Tegning av tarmtotter (nederst) og en divers tarmflora (øverst)
Publisert 27. juni 2019 08:59

Fra Askøy vet vi at tarmbakterier i drikkevannet kan være farlig. Men våre egne tarmbakterier holder oss ikke bare friske, de kan også benyttes i behandling av tarmsykdom.

Syk gutt med feber.
Publisert 18. juni 2019 14:18

Hvert år dør en halv million mennesker av malaria. I Norge forsker vi nå på en vaksine.

Tre forskere som ser i et mikroskop.
Publisert 29. mai 2019 12:25

Taper vi kampen mot bakteriene uten nye og effektive antibiotika? Ikke nødvendigvis. Her er det viktigste du trenger vite om antimikrobiell resistens og antibiotika.

legekonsultasjon.
Publisert 20. mai 2019 10:21

Overforbruk i helsetjenesten har flere negative konsekvenser. Jeg ønsker å fokusere på hva vi kan gjøre med det, både som lege og som pasient.

Resirkuleringsspann. Sortering av aminosyrer, fettstoffer, sukker og restavfall til hver sin haug.
Publisert 29. apr. 2019 11:16

Gjenvinning og gjenbruk er noe cellen er god på. Da sparer den energi og du unngår sykdom.

Blodprøvetagning fra fingertupp.
Publisert 11. apr. 2019 09:16

Du kan ha kritisk høyt kolesterolnivå uten å merke det. Men en enkel test kan avsløre risikoen.

knyttneveslag i en klump med deig, så hvetemelet fyker alle veier.
Publisert 15. mars 2019 11:37

I filmen "This is the end" sier Seth Rogen: “If you stopped eating gluten, you’d feel way fucking better all day. Whenever you feel shitty, that’s cuz of gluten”. Men han er ganske så usikker på hva gluten egentlig er.

gammelt foto av syk kvinne som sitteligger i stolen
Publisert 8. mars 2019 14:16

På slutten av 1800-talet vart nevrasteni ein populær diagnose. I dag ser vi ofte på tilstanden som ein kvinnesjukdom. Men korleis vart sjukdomen forstått den gong?

Tegning av kreftcelle i blodåre
Publisert 21. feb. 2019 10:40

Visste du at blodkreft ikke bare er én sykdom? Blodet består av ulike celletyper og kreft kan oppstå fra flere celler.

Ungt og gammelt ansikt montert sammen
Publisert 23. jan. 2019 14:33

Er du som oss og tenker at det å leve i 120 år høres tiltalende ut? Forskning viser at vi kan bremse aldring – vi diskuterer hvordan på vårt seminar på Litteraturhuset.

Illustarsjon: DNA-molekyl med to trearmete figurer oppå
Publisert 17. jan. 2019 11:05

Det er størrelsen som teller i nanoteknologi. De bittesmå strukturene gir oss verktøy som skaper uante muligheter innen persontilpasset medisin. Et av dem er DNA-origami.

Fotograf fotograferer operasjon
Publisert 10. jan. 2019 13:44

– Er du fotograf på et sykehus? Tar du bilder av pasienter? Hva brukes de bildene til? Mange er ikke klar over at det helt siden 1938 har vært profesjonelle fotografer i medisinens tjeneste på Rikshospitalet.

Lege undersøker et barns tunge

Medisinbloggen

En fagblogg fra Det medisinske fakultet, UiO.

Har du tips til temaer på bloggen? Send e-post til medisinbloggen@medisin.uio.no

Ønsker du beskjed når det kommer nye innlegg?
Abonner på oppdatering her