English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Ambulanse
Publisert 6. nov. 2018 13:52

Din egen pust kan hindre alvorlige blødninger i å få verre konsekvenser.

Child on a weight scale.
Publisert 31. okt. 2018 11:20

Barn med bakgrunn fra Midtøsten og Nord-Afrika hadde dobbelt så høy risiko for å utvikle overvekt som barn med norsk eller annen europeisk opprinnelse, viser en ny studie fra Groruddalen.

Person som sitter mot en grå betongvegg med en sprøyte i hånden
Publisert 22. okt. 2018 10:56

Boligløse pasienter, pasienter som gikk under behandling, og pasienter med opioidoverdose hadde størst risiko for ny overdose like etter den forrige.

Skjermdump av tekst
Publisert 12. okt. 2018 11:09

Ha klart for deg kva det er studenten skal visa at ho kan, og ta utgangspunkt i verkelege situasjonar.

Publisert 9. okt. 2018 14:27

Ny behandling av urinsyregikt senker urinsyrenivået i kroppen. Dette kan beskytte podagra-pasienter mot nye anfall.

Førsteamanuensis Hans Olav Melberg står på scenen og snakker til forsamlingen på seminaret.
Publisert 26. sep. 2018 14:21

Pasientmedierte tiltak, som pasientinformasjon, pasientopplæring eller at pasienter informerer om egen helsetilstand, kan bidra til bedre klinisk praksis.

Publisert 19. sep. 2018 17:24

Det er et økende krav om retningslinjer innen utredning og behandling i helsevesenet. Men retningslinjer kan misforstås, advarer Mette Kalager og Michael Bretthauer i en leder i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Publisert 12. sep. 2018 15:21

Over 600 mennesker dør årlig i selvmord i et av verdens beste land å leve i. Hva kan vi gjøre for å redusere selvmordstallene?

Blinkskive med mange treff i midten
Publisert 4. sep. 2018 11:07

For at ei eksamensoppgåve skal vera god, er det ikkje nok at den er berre nøyaktig eller berre presis. Den må vera begge delar.

Applikasjon på nettbrett med kostholdsveiledning.
Publisert 28. aug. 2018 14:49

Nettverket INNSIKT skal gjennom inkluderende brukermedvirkning utvikle flere forskningsprosjekter med nye metoder for å sikre bedre og mer tilgjengelige digitale helse- og velferdstjenester.

Koloskopiundersøkelse
Publisert 15. aug. 2018 10:21

Overdiagnostisering er ansett som et stort problem innenfor mammografi og screening for prostatakreft. Men hva med tarmkreftscreening?

Publisert 20. juli 2018 15:14

Et betydelig antall norske endoskopører benytter inadekvate polypektomi-teknikker. Artikkelen "Teknikker ved fjerning av kolonpolypper i Norge"  i Endoscopy International Open viser til klare tall.

Publisert 11. juli 2018 09:43

American Cancer Society senker alderen for tarmkreftscreening fra 50 til 45 år. En dyr og unødvendig endring i følge legene Michael Bretthauer og Mette Kalager.

Publisert 6. juli 2018 16:25

Forskere har funnet ut hva som skjer når normale celler utvikler seg til brystkreft. Funnet kan føre til mer skreddersydd behandling, med riktig behandling i riktig dose til riktig pasient.

Publisert 22. juni 2018 10:31

Uhelbredelig syke kreftpasienter får ulikt tilbud om lindrende strålebehandling, avhengig av både hvor de bor og av andre sosiale faktorer. – Slike forskjeller bør vi ikke se i Norge, sier lege og forsker Linn Merete Åsli.