Christoph Gradmann

Bilde av Christoph Gradmann
English version of this page
Telefon +47 22850615
Mobiltelefon +4748420261
Brukernavn
Besøksadresse Kirkeveien 166 Fredrik Holsts hus 0450 Oslo
Postadresse Postboks 1130 Blindern 0318 Oslo

Faglige interesser

Christoph Gradmanns fokuserer hovedsaklig på den smittsomme sykdommens historie innenfor moderne tider (1800-tallet til nåtid). Han startet med kultur- og vitenskapshistorien til den tyske medisinske bakteriologien i slutten av 1800-tallet og skrev bl.a. en biografi til den tyske legen Robert Koch (1843-1910). Nylig har han utvidet sitt fokus til å inkludere hva som skjedde med smittsomme sykdommene da de kom tilbake på slutten av 1900-tallet. Stikkordene er antibiotikaresistens, nosokomiale infeksjoner, emerging infections osv. Nylig har han begynt å forske om den gobale helsens historie med særlig fokus på samtidshistorien til multiresistent tuberkulose.

Christoph Gradmann er interessert i standardiseringen av biologiske stoffer/legemidler fra ca. 1850. Denne forskningen begynte med en historie om tuberkulin, men har blitt utvidet til å forstå interaksjonen mellom biologi og teknologi, som kjennetegner den moderne tid.

Christoph Gradmann er interessert i historiografiske spørsmål og spesielt i teori og historie til biografier som et sjangre av historisk litteratur. Han har publisert artikler, vært utgiver til biografiske leksika og har skrevet en bok biografienes historie i mellomkrigstiden.

 

Undervisning

  • Medisinerstudiet: 1 og 10 semester
  • Master ”International Community Heath”
  • Fakultetets forskerutdanning: MF 9010 (Introduksjonskurs), MF 9320 (Medisinsk historie)

Christoph Gradmann er programleder for masterprogrammet ”International Community Heath”

Bakgrunn

Christoph Gradmann har studert historie og litteraturvitenskap i Hannover (tyskland) og Birmingham (UK). Han tok M.A. i 1987 og Dr.phil. i 1991. Han ble kvalifisert til å bli professor i Heidelberg i 2002 igjennom å avlegge en såkalt ”Habilitation” i medisin- og vitenskapshistorie.

Priser

  • Robert-Koch-Medaillen fra Robert Koch Institute (Berlin) i 2005

Verv

Christoph Gradmann har vært styremedlem i Deutsche Gesellschaft für Geschichte der Medizin, Naturwissenschaft und Technik. Han er medlem av The Wellcome Trust's Expert Review Group for Medical Humanities.

Christoph Gradmann er utgiver til NTM. Journal for the History of Science, Technology and Medicine

Christoph Gradmann er medlem i editorial boards til noen tidskrifter:

  • Berichte zur Wissenschaftsgeschichte
  • Medical History
  • Social History of Medicine

Samarbeid

Christoph Gradmann er i styringsgruppen til ERC prosjetet GLOBHEALTH  som forsker på transisjonen fra internasjonal til global helse.

Christoph Gradmann har et bred spektrum av kooperasjonspartnere i inn- og utlandet. Sammen med Christian Bonah (Strassbourg), Jean Paul Gaudelliére (Paris) og Volker Hess (Berlin) har an initiert ESF’s forskingsnettverket DRUGS som fra 2008 - 2013 ble drevet med samarbeidpartnere i ni europeiske land.

Publisert 12. apr. 2011 16:56 - Sist endret 7. jan. 2019 16:31