Kommunene satser på folkehelsearbeidet for å skape et bærekraftig samfunn

Med en master i folkehelsevitenskap og epidemiologi jobber du for å utjevne sosiale ulikheter og fremme sosial trivsel i samfunnet.

Dame som smiler.

Lene Conradi er ordfører i Asker kommune som ligger på folkehelsetoppen i Norge. Foto: Asker kommune/ Torbjørn Tandberg.

Lene Conradi, ordfører i Asker kommune, mener en master i folkehelsevitenskap og epidemiologi ved Universitetet i Oslo gir viktig kompetanse som kan bidra inn i samfunnsplanleggingen. Slik at kommunene jobber for å minske sosiale forskjeller, og bidra til et bærekraftig samfunn.

– For oss handler det om å legge til rette for et bærekraftig samfunn, også økonomisk. Vi må bruke kunnskap om folkehelsearbeid i kommuneplanleggingen. Det er nyttig for å skape bærekraftig samfunnsutvikling, sier Lene Conradi, ordfører i Asker kommune.

Kommunalt folkehelsearbeid er en satsning fra Helsedirektoratet hvor kommunene i skal bruke alle sektorene sine i folkehelsearbeidet for å fremme folkehelse, ikke bare helsesektoren.

I Asker kommune har Conradi som ordfører markert seg både nasjonalt og internasjonalt i sitt arbeid for å fremme helse, livskvalitet og bærekraft. Hun har blant annet jobbet for at kommuner må ta en større rolle i arbeidet med å oppnå FNs 2030 Agenda, og at Asker kommune skal basere seg på FNs bærekraftsmål.

Kommunene trenger folkehelsekoordinatorer

En folkehelsekoordinator jobber på tvers og samhandler med flere, og hen jobber gjerne internt med kommunene saksbehandlere, slik at de kan legge frem gode saker.

– Folkehelsekoordinatorene legger grunnlaget for god saksbehandling og jobber mer strategisk opp mot innbyggerne i kommunen, forteller Lene Conradi. 

En folkehelsekoordinator er også direkte i arbeid ute i feltet, hvor møteplasser skal skapes. Spesielt i arbeidet med et innbyggertorg i Asker og Bærum er denne kompetansen viktig å ha med seg. 

– Folkehelsearbeid handler om hvordan folk har det. Sunne kommuner løfter frem den sosiale bærekraften og jobber med å hindre utenforskap. Folkehelse handler om det gode liv, trivsel og livskvalitet. Det er kommunens ansvar å legge til rette for en god folkehelse, så godt vi kan, sier Lene Conradi.

Mastergrad som gir etterspurt kompetanse

Det finnes flere jobbmuligheter og ulike jobber innen i akademia, og privat og offentlig sektor med kompetanse innen folkehelsevitenskap og epidemiologi.  Senter for innovasjon og læring er et kurs og møtesenter i Asker, med sammensatte fagmiljøer innenfor medborgerskap og klassiske frivillighetsområde i kommunen.

Spesielt er det et stort behov innen frivillig organisasjonsarbeid. Ordføreren i Asker påpeker at kommunene jobber mye med medborgerskap, friluftsliv, idrett og kultur hvor samfunnsplanleggerne etterspør kompetanse innen folkehelsevitenskap for å blant annet skape møteplasser og legge til rette for frivillighet slik som DNT.

Lene Conradi fremhever at du gjerne kan ta en master på toppen av annen kompetanse – ikke alle skal jobbe rendyrket med folkehelse. 

– Det lønner seg å følge hjertet ditt og har du en interesse for å forebygge og jobbe med helsefremmede arbeid er det behov i kommunene. Det er en stor satsning i det offentlig fra rekreasjon til forebygging, og skape litt mer aktivitet å komme seg ut er også helsefremmende, sier hun.

I Asker gjenspeiles folkehelse gjennom mye av kommunes arbeid, blant annet med tettstedsutvikling, arealplanlegging og innbyggertorg.

–  Det bør være et givende folkehelseperspektiv i alt vi gjør, sier hun.

Les mer:

Av Christina Berstad Heesch
Publisert 2. jan. 2023 15:00 - Sist endret 27. mars 2023 13:14