Hvordan kan selvmordsforebyggingen nå bredere ut?

12. nasjonale konferanse om selvmordsforskning og -forebygging holdes 9. og 10. mai 2023 i Oslo.

Den australske professoren Jane Pirkis blir blant foredragsholderne.

Bildet kan inneholde: skjegg, flash fotografering, musiker, bryst, lydutstyr.

– Noen samfunnsgrupper har en forhøyet selvmordsrisiko, uten at det finnes tiltak som retter seg spesielt mot dem. Menn er en slik gruppe. På konferansen ønsker vi å løfte fram nye måter å nå slike grupper på, sier Johan Siqveland, leder for programkomiteen.

 

Han jobber som psykolog og forsker ved Akershus universitetssykehus og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).

Det er nå klart at den australske professoren Jane Pirkis blir hovedforedragsholder på konferansen. Hun har forsket på selvmordsforebygging i lang tid og vil snakke om erfaringer med folkeopplysningstiltak i Australia.

Vil også handle om etterlatte

Også tilbudet til etterlatte etter selvmord vil bli diskutert på konferansen. Ikke alle opplever at det tilbudet som eksisterer, passer for dem, ifølge Siqveland.

Det vil i tillegg bli holdt innlegg om flere andre temaer.

Konferansen holdes annethvert år i Oslo og samler flere hundre mennesker som jobber med forebygging av selvmord. I 2021 var konferansen heldigital og oppslutningen rekordstor med 438 påmeldte. I 2023 blir det ikke et digitalt tilbud.

Inviterer til å sende inn bidrag

Siqveland forteller at programkomiteen jobber med å sette sammen programmet. Han inviterer folk som jobber med fagfeltet til å sende inn bidrag om tema de mener kan være aktuelle som innlegg på parallellsesjoner eller postere.

– Vi ønsker både å bringe inn ny, internasjonal kunnskap og å være en møteplass for folk som jobber med forskning eller selvmordsforebyggende tiltak, sier han. 

Mer informasjon om påmelding og innsending av bidrag

Av Silje Pileberg
Publisert 22. nov. 2022 15:45 - Sist endret 22. nov. 2022 15:52