Øker bruken av kokain i Norge?

Kokainbruk får mye oppmerksomhet i mediene, med oppslag om influensere på fest og russ i faresonen. Har kokainbruk blitt helt vanlig?

Bilde av ungdom som ruser seg

Hvem er det egentlig som bruker kokain i Norge? Foto: Colourbox.com

En strøm av ferske medieoppslag har handlet om flere politibeslag av kokain i mange-hundre-kilos-klassen, bilde av influensere med poser med hvitt pulver på fest, og en annen influenser som opplever økning av kokainbruk i utelivet i Oslo.

Men det er også flere som mener at disse historiene er overdrevet og gir et feil inntrykk, som det kommer frem i disse to sakene fra NRK: Russ føler seg mistenkeliggjort og Det stemmer ikke at alle bruker kokain på fest.

Rapport om narkotikabruk i Norge

I februar 2023 la Folkehelseinstituttet (FHI) frem rapporten Narkotika i Norge.

Ett av funnene i denne rapporten viser at bruken av kokain blant unge har økt fra 2021-2022. I 2022 rapporterer 4,7prosent av unge mellom 16-30 at de har prøvd/brukt kokain en gang eller mer siste år.

Rapporten viser videre at kokainbruk er mer vanlig blant gutter enn jenter, og i større byer og på østlandsområdet enn i resten av landet.

Hva vet vi om norsk kokainbruk?

FHI-rapporten viser en økning i kokainbruk i den generelle befolkningen i årene etter pandemien. Unge og unge-voksne har høyest rapportert forbruk.

Omtrent syv prosent av befolkningen mellom 16-64 år har forsøkt kokain minst en gang i løpet av livet, to prosent har brukt det i løpet av det siste året.

Blant unge mellom 16-30 år hadde 4,7 prosent brukt kokain i løpet av siste år. 

I en helt fersk undersøkelse av mer enn 25.000 elever på ungdomsskole og videregående i Oslo, fant man en økning i rapportert kokainbruk fra 3 prosent i 2018 til 8 prosent i 2023.

I en undersøkelse om studenthelse fra 2022 oppgir seks prosent av studentene å ha brukt kokain i løpet av det siste året. 

En fersk rapport fra Oslo universitetssykehus viser en dobling i funn fra obduksjoner fra 2021 til 2022. Tilsvarende økning for kokain i blodprøver fra bilførere mistenkt for kjøring i påvirket tilstand vises også i en ny rapport om ruspåvirket kjøring.

I politiets statistikk over beslag fra 2022, sees en økning i antall kokainbeslag. Samtidig ser vi nedgang i de fleste andre typer narkotikasaker.

Når rapportene sammenligner nye tall med tall fra årene med nedstengning i pandemien er det ikke helt uventet at vi ser en økning i bruk av en del rusmidler, men for kokain ser det ut som om bruken nå er høyere enn før pandemien.

Det er dermed rimelig å oppfatte rapportene og nyhetssakene som at det er en økning i bruk av kokain i Norge, og spesielt blant unge voksne.

Ni av ti har aldri prøvd kokain

Men, som alltid er det er viktig å se på oppsiktsvekkende nyheter med en viss nøkternhet.

Mediene skriver ingen saker om «influensere som ikke brukte kokain på fest», selv om det nok er dem det er flest av.

Omtrent 95 prosent av den unge befolkningen har ikke brukt kokain i løpet av det siste året. 9 av 10 i landet vårt har aldri prøvd kokain.

Selv på en fest i Oslos uteliv vil de aller fleste ikke bruke kokain, eller andre rusmiddel enn alkohol. Om mellom 10-20 personer på en fest med 100 deltakere har brukt kokain, ja så har 80 eller flere ikke brukt det.

På en russebuss med 30 unge kan det selvsagt være enkelte busser der kokainbruk er mer utbredt, og da oppleves det som «vanlig» eller at «alle bruker stoffet». Men ser vi på data fra alle russ, eller alle unge i Norge, så ser vi at det er ikke vanlig å bruke kokain. Det vanlige er å ikke bruke kokain – også for russ.

Dette siste er det viktig at foreldre og andre foresatte for unge voksne husker på. Heller ikke på dette området må man tro på historier som «jammen alle de andre bruker det og det er ikke så farlig».

Rusmiddelbruk kan være farlig

Dette gjelder også kokain; både enkeltinntak og mer langvarig bruk.

  • Kokainbruk kan gi nedsatt impulskontroll, og personen blir ukritisk, slik at man lettere skader seg i rus.
  • Kokainbruk kan føre til negativ påvirkning av helsa, slik som rask puls, økt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser og i alvorlige tilfeller hjerteinfarkt eller slag.
  • Kokainbruk kan føre til angst, depresjon eller psykose.
  • Kokainbruk kan føre til dødelig overdose.
  • Kokainbruk er kostbart og en del må ty til ulovligheter for å finansiere sitt forbruk av rusmiddelet.
  • Kokain er svært vanedannende og regelmessig bruk over noe tid kan føre til kokainavhengighet.

Hovedanbefalingen er å ikke bruke rusmidler inklusive kokain.

Hva kan forklare økt bruk av kokain i Norge?

Tendensen med økt bruk av kokain er ikke et særnorsk fenomen, men del av en pågående europeisk trend

Tolletaten har ikke har tilstrekkelige ressurser til å bekjempe innførsel av narkotika gjennom tilstrekkelige kontroller og med det beslag.

Økt tilgjengelighet av kokain i Norge, vil måtte forventes å føre til økt bruk og over tid økt skadekonsekvens.

Rusliberale holdninger etablerer seg hurtig blant unge, som også i større grad enn tidligere påvirkes av hva de ser på sosiale medier og blant annet hvordan influensere omgås rusmidler som kokain.

Da er det viktig at også motstemmer kommer frem, slik som Vita og Wanda Mashadi som påpeker at det ikke er kult å verken bruke eller poste om bruk av kokain.

Finnes det helsehjelp for de som opplever at de er i ferd med å miste kontrollen over sitt kokainforbruk?

Ja, det gjør det.

Det finnes helsestasjoner for ungdom, helsesykepleiere i kommunen eller på skolen som kan bistå med hjelp, råd og veiledning om rusmiddelproblemer. Man kan også kontakte fastlegen sin, som kan bistå med å finne rette nivå av hjelp.

I de fleste kommuner finnes Ruskonsulenter som har spesialkompetanse på rusproblematikk og som kan bistå med råd og veiledning.

I spesialisthelsetjenesten (hvor man som hovedregel må ha henvisning fra fastlege) finnes det rusbehandling også for kokainavhengighet under det som kalles tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Skulle man komme i en akutt situasjon med f. eks. brystsmerter, eller akutt kraftig hodepine under kokainpåvirkning bør man kontakte legevakt, eller 113 i alvorlige tilfeller.

Nyttige nettsider

Fagrådets ABC til rusbehandling

Helsedirektoratets rus- og avhengighets informasjonsside

KORUS Oslo

Oslo Universitetssykehus tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)

Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP)

Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF)

Hvordan kan vi forebygge kokainbruk blant unge? (NKROP)

Andre blogginnlegg om lignende tema


Abonner på varsling av nye blogginnlegg

Emneord: rus, barn og unge Av Thomas Clausen
Publisert 26. mai 2023 15:06 - Sist endret 11. mars 2024 09:37
Lege undersøker et barns tunge

Medisinbloggen

En fagblogg fra Det medisinske fakultet, UiO.

Er du forsker hos oss og ønsker å skrive for Medisinbloggen?
Send e-post til medisinbloggen@medisin.uio.no

Ønsker du beskjed når det kommer nye innlegg?
Abonner på oppdatering her