English version of this page

Enhet for bærekraftig helse godt i gang

MED-fakultetets nye kunnskapsklynge, Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT) er i full gang med planer og aktiviteter. Enheten ble etablert på nyåret og har allerede fått inn 11 millioner i ekstern støtte til virksomheten. Nå vil de ha innspill til sin strategi. 

Eivind Engebretsen og Beate Sjåfjell

SDG konferansen 2023 i Bergen var en knallstart for vår nye kunnskapsklynge SUSTAINIT. Eivind Engebretsen (til venstre) ledet konferansen sammen med Beate Sjåfjell (i midten) på vegne av UiO. Foto: Silje Katrine Robinson

MED-nytt har snakket med fakultetets engasjerte og driftige nye enhetsleder, Eivind Engebretsen. Han leder fakultetets nye "Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT)", som er en kunnskapsklynge som består av de tre sentrene: Senter for bærekraft i helseutdanningene (SHE), Senter for global helse og Pandemisenteret som lanseres i månedsskiftet mars/ april. Målet for SUSTAINIT er å løfte fram utfordringer, diskusjoner og bærekraftige løsninger på global og lokal helse.

– FNs godkjenning av bærekraftsmålene (SDGs) i 2015 markerte et skifte mot en mer omfattende, rettferdig og integrert tilnærming til helse. Helse er et case der alle bærekraftsmålene kommer i spill. Det handler om miljø/ forurensning, krig/ fred. Helse er noe som handler om mye mer enn helsetjenesten. Planetens og menneskets helse henger sammen. Vi kan bruke helse som et prisme for å diskutere alle bærekraftsmålene, forteller Engebretsen.

SDG konferansen 2023

UiO hadde ansvaret for årets nasjonale SDG konferanse som hvert år avholdes i Bergen. Konferansen ble et glimrende avspark for SUSTAINIT. Med Eivind Engebretsen og Beate Sjåfjell (leder for forskergruppen Bærekraftsrett) i spissen som ledere for konferansen, gikk temaet for konferansen midt inn i kjernen for SUSTAINITs mandat. Med mange viktige nøkkelpersoner innen politikk, forskning, miljøaktivisme og næringsliv til stede fikk de løftet diskusjoner rundt temaet "Rettferdig omstilling".

– Noe av poenget på konferansen var å reise de store spørsmålene som for eksempel om SDG'ene er det vi trenger for å få til det store nødvendige fundamentale skiftet? Diskusjonen om bærekraft handler ikke bare om klima, men også om f.eks. helse og økonomi. Hva skjer for eksempel når vi ruller ut fornybar energi i lavinntektsland? Store befolkningsgrupper, særlig de lavtlønnede, kan tvinges til å flytte, noe som igjen resulteter i endrede bostedsmønstre, som igjen resulterer i helseproblemer og så videre.

Les mer i Engebretsens Blogg-innlegg: SDG Conference Bergen 2023 og les mer og se programmet på konferansens nettside.

SUSTAINIT godt i gang

– Vi har allerede fått eksterne midler, forteller den nyslåtte enhetslederen ivrig.
– Blant annet har vi fått litt over 5 millioner fra UiO: Livsvitenskap som skal brukes som såkornsmidler til tverrfakultære forskergrupper administrert av det nye Pandemisenteret vårt. Midlene skal primært brukes til å frikjøpe forskere ved UiO så de kan få mulighet til å jobbe med pandemispørsmål inn i en tværrfakultær forskergruppe.

SUSTAINIT skal også blant annet tilby kurs og undervisning om bærekraftig utvikling innen helse og helsevesen, gjennom sentrene SHE og Global helse. De vil også lage oversikter over miljøer som forsker på bærekraft og bringe folk sammen i nettverk som kan resultere i nye viktige prosjekter innen bærekraft.

– Kort sagt vil SUSTAINIT være et kunnskapssenter for fakultetet som gir stipendier, såkornsmidler til prosjekter, organiserer møter, studentgrupper og events, gir støtte til ulike læringstiltak på temaet bærekraft og helse, sider Engebretsen. – Til sommeren arrangerer vi sommerskoler med Circle U. Vi har ansvaret for den ene i samarbeid med Statsvitenskap, og jeg bidrar til sommerskolen som arrangeres i Paris, fortsetter han. 

Rett før jul fikk SUSTAINIT også støtte på 6 millioner fra UiO: Demokrati til et forskningsprosjekt innen global helse, som enhetslederen selv skal lede, som skal handle om abort og om diskusjoner omkring abort. – Vi skal blant annet se på hvordan medisinsk kunnskap mobiliseres og adresseres i debatter om abort av ulike interessenter i tre ulike case-land: USA, Irland og Argentina, forteller Eivind Engebretsen. – Som datagrunnlag for prosjektet skal vi bruke den store dokumentdatabasen vi har utviklet i SHE, Oslo Medical Corpus (OMC). OMC inneholder store mengder tekster og dokumenter av ulike sjangre (politiske dokumenter, artikler, presse og bloggmateriale) om ulike medisinske temaer som kan benyttes i undervisning og forskning.

Samler innspill til strategi for SUSTAINIT

Arbeidet med å få på plass en strategi for SUSTAINIT er allerede godt i gang. Planen er at strategien skal være ferdig inn mot sommeren slik at implementering av planen kan starte opp i august. Engebretsen har allerede skissert grunntankene rundt kunnskapsklyngen SUSTAINIT i sitt blogginnlegg: What is the Sustainable Health Unit (SUSTAINIT)? Ta kontakt med SUSTAINIT hvis du har innspill.

En foregangsmodell

– SUSTAINIT har vært sterkt støttet av rektoratet som et initiativ som passer veldig godt med UiOs overordnede strategi, forteller Engebretsen. – Det å knytte flere større sentre sammen til en kunnskapsklynge kan være en modell for flere nye enheter ved UiO, som etterhvert kan møtes til felles innsats i UiOs fremtidige Bærekraftshus, fortsetter han.

Eivind Engebretsen deltar i arbeidsgruppen som har i oppgave å etablere et Bærekrafthus ved UiO som skal være en «katalysator for styrket tverrfaglig forskning, utdanning og samfunnskontakt om bærekraft ved UiO». Enhetslederen har stor tro på hva vi på UiO kan få til ved å møtes på tvers. Allerede nå ser de synergieffekten av samarbeidet i nyoppstartede SUSTAINIT. En gruppe som har vært tilknyttet SHE har nå søkt om NFR-prosjekter inn mot pandemisenteret. – Vi ser gevinsten av å se ting i sammenheng. Ved senter for Global helse har de lenge jobbet opp mot Lancet kommisjonen for One health. Dette temaområdet flyttes nå over til pandemisenteret. Vi deler med hverandre for å skape synergier.

SUSTAINITs interne oppstartsseminar

Sustainit
Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 1. mars 2023 12:56 - Sist endret 23. juni 2023 12:34