
Senter for Medisinsk etikk og fakultetet har signert en ny samarbeidsavtale, en Memorandum of Understanding (MOU), som formaliserer deres etikk-samarbeid med FERCAP og de tre thailandske medisinske fakultetene.
Senter for Medisinsk etikk og fakultetet har signert en ny samarbeidsavtale, en Memorandum of Understanding (MOU), som formaliserer deres etikk-samarbeid med FERCAP og de tre thailandske medisinske fakultetene.
Hva gjør du i situasjoner der den moralske ligningen ikke går opp? Med prestisjemidler fra EU vil Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk, svare på dette.
Ikke bare hvem du er, men også hvor du bor påvirker hvilken risiko du har for å bli tvangsinnlagt, viser ny studie. Forskerne mener forskjellene utgjør grunn for bekymring.
Denne artikkelen tar for seg etiske utfordringer som oppstår i hjemmebaserte tjenester.
Fagbok som legger vekt på praksisnær kunnskap om de etiske problemene som oppstår i møtet mellom helsepersonell og pasient, pårørerende og kolleger, og hvordan disse problemene kan håndteres.
Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo fikk nylig innvilget hele tre EU-prosjekter hvor senteret står som koordinator. Samlet får prosjektene 6 millioner euro.
Senter for medisinsk etikk, Avdeling for sjukepleievitskap og Avdeling for samfunnsmedisin og global helse, har nyleg blitt tildelt 12 millionar kvar i forskingsmidlar som etterløyvingar gjennom Helsevel og Samkul.
Har du som pårørende opplevd at helsepersonell stilte deg spørsmålet «vil du at din mor eller far skal få hjerte-lunge-redning?» da livet til din kjære gikk mot slutten? Det burde du i tilfelle ikke fått. Vi vet at det likevel skjer relativt ofte.
Rettferdighet er et kjerneprinsipp i fordeling av velferdsgoder. Likevel er det variasjoner i hvordan norske kommuner tildeler sykehjemsplasser og vurderingene som ligger til grunn.
Forskningsjuks synes vel så mye å være et miljøproblem som et spørsmål om personlig integritet, viser en studie utført av Senter for medisinsk etikk.
– Å dø er en stor hendelse i livet. Det å få være med på å gi en god avslutning føles veldig meningsfylt.
Senter for medisinsk etikk og Helsedirektoratet har utviklet et gratis e-læringskurs for vurdering av samtykkekompetanse i psykisk helsevern.
Er noen sorger "finere" enn andre?
Professor Reidun Førde ved Senter for medisinsk etikk er utnevnt som kommandør av St. Olavs Orden for sin fremragende innsats innen medisinsk etikk.
18 deltakere fra Thailand, Filippinene og Kazakhstan besøkte nylig Oslo for å delta på ukeskurset «Advanced MA course in International Research Ethics», arrangert av Senter for medisinsk etikk.
– Det synes som om en viktig årsak til at medisinen så lett kunne bli et bytte for nazismens ideologi og propaganda, også er å finne i den kimen til umoral som ligger i legerollen og i det rådende biomedisinske kunnskapssynet.
Det prestisjetunge tidsskriftet Annals of Internal Medicine publiserte 19. februar 2019 to artikler om EUs nye personvernforordning (GDPR). I begge artiklene er norske forskere og jurister sentrale.
Dokumentarfilmen Making Sense Together handler om makt og avmakt i psykiatrien. Den 6. februar blir det gratis filmvisning med påfølgende panelsamtale på Georg Sverdrups hus.
Senter for medisinsk etikk har inngått samarbeid om å kurse nye medlemmer av forskningsetiske komitéer ved tre medisinske fakulteter i Thailand. Avtalen ble underskrevet ved medisinsk fakultet 15. oktober.
I denne artikkelen ser forfatterne på om sykehjemspasienter medvirker til beslutninger om intravenøs behandling i henholdsvis sykehjem og sykehus.
"Etikk i psykiske helsetjenester" gir leseren begreper, teorier, kunnskap og verktøy som kan være til nytte for å arbeide med etiske utfordringer på en systematisk måte.
Red. Reidar Pedersen og Per Nortvedt
- felles planlegging av tiden fremover og helsehjelp ved livets slutt for pasienter på sykehjem.
Hvordan jobbe systematisk med etikkrefleksjon i psykisk helsevern? Hvilke erfaringer har pasienter og pårørende knyttet til tvang? Og hvordan involvere dem på en god måte? Forskere ved Senter for medisinsk etikk har publisert tre ressurshefter med praktisk veiledning for helsepersonell.
Ressurshefte for etikkrefleksjonsgrupper i psykisk helsevern, av Marit Helene Hem, Bert Molewijk og Reidar Pedersen. Heftet gir praktisk veiledning for helsepersonell som arbeider med systematisk etikkrefleksjon.
Ressurshefte om pasienters syn på og erfaringer med involvering av pårørende i psykiske helsetjenester og ved tvang. Forfattere: Reidun Norvoll, Juni Raak Høiseth og Dagfinn Bjørgen ved Senter for medisinsk etikk og KBT Midt-Norge. Målgruppen er helsepersonell, pasienter, pårørende og politikere innen feltet psykisk helse.