Vår forskning har fokus på betydningen av kolesterol-indusert inflammasjon i utvikling av hjerte- og karsykdom hos pasienter med høy risiko for hjerte- og karsykdom (pasienter med familiær hyperkolesterolemi). Vi undersøker også hvordan inntak av kostfaktorer (helt kosthold, enkelt matvarer eller næringsstoffer) kan modulere inflammasjonsmarkører, som igjen kan ha betydning for risikoen for hjerte-og karsykdommer.
Vi gjør translasjonsforskning og utfører kliniske studier med pasienter eller friske individer, og undersøker effekter av intervensjonene både på et cellulært og molekylært nivå. Vi har mange års erfaring med å bruke perifere hvite blodceller (monocytter/T-celler) som modellsystem fordi dette har vist seg å være et følsomt og godt modellsystem.
Vi undersøker genuttrykket i disse cellene, men dyrker også disse pasientcellene ex vivo. Slik har vi mulighet til å studere mer direkte hvordan kostkomponenter kan påvirke cellene for å få en mer grunnleggende forståelse av de underliggende molekylær biologiske mekanismene for hvordan kostkomponenter kan påvirke helsa vår. Vi bruker også transcriptomics og metabololmics for å kartlegge effektene av ulike kostfaktorer på cellenivå og i plasma.
Les mer på de engelske sidene til forskningsgruppen for Ernæring og aterosklerose