Bildet kan inneholde: skulptur, kunst, metall.

Kjenner du til en person som du mener fortjener en spesiell anerkjennelse for sitt selvmordsforebyggende arbeid?

Olafprisen tildeles som en anerkjennelse til en person som har bidratt med særlig innsats innen kunnskapsformidling, forskning, vitenskapelig arbeid eller annet opplysningsarbeid, for å forebygge selvmord blant barn og unge.

Bildet kan inneholde: svart, hvit, fotografi, svart og hvit, monochrome.

I en ny studie har Martin Ø. Myhre, Anine T. Kildahl og Fredrik A. Walby undersøkt kjennetegn ved selvmord etter kontakt med tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Et viktig funn er at kontakt med psykisk helsevern siste år er vanlig, og vanligere hos kvinner enn hos menn. Overganger mellom tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern er et viktig område for selvmordsforebygging.

Les artikkelen «Suicide after contact with substance misuse services: a national registry study»

Bildet kan inneholde: landbil, kjøretøy, bil, motorkjøretøy, gul.

Villet egenskade er et viktig helseproblem, men det er utfordrende å få en landsdekkende oversikt over hendelsene. Ved bruk av data fra Norsk pasientregister (NPR) og tilhørende kodingssystem har professor Ping Qin og professor Lars Mehlum utviklet en datadrevet diagnosealgoritme.

Bildet kan inneholde: metall.

Den nye studien Suicide rates in Nordic prisons 2000 - 2016, utført i et samarbeid mellom alle de nordiske landene, viser at til tross for at tallene er blitt redusert i de senere år (2000-2016) har fengselsinnsatte en betydelig høyere forekomst av selvmord enn normalbefolkningen (menn: 7.4 ganger høyere, kvinner: 17.8 ganger høyere). Disse oppdaterte tallene bør føre til en styrket innsats for forebygging av selvmord blant fengselsinnsatte.

Artikkelen er skrevet av Britt Reuter Morthorst, Lars Mehlum, Sigurdur P. Pàlsson, Charlotte Mühlmann, Yngve Hammerlin, Trine Madsen, Merete Nordentoft & Annette Erlangsen og publisert i Archives of Suicide Research

Suicide rates in Nordic prisons 2000 - 2016

DOI: 10.1080/13811118.2020.174694

Bildet kan inneholde: person, ansikt, nese, ansiktshår, hode.

Mange har det ekstra tungt nå. Derfor er det viktigere enn noen gang å ta vare på hverandre. Ikke vær redd for å snakke om det som er vanskelig. Ta vare på de rundt deg, hold avstand og vask hendene.

Bildet kan inneholde: person, hår, ansikt, øyenbryn, hud.

I denne filmen demonstrerer vi hvordan man kan kartlegge selvskading som ikke tidligere er kjent. Den viser et eksempel på hvordan helsepersonell i kommunene kan legge til rette for en samtale om selvskading, selvskadingens funksjon og kontekst, samt at kartlegging fører til en vurdering av videre tiltak. En utdypning av elementene i filmen, og en bredere tilnærming er beskrevet i kapittel 4 i Veiledende materiell for kommunene om forebygging av selvskading og selvmord.

Se også faktafilm om selvskading

Bildet kan inneholde: produkt, tekst, nettsted, font, nettside.

Ta vårt e-læringskurs i selvmordsrisikovurderingKurset skal styrke kompetansen til leger og psykologer i primærhelsetjenesten. Det lærer deg hvordan du kan gjøre en selvmordsrisikovurdering og sette i gang behandlingstiltak.

Kurset er godkjent som valgfritt kurs (3 timer) til videre- og etterutdanning for allmennmedisin og barne og -ungdomspsykiatri, og det er godkjent som vedlikeholdsaktivitet for psykologer (3 timer).

Se også demonstrasjonsfilm om å lage en sikkerhetsplan

Bildet kan inneholde: himmel, lys, morgen, sollys, varme.

Spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern opprettholder i disse spesielle tider behandling til en rekke ulike pasientgrupper, inkludert de som i tillegg strever med selvmordsproblematikk eller selvskading.

Bildet kan inneholde: fyr, tårn, beacon, himmel, hav.

På grunn av Covid-19 epidemien står Norge i likhet med alle andre land overfor store utfordringer som vi bare delvis vet hvordan vi skal mestre og som vi ikke har oversikt over konsekvensene av. Situasjonen skaper store helsemessige, yrkesmessig og økonomiske utfordringer for den enkelte, for familier og grupper.

Bildet kan inneholde: øyenbryn, øyevipper, ansikt, purple, øye.

I likhet med resten av Universitetet i Oslo har NSSF stengt kontorene, for å bidra i felles dugnad om å begrense smitterisiko. Det medfører endringer i planlagt utdanning, kurs og konferanser.

• Vi har flere nettbaserte ressurser som kan benyttes:
Bildet kan inneholde: mørke, photography, menneskelig, blond.

For første gang er det gjort en landsdekkende studie som undersøker endring i villet egenskade hos skoleungdom over tid. Studien brukte to nasjonale utvalg av skoleungdom, ett fra 2002 på 5842 personer, og ett fra 2017/-18 på 29 063 personer. Disse dataene er gjort tilgjengelige gjennom NSD og NOVA.

Barn og ungdom som mister en forelder til selvmord, ulykker og andre ytre dødsårsaker har lavere sannsynlighet for å fullføre alle utdanningsnivåer, fra barne- og ungdomsskole til universitetsnivå. Dette gjelder for både sønner og døtre, uavhengig av om det var mor eller far som døde og for alle ytre dødsårsaker.

En ny artikkel i Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology fra Lisa Burrell, Lars Mehlum & Ping Qin er den første studien til å fastslå denne sammenhengen for alle utdanningsnivåer. Les artikkelen

Oppfølging av etterlatte bør ha en helhetlig tilnærming med fokus på psykiske, relasjonelle og sosioøkonomiske utfordringer.

Bildet kan inneholde: snø.

En ny artikkel fra vårt samarbeid med Karolinska Institutet om selvmordsatferd blant innvandrere og flyktninger er nå publisert i Journal of Affective Disorders. Studien undersøker risiko for selvmord og selvmordsforsøk blant dem som har gjort et tidligere selvmordsforsøk og er skrevet av Thomas Niederkrotenthaler, Ellenor Mittendorfer-Rutz, Lars Mehlum, Ping Qin og Emma Björkenstam.