English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Forskere
Publisert 4. des. 2019 16:29

Aortaklaffeforkalkning er en utfordrende tilstand for helsevesenet og for pasientene det gjelder. Det finnes ingen behandling utover kirurgi. Mariia Bogdanova disputerte nylig med en avhandling der hun ser på muligheten for en fremtidig farmakologisk behandling.

Bildet kan inneholde: sirkel.
Publisert 28. nov. 2019 13:25

Over 200 nye genvariasjoner som bidrar til økt risiko for Multippel Sklerose er funnet i en ny stor studie.

Lege på legekontor med en mor og et barn. Legen lytter på barnet,
Publisert 21. nov. 2019 15:48

Norske fastleger er opptatt av antibiotikaresistens og det er en klar reduksjon i forskrivning av antibiotika blant fastleger som har deltatt på kurs i riktigere antibiotikabruk.

Bildet kan inneholde: himmel, kropp av vann, naturlig landskap, natur, horisont.
Publisert 20. nov. 2019 14:02

Det er gått 100 dager siden sommeren og vi trenger påfyll av vitamin D. De fleste klarer ikke å få nok av vitaminet gjennom kosten.

Bart sykehusrom, en enkel seng i det ene hjørnet og en madrass på gulvet.
Publisert 20. nov. 2019 10:15

Å forstå resistent tuberkulose bør ikke begrenses til det som kan tolkes fra biomedisin alene. Også sosiale faktorer er viktig for å kunne imøtekomme problemet.

Ungdommer spiser lunsj
Publisert 6. nov. 2019 11:27

Ungdom som spiser frokost og lunsj spiser sunnere totalt sett i løpet av dagen. Det viser en studie gjennomført av forskere ved instituttet.

Bildet kan inneholde: publikum, mennesker, publikum, font, begivenhet.
Publisert 15. okt. 2019 17:34

Schizofreni og bipolar lidelse er sterkt arvelige sykdommer. Men går det an å forutsi hvem som vil få dem? Det er et av målene til førsteamanuensis Lars Tjelta Westlye, som nå mottar Anders Jahre-prisen for yngre forskere.

Et medisinsk team gjør klart til levertransplantasjon. Foto: Ram Gupta.
Publisert 4. okt. 2019 13:29

I mange land er det lange ventelister for å få ny lever. Løsningen er å bruke eldre donorer, sier Trygve Thorsen i sin avhandling.

Lise M. Helsingen
Publisert 3. okt. 2019 11:40

Valget om å delta i screening for tykktarmskreft bør baseres på individuelle faktorer, som individuell risiko og personlige preferanser. Det kommer frem i den nye, internasjonale retningslinjen for tarmkreftscreening; BMJ Rapid Recommendations.

Illustrasjonsbilde av en solbrent skulder. Illustrasjon: colourbox.com.
Publisert 3. okt. 2019 09:00

Det er en klar sammenheng mellom antall besøk i solarium og antall tilfeller av en type hudkreft som heter plateepitelkreft.

Bilde fra Forskningstorget 2019
Publisert 25. sep. 2019 10:17

Antibiotikaresistens er i følge Verdens helseorganisasjon (WHO) en av de største helsetruslene i verden. Hva gjør vi med det?

Mann blir filmet foran grønn skjerm av annen mann med kamera.
Publisert 18. sep. 2019 12:28

MOOC er en ny type kurs som har dukket opp det siste tiåret. Medisinsk fakultets undervisere har hevet seg på bølgen, og erfaringene er svært gode.

Foto av en gammel hånd som holder i en babyhånd
Publisert 16. sep. 2019 15:48

Korleis me lever påverkar kva gener som tas i bruk. Kan dette arves?

Illustrasjonsfoto av B-vitaminer
Publisert 10. sep. 2019 08:00

Mange tar B-vitaminer som kosttilskudd uten at de trenger det. Kombinasjonen av B6- og B12-vitaminer kan til og med være skadelig.

Et knust egg.
Publisert 3. sep. 2019 10:12

Funksjonell persontilpasset medisin handler om å dyrke pasientens kreftceller utenfor kroppen, tilsette legemidler og se hvilke som virker.