Magnus Repstad Wanderås

Målet med prosjektet er å identifisere årsaker til at fastlegene i større og større grad lot være å bruke videokonsultasjoner, på tross av erfaringen mange av dem fikk i starten av pandemien.

Bildet kan inneholde: briller, panne, hår, briller, hode.

Om prosjektet:

Prosjektet er et selvstendig doktorgradsprosjekt uten tilknytning til noen andre pågående prosjekter på UiA.

Prosjektets mål:

Målet med prosjektet er å identifisere årsaker til at fastlegene i større og større grad lot være å bruke videokonsultasjoner, på tross av erfaringen mange av dem fikk i starten av pandemien. I tillegg håper vi å få en økt forståelse hvor hvordan bruk av digitale verktøy brukes i norsk primærhelsetjeneste – spesielt videokonsultasjon. Prosjektet vil kunne gi innsikt i hvordan fastleger ønsker at nye digitale verktøy skal utformes, og hva de anser som de største nytteverdiene og fokusområdene når digitale verktøy skal introduseres til fastleger. Ved å få økt forståelse for grunnene til at fastleger ikke bruker videokonsultasjon, vil man trolig få innsikt i hvordan digitale verktøy for fastleger bør utvikles og implementeres.

Prosjektets bakgrunn:

Dette prosjektet tar utgangspunkt i den økte bruken av videokonsultasjon på fastlegekontorene i Norge som følge av covid-pandemien. Fra februar til mars 2020 økte bruken av e-konsultasjoner med 1000%, og omtrent 15% av fastlegekonsultasjonene var videokonsultasjoner i starten av mars. En spørreundersøkelse utført av Johnsen og Norberg i april og mai 2020 fant at videokonsultasjoner totalt sett var vurdert som like bra eller bedre enn fysisk konsultasjon i 51% av kontaktene. Likevel viste dataene en fallende trend i bruken av videokonsultasjoner på fastlegekontorene, og allerede i juni 2020 hadde bruken av videokonsultasjoner falt med to tredjedeler siden starten av pandemien. Det er dette fallet i bruken av videokonsultasjoner dette prosjektet skal utforske.

Prosjektets tittel:

Videokonsultasjon i allmennpraksis

Faglig bakgrunn:

Utdannet lege, uteksaminert fra UiO i 2017. Etter fullført LIS1 i 2019 stort sett jobbet som fastlegevikar i ulike prosenter, før oppstart PhD desember 2020. Har også tatt et årsstudium i IT og informasjonssystemer ved UiA.

Hjemmeuniversitet:

Universitetet i Agder

Veiledere:

Santiago Martinez (UiA), Elin Thygesen (UiA), Eirik Abildsnes (Kristiansand kommune/UiA)

Publisert 4. aug. 2022 09:21 - Sist endret 2. jan. 2023 13:26