Forlenget sorg-terapi: – Denne metoden kan hjelpe mennesker som er fastlåst i sorgprosessene sine

Forlenget sorgforstyrrelse er en ny diagnose som antas å ramme mellom 7 og 10 prosent av dem som opplever nære tap. I april 2023 starter NSSF nye kurs for behandlere. Påmeldingsfristen er 23. februar.

mann, portrett

Knut Andersen. Foto: Silje Pileberg

Forlenget sorgforstyrrelse (eng: Prolonged grief disorder) er en ny diagnose i den internasjonale diagnosemanualen International Classification of Diseases (ICD) 11. Denne blir snart implementert i Norge.

I januar starter Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) på nytt med utdanningstilbudet i Forlenget sorg-terapi (FST) for behandlere. Sosionom Knut Andersen blir nå kursholder sammen med NSSFs senterleder Lars Mehlum.

Kurset vil gå over to samlinger på til sammen fem dager. Da vil det være både teoretisk undervisning og veiledning av behandlere som har brukt metoden selv. Det vil også være veiledning mellom samlingene. Her kan du lese mer og melde deg på.   

Et betydelig funksjonsfall seks måneder etter

– Diagnosen kommer som en konsekvens av at mange terapeuter har møtt etterlatte som strever med tap i lang tid. Mennesker med forlenget sorgforstyrrelse opplever et betydelig funksjonsfall seks måneder etter tapet, i form av en intens lengsel eller vedvarende opptatthet av den avdøde, i tillegg til en vedvarende intens emosjonell smerte, sier Andersen.

Han legger til at mens det er vanlig at sorgprosesser varer lenge, er det i disse tilfellene snakk om en fastlåst situasjon som personen trenger hjelp til å komme ut av. 

Fra januar 2023 er Andersen ansatt ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo, hvor han blant annet har ansvaret for en videreutdanning i sorgstøttearbeid. De første månedene som kurslærer for NSSF vil han være under opplæring. Han har selv tatt FST-utdanningen og brukt metoden det undervises i.

Har selv gode erfaringer

Terapien har en manualbasert struktur og er utviklet av psykiater Katherine Shear ved Columbia University, New York. Det er planlagt at Shear selv skal være til stede på en av samlingene NSSF arrangerer.

Andersen oppfordrer terapeuter til å melde seg på utdanningen:

– Det er viktig for terapeuter å kunne gi god hjelp. Forlenget sorg-terapi er et kjempegodt redskap. Jeg har selv sett at metoden kan være veldig hjelpsom for mennesker som er fastlåst i sorgprosessene sine. Verktøyet er dessuten svært gjennomarbeidet, det er forsket mye på og effekten er godt dokumentert, sier Knut Andersen.

Les mer om forlenget sorg i dette tidligere intervjuet med Knut Andersen.

FST-utdanningen 2023 

Undervisaningen foregår på følgende datoer:

Del 1: 12. og 13. april i Oslo

Del 2: 6.-8. juni i Oslo

Søknadsfrist 23. februar

Utdanningsavgiften inkluderer veiledning mellom samlingene. 

Les mer om FST-utdanningen og søk opptak på våre nettsider.

 

Av Silje Pileberg
Publisert 5. des. 2022 14:29 - Sist endret 14. des. 2022 10:03