Færre selvmord under pandemien

Isolasjon og restriksjoner har ikke ført til flere selvmord. Les intervju med NSSFs senterleder Lars Mehlum og overlege Marianne Sørlie Strøm fra Dødsårsaksregisteret på forskning.no. 

Bildet kan inneholde: fotografi, flash-fotografering, gatemote, rød, briller.

Mehlum regner ikke med noen stor økning i selvmordstallene i Norge på lang sikt, heller. Ikke så lenge det kommer støtteordninger som gjør at folk ikke ender opp i store økonomiske vanskeligheter, og så lenge Norge unngår massearbeidsledighet. Illustrasjonsfoto: colourbox

– Det er en del mennesker som har kontaktet meg og sagt at de faktisk har følt seg mindre utenfor nå som det har vært vanskelig for alle, og ikke bare for dem, forteller Lars Mehlum.

Han understreker at det samtidig er noen som opplever livet som mye vanskeligere enn det var, mens andre opplever det som litt lettere. Forskjellene er store.

Mehlum regner ikke med noen stor økning i selvmordstallene i Norge på lang sikt, heller. Ikke så lenge det kommer støtteordninger som gjør at folk ikke ender opp i store økonomiske vanskeligheter, og så lenge Norge unngår massearbeidsledighet.

 - Vi vet at negative ting for arbeidsmarkedet og økonomien kan øke risikoen for selvmord i befolkningen, sier han.

Han mener likevel at mange ikke fikk den hjelpen de trengte tidlig i pandemien. – I starten var det tendens til at veldig mye av helsevesenet stengte ned. Det var noen uker der hjelp i det psykiske helsevernet var vanskelig tilgjengelig, hvis du da ikke trengte innleggelse. Hvis dette hadde vedvart, kunne vi fått en helt annen situasjon, sier han.

Mehlum forteller hvordan mange andre land også har sett at selvmordstallene ikke har gått opp under pandemien.

– Dessverre har de landene som har vært dårligst stilt med pandemibekjempelse, også ofte dårlige statistikker på slike ting som selvmord. Vi har for  eksempel ikke fått nasjonale tall på selvmord fra USA ennå, og heller ikke fra Russland, India og Brasil, sier han. – Derfor vet vi ikke sikkert hvordan det har gått med selvmordsraten i disse landene.

Les hele saken på forskning.no

Publisert 8. juli 2021 12:44 - Sist endret 6. sep. 2021 10:30