Nytt om bevissthetsforskning

Gjennom fire episoder av forskningsprogrammet Abels tårn på NRK får du være med på de nyeste forskningsmetodene og diskusjonene om et av våre største mysterier: Hva er bevissthet?

Mann som tenker

Bevissthetens mysterium har alltid opptatt menneskene. Nå kombineres hjerneforskning, filosofi, biologi og kunstig intelligens. Illustrasjon: Benjamin Balazs fra Pixabay 

Bilde av Johan Storm - Abels tårn-redaksjonen besøkte oss nylig for å lage et program om bevissthet, og resultatet var så spennende at de bestemte seg så for å lager hele fire programmer om temaet, forteller professor emeritus Johan Storm.

Programmene inneholder innslag fra flere typer bevisshetsforskning i vårt laboratorium: Både måling av hjernebølger fra våkne, bevisste mennesker, blant annet Abels tårn-programlederen Torkild Jemterud, og fra dyr som er våkne eller i narkose, og måling av intracellulære elektriske signaler inni levende hjerneceller fra dyr og mennesker, for å studere i detalj de fysiske prosessene som tror er grunnlaget for vår bevissthet.

Det blir også diskusjoner mellom representanter for hjerneforskning og bevisshetsforskning, filosofi, biologi og kunstig intelligens.

Her er programmene om bevissthet i Abels tårn:

Bevissthet #1 - Zombier (og jeg)

Zombier har ikke sjel - de har ikke bevissthet. Er det da mulig for dem å operere i den virkelige verden? Første episode i vår serie om bevissthet - et av vitenskapens største, gjenstående mysterier. Vi undersøker hva vi mener med bevissthet, og hva vi IKKE mener. Dessuten ser vi på et par ledende teorier for hva bevissthet er - og hvordan den oppstår.

Panelet: Nevrofysiolog Johan Storm Filosof Einar Duenger Bøhn Zoolog Petter Bøckman

Hør episoden

Bevissthet #2: Padletur i hjernen

Du slår tåa i dørkarmen: AU! - En storm av aktivitet i hjernen. Men ingen enkeltnevronener har vondt. Så hvor sitter dette jeg-et som opplever smerten? I forskningsgruppa "Hjernens signaler" leter professor Johan Storm og hans kollegaer etter bevisstheten i mer eller mindre levende hjerner som måles og granskes etter alle kunstens regler.

Panelet: Nevrofysiolog - Johan Storm Filosof - Einar Duenger Bøhn Zoolog – Petter Bøckman

Hør episoden

Bevissthet #3 - Vi må snakke om Mary

Mary har lært seg alt som objektivt er å vite om farger, men hun har aldri sett dem. Så en dag får hun se et rødt eple... I tredje episode av vår serie om bevissthet avslutter vi besøket i Professor Johan Storms lab, diskuterer bevissthetens betydning for universet og spør om bevissthet er noe som eksisterer på linje med masse, energi, tid og rom.

Panelet: Nevrofysiolog Johan Storm Zoolog Petter Bøckman Filosof Einar Duenger Bøhn

Hør episoden

Bevissthet #4 - Maskinene kommer

Elon Musk frykter at kunstige intelligenser vil true menneskeheten, litt som Terminator? Men er maskinene farlige hvis de ikke har bevissthet? Og hvor langt er vi unna å skape kunstig bevissthet?

Panelet: Datalog - Morten Goodwin Fysiker og AI-forsker - Inga Strümke Filosof - Einar Duenger Bøhn Kunstig intelligens - Siri

Hør episoden

God fornøyelse!

Emneord: bevissthet Av Hanne Bjerknes
Publisert 7. juli 2021 14:50 - Sist endret 16. aug. 2021 15:06