seg så for å lager hele fire programmer om temaet, forteller professor emeritus Johan Storm.

Programmene inneholder innslag fra flere typer bevisshetsforskning i vårt laboratorium: Både måling av hjernebølger fra våkne, bevisste mennesker, blant annet Abels tårn-programlederen Torkild Jemterud, og fra dyr som er våkne eller i narkose, og måling av intracellulære elektriske signaler inni levende hjerneceller fra dyr og mennesker, for å studere i detalj de fysiske prosessene som tror er grunnlaget for vår bevissthet.

Det blir også diskusjoner mellom representanter for hjerneforskning og bevisshetsforskning, filosofi, biologi og kunstig intelligens.

Programmene sendes hver fredag fra 23. juli til og med 13. august, kl. 09-11 og kan høres som podkast senere. Vi legger ut lenker på denne siden så raskt de er tilgjengelige.

En liten smakebit kan du høre her, i episoden "Sykemelding og et lite drypp bevissthet".

God fornøyelse!

Emneord: bevissthet Av Hanne Bjerknes
Publisert 7. juli 2021 14:50 - Sist endret 15. juli 2021 14:57