Eirik Haarr

Prosjektet undersøker ulike aspekter ved langtidsbruk av opioider i Norge  

Bildet kan inneholde: briller, panne, hår, nese, briller.

Om prosjektet:  

PhD-prosjektet er en del av det større tverrfaglige prosjektet “Preventing an Opioid epidemic in Norway – Focusing on Treatment of chronic pain” (POINT - Hvordan unngå en opioidepidemi i Norge: Fokus på behandling av kroniske smerter - Institutt for klinisk medisin (uio.no)).  

Mitt prosjekt består av fire delstudier: 

  • Først skal jeg undersøke utviklingen i forskrivning av ulike opioider i Norge på sykehus og utenfor institusjon (primærhelsetjenesten, sykehjem, med mer.) i perioden 2010 – 2021. Her vil jeg også undersøke assosiasjonen i forskrivning i ulike sykehus og deres korresponderende opptaksområder. 
  • I min andre artikkel skal jeg undersøke om forskjellige typer opioider gir ulikt antall langvarige opioidbrukere, økte doser, eskalerende forbruk, flere avhengighetsdiagnoser og flere overdoser.  
  • Den tredje artikkelen ser på bruken av såkalte adjuvante analgetika. Dette er ulike antidepressiva, epilepsimedisiner eller lokalanestetika som kan gi smertestillende effekter. Jeg skal her undersøke i hvilken grad nye langvarige opioidbrukere har forsøkt slike legemidler før oppstart av opioidbehandling, og om introduksjonen av slike legemidler under pågående opioidbehandling kan minske behovet for opioider. 

Til slutt skal jeg evaluere om en kurspakke med kollegasamlinger for fastleger kan påvirke forskrivningen av vanedannende legemidler. 

Prosjektets bakgrunn:  

Forskrivningen av opioider i USA har de siste tiårene økt betydelig og etter hvert blitt kalt en “opioidepidemi”. Indikasjonen for forskrivning har blitt videre, mengden foreskrevet har økt dramatisk og antall langtidsbrukere har økt betraktelig. Dette har medført en rekke uheldige konsekvenser, med økt avhengighet, mer illegalt bruk og flere overdoser hvor opioider er årsaken.  

Man vet lite om hvordan status er i Norge. Medisinske fenomener kan spre seg fra andre toneangivende land som USA til Norge. Det er derfor viktig å ha en kunnskap om hvordan bruken av opioider i Norge er. I tillegg vil det være nyttig å skaffe til veie kunnskap som kan brukes til å bedre, redusere eller komplementere bruken av opioider.  

Prosjektets tittel:  

Langvarig opioidbruk i Norge: utvikling, karakteristika, avhengigproblematikk, adjuvante analgetikas rolle og mulige intervensjoner for endret forskrivning  

Kull 2023

Faglig bakgrunn:  

Utdannet lege ved Universitetet i Bergen. Har tidligere jobbet som bedriftslege, de siste årene jobbet som fastlegevikar i Stavanger parallelt med en forskningsstilling ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR). Nå 50% PhD-stilling kombinert med klinisk arbeid som fastlegevikar.  

Hjemmeuniversitet:  

Universitetet i Stavanger 

Veiledere: 

Torgeir Gilje Lid,  Svetlana O. Skurtveit, Jo Røislien

Publisert 16. okt. 2023 10:18 - Sist endret 9. jan. 2024 11:19