En folkehelserådgiver jobber med å fremme god helse i befolkningen

Line M. Ellingsen jobber overordnet og strategisk med folkehelse i Bydel Stovner. Med en mastergrad i Folkehelsevitenskap og epidemiologi fra Universitetet i Oslo kan du jobbe aktivt med folkehelsearbeid i bydelene.  

Bildet kan inneholde: hørsel, gest, klesdesign, ungdom, begivenhet.

Illustrasjonsfoto Foto: Øystein Horgmo/UiO

– En folkehelserådgiver ivaretar folkehelseperspektivet i bydelene. Det er vår jobb å tenke langsiktig og bærekraftig på folkehelsen, sier Line M. Ellingsen. Hun er folkehelserådgiver i Bydel Stovner.

Portrettbilde av Line M. Ellingsen
Line M. Ellingsen Foto: Privat

– Ofte kan det bli mye brannslukking når utfordringer oppstår. En folkehelserådgiver jobber universelt og forebyggende med å fremme god helse i bydelene, sier Ellingsen.

Høsten 2023 starter det opp en ny mastergrad i Folkehelsevitenskap og epidemiologi ved Universitetet i Oslo. Studiet passer for studenter som ønsker å jobbe aktivt med folkehelsearbeid i fremtiden, for eksempel som folkehelserådgiver eller -koordinator.

– Som folkehelserådgiver hjelper jeg Stovner bydel å heve blikket fremover, og se oss selv og det vi gjør i et folkehelseperspektiv. For å sikre at vi går samme vei i arbeidet med å bedre folkehelsen, trenger vi folkehelserådgivere som har oversikt og styrer arbeidet i riktig retning, fortsetter hun.

En folkehelserådgiver har mange forskjellige arbeidsoppgaver

Ellingens startet som folkehelserådgiver i Bydel Stovner i 2019. Siden da har hun jobbet med mange ulike prosjekter og arbeidsoppgaver.

– Det er en dynamisk rolle. Arbeidsoppgavene endrer seg over tid, ettersom behovene til bydelen endrer seg. Det er spennende å jobbe som folkehelserådgiver. Det er alltid noe nytt å lære, og nye områder å utforske, sier Ellingsen.

Ellingsen har ansvar for at bydelen følger opp den kommunale folkehelseplanen for Oslo kommune. Hun har utarbeidet en helseoversikt for Stovner bydel, og har vært med på å utvikle en lokal folkehelseplan.

– Det er et krav i folkehelseloven at vi skal ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen. Vi trenger noen som ivaretar og følger opp folkehelseloven på alle nivåer, også i bydelene, sier hun.

En folkehelserådgiver jobber med politikk, planutvikling, strategi og analyser 

I Stovner bydel er folkehelserådgiveren en del av bydelsdirektørens stab. Det er en sektorovergripende rolle, som har en rådgivende funksjon, og jobber opp mot alle avdelingene i bydelen.

– Jeg sitter i budsjettsekretariatet for bydelen, som jobber med Stovners budsjett og strategi. Her er min rolle å bidra inn med folkehelseperspektivet, og holde oversikt over folkehelsetiltakene i bydelen, forteller Ellingsen.

– I tillegg bidrar jeg med å utarbeide statistikk og analyser, der det er behov for det, sier hun.

Ellingsen jobber også med ulike politiske saker. Hun jobber tett opp mot Bydelsutvalget, som er bydelens øverste politiske ledelse. Bydelsutvalget har ansvar for mange av de kommunale oppgavene, vedtar budsjett og økonomiplaner, og overser bydelsadministrasjonen (Oslo kommune).

– Jeg har ansvar for å koordinere og svare ut høringer, og svarer ut det som er relevant for folkehelsen, forteller Ellingsen.

Som folkehelserådgiver har hun utarbeidet ulike planer for bydelen, blant annet en fastlegeplan og en forebyggende plan for barn og unge.

Folkehelserådgivere iverksetter folkehelsetiltak gjennom prosjekter og arrangementer

Ellingsen jobber også med ulike arrangementer og prosjekter. I 2020 jobbet hun med å arrangere Folkehelseuka.

– Utgangspunktet var en uke der vi skulle promotere folkehelse i Stovner bydel, sier Ellingsen.

I samarbeid med befolkingen, privatpersoner, frivillige organisasjoner, lag og foreninger, skulle Stovner bydel iverksette ulike tiltak for å bedre folkehelsen i bydelen.

– Det var stor oppslutning i lokalbefolkningen rundt Folkehelseuka. Folkehelse er alt, og det skulle være mange ulike tiltak og aktiviteter for å fremme god helse, forteller Ellingsen.

– Uka skulle være en måte å spre informasjon om hva som bidrar til å bedre folkehelsen, og vise hva bydelen kan bidra med av tiltak. Dessverre ble det ikke noe av på grunn av koronapandemien, sier hun.

Hva er forskjellen på en folkehelsekoordinator og en folkehelserådgiver?

I bydelene i Oslo jobber det flere folkehelsekoordinatorer og folkehelserådgivere. En folkehelserådgiver og en folkehelsekoordinator fungerer på ulike måter i bydelene, på bakgrunn av hvordan rollene er organisert.

– Mange folkehelsekoordinatorer jobber mer prosjektrettet, og holder i større prosjekter for å fremme folkehelsen i bydelene. En folkehelserådgiver har en mer rådgivende funksjon i bydelen, forteller Ellingsen.

– Hvordan stillingen i bydelen du jobber i er organisert, har mye å si for hvordan du jobber, sier hun.

Folkehelserådgivere er med på å finne løsninger på fremtidens folkehelseutfordringer

– Stovner er den bydelen i Oslo med lavest sysselsetting, lavest utdanning, høyest frafall i skolen og lavest deltagelse i barnehage. Disse variablene påvirker den fysiske og psykiske helsen, og har mye å si for folkehelsen i bydelen, sier Ellingsen.

– Ingen har et enkelt svar på hvordan vi skal løse disse komplekse utfordringene i praksis. Det er samspill mellom mange faktorer. Vi trenger derfor mer kunnskap om folkehelse og folkehelsetiltak i bydelene, fortsetter hun.

Ellingsen mener studenter som velger en mastergrad i folkehelsevitenskap og epidemiologi ved Universitetet i Oslo vil lære å finne mulige løsninger på de kompliserte utfordringene vi møter i folkehelsearbeidet.

– Folkehelseutfordringer er ikke er løst på fem år. Vi trenger mer kunnskap fremover om folkehelsen, og å styrke fagmiljøet innen folkehelsevitenskap, sier Ellingsen.

Hun forteller at kunnskap innen epidemiologi er veldig aktuelt i bydelene, for studenter som ønsker å jobbe med beredskap. 

Det er viktig å jobbe tverrfaglig med folkehelsearbeidet

– Det er en fordel å kunne jobbe tverrfaglig, for å kunne se forskjellige problemstillinger fra ulike sider, sier hun.

Ellingsen har selv en bachelorgrad i samfunnsernæring fra OsloMet, og bygget på med en mastergrad i tverrfaglig helseforskning (tidligere kalt helsevitenskap) fra Universitetet i Oslo. Hun har også videreutdanningen helse og omsorg i plan fra Universitet i Tromsø.

– Under mastergraden i tverrfaglig helseforskning møtte jeg andre som jobbet i helsevesenet, og lærte mer om hvem de var og hva de gjorde. Det var spennende å få nye perspektiver, og lære å tenke og jobbe tverrfaglig, sier hun.

Les mer:

Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 30. jan. 2023 08:20 - Sist endret 27. mars 2023 13:16