Bildet kan inneholde: himmel, galaxy, astronomisk objekt, natt, lys.

I denne artikkelen drøfter en bredt sammensatt gruppe av selvmordsforskere fra mange land hvilke utfordringer COVID-19 pandemien byr på i forhold til suicidal atferd i befolkningen og hvilke tiltak som kan iverksettes når det gjelder forskning og forebygging. Les artikkelen: Suicide Research, Prevention and COVID-19 - towards a global response and the establishment of an international research collaboration

Bildet kan inneholde: logo, tekst, turkis, font, merke.

NSSF mottar, i samarbeid med Mental Helse og RVTS Øst, støtte fra Dam-stiftelsen til prosjektet "Folkeopplysning mot selvmord". Planen er å rulle ut en folkeopplysningskampanje innenfor rammen av en flernivåintervensjon i Østfold i løpet av 2021. Målet for folkeopplysningskampanjen er å senke tersklene for å søke hjelp for selvmordsatferd og psykiske vansker. Vi vil legge opp til et utstrakt samarbeid om selvmordsforbyggende arbeid i Østfold.

Bildet kan inneholde: tekst, font, logo, grafikk, merke.

Dialektisk atferdsterapi (DBT) ble først utviklet av Marsha Linehan (1993) som behandling for voksne med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (BPD) og gjentatt suicidal og selvskadende atferd. Mennesker med BPD har høy risiko for selvmordsatferd (Black, Blum, Pfohl & Hale, 2004) og er derfor en viktig gruppe å fokusere på i det selvmordsforebyggende arbeidet.

I denne studien undersøkte man suicidalitet og andre faktorer knyttet til psykiatriske akuttinnleggelser hos 918 eldre personer, med særlig fokus på pasientene som hadde fått sin psykiske lidelse etter fylte 65 år. Det viser seg at denne pasientgruppen har høy grad av funksjonssvikt, kognitiv svikt og samsykelighet med kroppslige sykdommer. De har også oftere gjort alvorlige selvmordsforsøk i forkant av innleggelsen i psykiatrisk avdeling.

Bildet kan inneholde: photography, mørke.

Mennesker som skader seg selv, gjør det ofte flere ganger. Denne metastudien sammenstiller resultater fra 76 ulike studier av villet egenskade over tid. Vi kommer da fram til følgende tall: 15,01 prosent av de som har skadet seg selv, har gjort det på nytt et halvt år etter. 17,03 prosent har gjort det på nytt etter ett år, 20,82 prosent etter to år og 24,2 prosent etter tre år. Disse tallene reflekterer villet egenskade med ikke-dødelig utfall.

Bildet kan inneholde: svart, hvit, fotografi, svart og hvit, monochrome.

I en ny studie har Martin Ø. Myhre, Anine T. Kildahl og Fredrik A. Walby undersøkt kjennetegn ved selvmord etter kontakt med tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Et viktig funn er at kontakt med psykisk helsevern siste år er vanlig, og vanligere hos kvinner enn hos menn. Overganger mellom tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern er et viktig område for selvmordsforebygging.

Les artikkelen «Suicide after contact with substance misuse services: a national registry study»

Bildet kan inneholde: landbil, kjøretøy, bil, motorkjøretøy, gul.

Villet egenskade er et viktig helseproblem, men det er utfordrende å få en landsdekkende oversikt over hendelsene. Ved bruk av data fra Norsk pasientregister (NPR) og tilhørende kodingssystem har professor Ping Qin og professor Lars Mehlum utviklet en datadrevet diagnosealgoritme.

Bildet kan inneholde: metall.

Den nye studien Suicide rates in Nordic prisons 2000 - 2016, utført i et samarbeid mellom alle de nordiske landene, viser at til tross for at tallene er blitt redusert i de senere år (2000-2016) har fengselsinnsatte en betydelig høyere forekomst av selvmord enn normalbefolkningen (menn: 7.4 ganger høyere, kvinner: 17.8 ganger høyere). Disse oppdaterte tallene bør føre til en styrket innsats for forebygging av selvmord blant fengselsinnsatte.

Artikkelen er skrevet av Britt Reuter Morthorst, Lars Mehlum, Sigurdur P. Pàlsson, Charlotte Mühlmann, Yngve Hammerlin, Trine Madsen, Merete Nordentoft & Annette Erlangsen og publisert i Archives of Suicide Research

Suicide rates in Nordic prisons 2000 - 2016

DOI: 10.1080/13811118.2020.174694

Bildet kan inneholde: person, ansikt, nese, ansiktshår, hode.

Mange har det ekstra tungt nå. Derfor er det viktigere enn noen gang å ta vare på hverandre. Ikke vær redd for å snakke om det som er vanskelig. Ta vare på de rundt deg, hold avstand og vask hendene.

Bildet kan inneholde: person, hår, ansikt, øyenbryn, hud.

I denne filmen demonstrerer vi hvordan man kan kartlegge selvskading som ikke tidligere er kjent. Den viser et eksempel på hvordan helsepersonell i kommunene kan legge til rette for en samtale om selvskading, selvskadingens funksjon og kontekst, samt at kartlegging fører til en vurdering av videre tiltak. En utdypning av elementene i filmen, og en bredere tilnærming er beskrevet i kapittel 4 i Veiledende materiell for kommunene om forebygging av selvskading og selvmord.

Se også faktafilm om selvskading

Bildet kan inneholde: produkt, tekst, nettsted, font, nettside.

Ta vårt e-læringskurs i selvmordsrisikovurderingKurset skal styrke kompetansen til leger og psykologer i primærhelsetjenesten. Det lærer deg hvordan du kan gjøre en selvmordsrisikovurdering og sette i gang behandlingstiltak.

Kurset er godkjent som valgfritt kurs (3 timer) til videre- og etterutdanning for allmennmedisin og barne og -ungdomspsykiatri, og det er godkjent som vedlikeholdsaktivitet for psykologer (3 timer).

Se også demonstrasjonsfilm om å lage en sikkerhetsplan

Bildet kan inneholde: himmel, lys, morgen, sollys, varme.

Spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern opprettholder i disse spesielle tider behandling til en rekke ulike pasientgrupper, inkludert de som i tillegg strever med selvmordsproblematikk eller selvskading.